Most még kiszállhat – Engedékenységi politika a kartellek felderítésére

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kartell

Kartellezni lehet vizibiciklin, kocsmában, de pálmaházban is. Öltönyben, illetve anélkül. Kevesen tudják, hogy akkor is szem előtt lehetnek, amikor a legkevésbé gondolnák. Szokatlan rejtekhelyekkel illusztrálja a Gazdasági Versenyhivatal Szegeden is, kartellellenes kampányát, amely kiemelt jelentőséget tulajdonít a kartellekkel szembeni küzdelemnek. „A kartellek rendkívül káros hatást gyakorolnak az egész gazdaság fejlődésére, súlyos és közvetlen fogyasztói hátrányt, általános hatékonyságcsökkenést okozva” – mondja Juhász Miklós, a GVH elnöke.

A GVH megrendelésére készített kutatásból kiderül, hogy a vállalkozások – különösen a kkv-k – nincsenek tisztában sem a kartellezés fogalmával és annak következményeivel, sem azzal, hogy lehetőségük van abból kilépni a következmények jelentős mérséklése mellett. A Versenyhivatal ezért, új fejlesztésű online, anonim kapcsolat-felvételi rendszert fejlesztett, Kartell Chat néven, amely a kartellekkel kapcsolatos kérdések megválaszolása céljából jött létre:

Egyszerű, anonim regisztrációval biztosítja a titkos megállapodásokról információval rendelkezőknek,

– hogy speciális tudásukat anonimitásuk megőrzése mellett – negatív következményektől vagy megtorlástól való aggodalmaik eloszlatásával – oszthassák meg a GVH Felderítő Irodájának munkatársaival;

– ha a vállalkozásuknál nincs vagy nem kielégítően működik az ún. megfelelőségi program, megoszthassanak észlelt információt a GVH-val;

– feltehessenek a kartellekkel, az engedékenységi politikával és eljárással, valamint az informátori díjjal kapcsolatos bármilyen kérdést.

A kapcsolat-felvételi rendszer működéséről további információ ITT érhető el.

A Gazdasági Versenyhivatal megbízásából és vele együttműködésben dolgozó, egri Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda munkatársai is felhívják a figyelmet arra, hogy kartellezni nem kifizetődő, mert hosszútávon nem tudnak nagyobb nyereséget elérni azok a vállalkozások, akik kartell részesei, mint azok, akik tiszta versenykörnyezetben értékesítik termékeiket, szolgáltatásaikat. Bővebb információ a kartellekről ITT.

Tevanné Südi Annamária, a GVH főtitkára úgy gondolja, hogy a GVH a versenykultúra-fejlesztés keretében mind a vállalkozások, mind a közbeszerzési pályázatok kiírói tudatosságát igyekszik növelni annak érdekében, hogy idejében ismerjék fel a kartellekre utaló jeleket. Az általános versenyjogi megfelelést ösztönző tavalyi kampány folytatásaként a versenyhatóság kommunikációs kampányt indít az engedékenységi politika népszerűsítésére „Nem marad köztetek” szlogennel.

A kampány megjelenései Szegeden az alábbi helyeken láthatók:
Brüsszeli krt. 34., Budai Nagy Antal út – Rév u., Budapesti krt. – Tarján u. víztoronnyal szemben ”B”, Csongrádi sgt. 94/b
Fő fasor 17. ”C”, Hont F. u. 24. buszvégállomás ”C”, Kossuth L. sgt. 89-el szemben, Lugas u. (troli végállomás), Magyar u. 96. ”A”, Mars tér, Szeged Árkád, felső parkoló szint Boros József u., Sékely sor-Torontál tér után, Tápé, Honfoglalás u. – Fő tér, Víztorony tér, a víztorony lábánál ”B”

Előző sztori

Átadták Szegeden a 265 ágyas klinikai tömböt + FOTÓK

Következő sztori

Pár nap, és elérhetőek a TOP-források! - karácsonyig hatszázmilliárd forintra nyílik meg a pályázási lehetőség + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek