/

Két embercsempész, 59 bevándorló

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

embercsempesz

Két szerb embercsempész ellen javasol vádemelést a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. Mindketten a sértettek sanyargatásával követték el a bűncselekményt.

A nyomozás adatai szerint az 53 éves szerb állampolgárságú férfi Röszke külterületén vett fel Ford Transitjába 29 illegális bevándorlót augusztus 14-én hajnalban. A férfi feladata az lett volna, hogy a szír és iraki állampolgárokat Budapestre vigye, de elvétette az autópálya felhajtót és Röszke irányába indult el. Az autópálya-határátkelőhely kilépő teherforgalmi sávján szolgálatot teljesítő rendőr kinyitotta a kisbusz rakterét, ahol megtalálta a 17 szír és 12 iraki állampolgárt.

Egy 27 éves szerb állampolgárt augusztus 24-én hajnalban fogtak el a rendőrök Mórahalom külterületén. Az egyenruhások arra figyeltek fel, hogy az autópálya felhajtó felé közlekedő Renault Master feltűnően túlterhelt, ezért meg akarták állítani. A sofőr lassított és kiugrott a járműből. A közeli erdőbe szaladt, ott fogták el a rendőrök. K. D. azért menekült, mert a járművében 30 szír illegális bevándorló utazott. Ausztriába vitte volna őket.

A nyomozások során bevont igazságügyi szakértők megállapították, hogy a túlzsúfolt, levegőtlen helyen történő szállítás miatt mindkét esetben néhány percen belül jelentkeztek volna a káros élettani hatások, ami az utasoknak jelentős testi-lelki gyötrelmet okozott volna. A szakértői vélemények szerint mindkét esetben 1 órán túli ilyen körülmények közötti utazás akár a szállított személyek halálával is járhatott volna.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya mindkét előzetes letartóztatásban lévő szerb férfi ellen vagyoni haszonszerzés végett, a sértettek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt javasol vádemelést az ügyészségnek.

Előző sztori

Előzetesben a két koszovói embercsempész

Következő sztori

Azonosították a Bataclanban öldöklő harmadik terroristát