Közélet

EP-elnök: Európa annyira erős, amennyire a tagállamok azzá teszik

EP-elnök: Európa annyira erős, amennyire a tagállamok azzá teszik

2015. december 9., szerda
EP-elnök: Európa annyira erős, amennyire a tagállamok azzá teszik

Európa annyira erős, amennyire az uniós tagállamok azzá teszik, és ha egyes országok nem járulnak hozzá a közös erőfeszítésekhez, azzal gyengítik az uniót - mondta Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a migrációs és menekültügyi kérdéssel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján kedden Brüsszelben.

Az Európai Unió komoly kihívásokkal néz szembe - hangoztatta az EP-elnök. A veszélyt egyebek között a nemzetállami törekvések széthúzó ereje jelenti, ami különös nehézséget okoz a migránsválság kezelése terén - fogalmazott. Véleménye szerint vannak országok, amelyek nem közös európai, hanem nemzeti válaszokat kívánnak adni a felvetődő kérdésekre, eltávolítva ezzel az együttműködés lehetőségét.

Schulz

aggodalmát fejezte ki Európa egységével kapcsolatban. Úgy fogalmazott, számára úgy tűnik, hogy már nem lehet minden tagállamra számítani a közös megoldások elérésében. Az EP elnöke szerint a szélsőjobboldali pártok megerősödése és az erős nemzeti érzésű kormányok önmagukban nem jelentenek veszélyt Európa számára. Azok mindig is jelen voltak, különállásuk ellenére Európa egységes marad, és az úgynevezett mini-Schengen sem jön létre. A menekülteknek joguk van a védelemre - hangsúlyozta Schulz, aki szerint a Szíriából vagy Irakból érkező embereknek védelmet kell kapniuk az európai országoktól, így Magyarországtól is, hiszen Magyarország az európai értékrendhez tartozik. A menekültek elosztásával kapcsolatban - újságírói kérdésre - az elnök úgy vélte, hogy még egymillió menedékkérő igazságos szétosztása és befogadása sem jelenthet gondot 28 tagállam között. Ugyanakkor ha valamely tagország csökkenteni szeretné a befogadandók számát, az szerinte komoly problémát fog okozni egész Európa számára. A kvótákat illetően kifejtette, hogy az elhelyezni kívánt menekültek számát az országok népességéhez, GDP-jéhez és a munkanélküliség arányához igazították. Magyarország számára nagyon kedvező döntés született - vélte. A külső határokra vonatkozóan az elnök kijelentette, hogy azokat nagyon határozott kiállással meg kell védeni, és az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központoknak (hot spotoknak) működniük kell. Ha Európa külső határai nincsenek biztosítva, akkor a belső határok is veszélybe kerülnek - hangoztatta. A határzárat - beleértve a magyar kerítést - sajnálatosnak, de érthetőnek nevezte Martin Schulz, ugyanakkor úgy vélte, a határok szögesdróttal való lezárása nem lehet fenntartható európai megoldás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.