Közélet

Biztonsági okokból törölték a szilveszteri ünnepi tűzijátékot Brüsszelben

Biztonsági okokból törölték a szilveszteri ünnepi tűzijátékot Brüsszelben

2015. december 30., szerda
Biztonsági okokból törölték a szilveszteri ünnepi tűzijátékot Brüsszelben

Biztonsági okokból, a terrorveszély miatt törölték a hagyományos brüsszeli szilveszteri tűzijátékot - jelentette be szerda este Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere.

Az ünnepség lefújásáról szóló döntést azután jelentették be, hogy a polgármester hosszas megbeszélést folytatott az ország belügyminiszterével,

Jan Jambonnal

- tájékoztatott honlapján a Le Soir című, francia nyelvű belga napilap. Az újévi ünnepséget a tervek szerint a város központjában rendezték volna meg csütörtökön. Tavaly nagyjából százezer ember vett részt a rendezvényen Brüsszelben.

Yvan Mayeur

azt közölte az RTBF belga közszolgálati televízióval, hogy továbbra is fokozott rendőri jelenlét várható az utcákon, s hogy szükség esetén meg tudják védeni azokat, akik a terrorveszély ellenére ünnepelni szeretnének. "Ilyen helyzetben lehetetlen garantálni, hogy mindenkit ellenőrizzenek. Nem vállalhatjuk ezt a kockázatot" - mondta a városvezető.

Charles Michel

belga miniszterelnök "teljes szolidaritást" vállalt Yvan Mayeurrel, és hangsúlyozta, hogy kivételes helyzetről van szó. "Ez kényes és nehéz döntés (...) Mindenki azt szeretné, ha az élet visszatérne a rendes kerékvágásba, a helyzet azonban bizonytalan" - közölte. A belga titkosszolgálatok hétfő este arra figyelmeztették a hatóságokat, hogy a "következő napokban, az ünnepek alatt" támadás érheti a brüsszeli főteret, a rendőrkapitányságokat és a biztonsági erők tagjait. Másnap elfogtak két, merényletre készülő feltételezett terroristát, akik állítólag az ünnepek alatt terveztek lecsapni Brüsszel több jelképes helyszínén. Ugyan a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget nem rendelték el, mert a szakhatóságok úgy látják, egyelőre nem áll fenn "közvetlen veszély", azonban fokozták a biztonsági intézkedéseket a rendőrőrsökön, és különleges óvintézkedéseket vezettek be az utcákon járőröző rendőrök és katonák védelmére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.