Fellobbant a második gyertya lángja is a Dóm téren + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

advent_masodik16_gs

„A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet” – ez a Biblia-idézet a félelemmentes élet kulcsát Juhász András református lelkész szerint, aki Balogh Elemér díszpolgárral közösen gyújtotta meg a második gyertyát Szeged adventi koszorúján, a Dóm téren.

Szomorú napok vannak mögöttünk Juhász András református lelkész szerint, hiszen november 13-a óta bár ugyanabban az Európában élünk, mégis érezzük, hogy valami alapvetően és döntően megváltozott. „Ünnepünkre sajnálatos módon rányomja bélyegét a félelem, a rettegés, annak az árnyékában kezdődött az ünnep, és a mindennapos terrorcselekményekről szóló hírek továbbra is baljós árnyat vonnak fölé. A félelem nemcsak ezen a szinten, de a családok, a magánemberek életének minden szintjén valamilyen okból jelen van” – fogalmazott a református lelkész, aki evangélikus püspök versét is felolvasta a Dóm téren, ami az emberi félelmekről szólt, és az Isten könyörületét kérte minden versszak végén. Juhász András elmondta, sajnálatos módon sokszor a félelem légkörében éljük életünket, és ebbe – ahogy fogalmazott – szinte belekiált az első karácsonynak, az első embereket megszólító üzenete, ami két nagyszerű szó: ne féljetek! A lelkész hozzátette, a Bibliában 365-ször szerepel ez a bátorítás, vagyis minden napra jut belőle egy. „Teremtőnk ismer mindeket, ismeri azt a világot, amelyben élünk, tudja, hogy mennyi félelem köt le bennünket és húz le bennünket. Olyan Úr a mi istenünk, aki le tudja győzni a mi félelmünket, olyan, aki a legnagyobb békétlenség hullámait el tudja csitítani, és olyan, aki a legnagyobb háborúságban is békességet tud adni” – jelentette ki a református lelkész. Elmondta, a félelemmentes élet kulcsát is elénk adja a Biblia: „a szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet”. Juhász András szerint erre a szeretetre kell törekednünk a karácsony árnyékában, az isteni és emberi szeretet csodálatos ünnepén, és azt követően is.

A kilencgyermekes Balogh Elemér, Szeged város díszpolgára, az SZTE ÁJTK dékánhelyettese gyermekkorának karácsonyait elevenítette fel a Dóm téri gyertyagyújtás előtt. Elmondta, csodálatos, semmi máshoz nem hasonítható, meleg emberi érzés önti el olyankor a szívét, amikor becsukja a szemét és az akkori közös fadíszítésekre gondol, amihez foghatót nem ismer, és amit mindenkinek kíván. Hozzátette, saját családjában ezt kívánja életre hívni és fenntartani. „Ilyenkor advent idején készülünk a karácsonyra, amelynek konzumdimenziója is körülvesz bennünket, de sokkal fontosabb a lelki, emberi kapcsolatainkban való készülődés. Amikor kérdezik, hogy miben áll az advent, mindig azt mondom, hogy amikor szeretett rokont, barátot várunk, akkor arra készülünk, különösen, ha pontosan tudjuk, hogy mikor érkezik. Kitakarítjuk a lakást, mindent elrendezünk magunk körül, és akkor nyugalom önti el az ember szívét. Itt is ilyesmiről van szó, csak főleg lelki értelemben” – részletezte. Balogh Elemér szerint akkor jó a készülődés, ha tisztába tesszük emberi kapcsolatainkat, hiszen mindenkinek van ezen a téren tennivalója, és ha ez megvalósul, akkor a lelkünkbe a béke sokkal közelebb jön, s talán be is kopogtat.

A gyertyagyújtáson a Szegedi Vox Nova Kórus működött közre Balogh Irén vezényletével.

Juhász András református lelkész és Balogh Elemér díszpolgár gyújtotta meg a második adventi gyertyát a Dóm téren.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=594714

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 6.

Default thumbnail
Előző sztori

Labdarúgás: a hétvégi megyei eredmények + TABELLÁK

Következő sztori

Szegedi Jobbik: Az advent mellett a muzulmán migráció miatt is kereszteket kell állítani + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek