Kultúra

Hamisítatlan Luxemburg grófját ígér decemberben a szegedi színház + FOTÓK

Hamisítatlan Luxemburg grófját ígér decemberben a szegedi színház + FOTÓK

2015. december 3., csütörtök
Hamisítatlan Luxemburg grófját ígér decemberben a szegedi színház + FOTÓK
luxemburg_grofja_kozonsegtalalkozo022kf

Szórakoztató klasszikust tartogat decemberre a Szegedi Nemzeti Színház. A Luxemburg grófját parádés szereposztásban, de abszurditásoktól mentes változatban állítja színpadra Sándor János, valódi karácsony előtti kikapcsolódást tartogatva az operettműfaj szerelmeseinek. És másoknak is.

"A zenekedvelő bécsiek felüdülést várnak az operettől a mindennapi fáradozásuk után, nem pedig mély problémákat" - olvasható a Szegedi Nemzeti Színház honlapján Lehár Ferenc műfajról alkotott véleménye. A Luxemburg grófja zeneszerzőjével aligha szállna vitába bárki is, a gyönyörű zene, a mulatságos helyzetek és a mozgalmas koreográfia ma is valódi kikapcsolódást ígér a színház szerelmeseinek. A szegedi teátrumban

Sándor János

rendező vette gondozásába a Lehár-féle örökzöldet, s olyan színészekkel fűszerezte meg, mint

Fekete Gizi

és

Király Levente

. A rendező már a decemberi műsorkínálatot ismertető sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a világ minden szegletén ismert előadást abszurditásoktól, változtatásoktól és újraértelmezésektől mentes változatban állatja színpadra, megadva ezzel a tiszteletet a klasszikus operettnek.

luxemburg_grofja_kozonsegtalalkozo015kf

Az operett minden korban mindenkihez szól, a zenék fantasztikusak és időtállók - mondta a Sir Basil szerepét alakító Király Levente kedden, a Somogyi-könyvtárban tartott közönségtalálkozón. A nemzet színésze, mint azt már oly' sokszor hangoztatta, az "embernek ember által való ábrázolását" tartja legfontosabbnak a színészi hivatásban, ez pedig közös pontot képvisel Sándor Jánossal való munkájában. Legyen idős vagy fiatal a színpadi karakter, az operett az a műfaj, ami képes megmutatni a szerelem és általában az élet buktatóit, örömeit és bánatait. Mindenki szereti az operettet, de ahhoz, hogy friss legyen, jól kell csinálni - vallja Fekete Gizi, aki prózai szerepeitől kicsit elrugaszkodva ezúttal zenés-táncos műfajban áll színpadra. Legutóbb

Vajda Júlia

operaénekes Az üvegcipőben próbálta ki magát prózai színészként, az ilyen "átjárások" teszik még izgalmasabbá a produkciót. Fekete Gizi bevallása szerint egészen más dimenziókba repíti őt a zenés előadás.

luxemburg_grofja_kozonsegtalalkozo017kf

A címszerepben

László Boldizsár

tűnik fel, aki operaénekesként szomjazik a könnyedebb operettszerepekre, mert ahogyan ő mondja, rengeteget lehet belőlük tanulni. Egyetért Király Leventében abban, hogy a méltatlanul alul értékelt operettel bármilyen korban meg lehet találni a célközönséget, hiszen friss, jó és élvezhető minden generáció számára. Szórakoztat, felüdít és el is gondolkodtat, miközben nem mélyen gyökerező problémákat fejteget.

Nánási Helga

Juliette szerepéről azt mondta, ő az a barátnő, aki a háttérben a szálakat mozgatja. Nagyon boldog, hogy olyan színészek oldalán állhat a deszkákra, mint Fekete Gizi és Király Levente, s hogy a háttérből el tud csenni tőlük néhány hasznos fogást, tippet. Mivel az operaénekes már terhessége ötödik hónapjában jár, némileg finomítani kellett koreográfiáján. A Somogyi-könyvtár közönségével megosztotta, kisbabája izeg-mozog amint a próbákon felcsendül a zene. A Luxemburg grófját december 11-én mutatják be a Szegedi Nemzeti Színház Nagyszínházában. Főbb szerepekben: László Boldizsár/Szélpál Szilveszter (René), Kónya Krisztina/Balog Tímea (Angèle), Király Levente (Sir Basil), Nánási Helga/Bódi Barbara (Juliette), Gömöri Krisztián/Nemes Roland (Brissard), Fekete Gizi (Fleury), Pálfi Zoltán/Szívós László (Lanchester), Réti Attila/Taletovics Milán (Winchester) és még sokan mások.

A Luxemburg grófját parádés szereposztásban, de abszurditásoktól mentes változatban állítja színpadra Sándor János a Szegedi Nemzetiben - részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=593531

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.