Becsey Zsolt: Az 5-ös út szegedi bevezető szakaszának felújítása a helyi gazdaságnak is kedvez

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

turbokorforgalom03_gsBefejeződött az 5-ös út szegedi bevezető szakaszának felújítása. A nettó 550 millió forintból megvalósult beruházás keretében turbó körfogalom, négy buszöböl, járda és kerékpárút is épült. Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára az átadón azt mondta, az elkövetkező években kiemelt cél lesz a magyar iparvárosok bekapcsolása a gyorsforgalmi úthálózatba.

“Alapvető politikai célkitűzése a kormánynak, hogy elérjük az országhatárt és minden megyeszékhelyet csatlakoztassunk a gyorsforgalmi úthálózatba. 2015 ebből a szempontból kiemelkedő év volt, hiszen júniusban a magyar és román oldalon is átadtuk a M43-as utat. Ez az első gyorsforgalmi úti összeköttetés Magyarország és Románia között, remélhetőleg három év múlva jön a következő Debrecen és Nagyvárad között” – emlékeztetett Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára az 5-ös számú főút szerdai átadóján a tavalyi év egyik legfontosabb beruházására. Mint mondta, több kiemelt beruházásban is szerepel Csongrád megye, így a közlekedésben új minőséget eredményező Szeged-Hódmezővásárhely tram train vonal, illetve a harminc éve eltervezett egyes funkciójú szegedi harmadik híd, ami Makó felé is megkönnyítené a közlekedést. Ebben a ciklusban 62 kilométer gyorsforgalmi utat, valamint 86 kilométer elkerülő utat adtak át, illetve több mint 300 kilométeren pedig megújult az útburkolat. Becsey kiemelte, a beruházásokkal a gazdaság élénkítését, a települések közötti és a vállalkozások mobilitást segítik elő. A helyettes államtitkár azt is elmondta, befejeződtek a tárgyalások Szerbiával a Tisza nemzetközi vízi úttá nyilvánításáról egészen Tokajig. Ez a teherforgalom mellett a turizmus számára is komoly fejlődési lehetőséget teremthet.

turbokorforgalom09_gs

“Folytatódnak a közútfejlesztések és a vasúthálózati fejlesztések. Most fejeztük be a tárgyalásokat a kínaiakkal, most hirdetjük meg az első pályázatokat a vasútban és a transzeurópai hálózatokon is. A megyében folytatódnak az építkezések, hiszen az operatív programok között szerepel a hódmezővásárhelyi elkerülő, valamint a vonatvillamosítás Békéscsaba irányába. Több száz kilométer gyorsforgalmi utat fogunk építeni részben európai uniós forrásból, de nagyobb hányadban magyar költségvetési pénzekből” – folytatta a helyettes államtitkár. A cél, hogy az összes lényeges magyar iparvárost bekapcsolják a gyorsforgalmi úthálózatba.

B. Nagy László, Csongrád megye fejlesztési biztosa az 5-ös számú főút és a hozzá kapcsolódó turbó körforgalmi csomópont átadóján kiemelte, a beruházás különösen fontos az ELI lézeres kutatóközpont és a mintegy 70 hektáros területre tervezett tudományos park szempontjából, valamint javítja a jövő tavaszra elkészülő regionális nagybani piac megközelíthetőségét. Az Öthalmi diáklakások lakói a bicikliúton immáron biztonságosan behajthatnak a kollégium területére, a 4 buszöböl és a kapcsolódó járdák pedig a gyalogos forgalomnak kedveznek. “2017-ben befejeződik Bajáig az 55-ös út felújítása, valamint átadtuk már a Hódmezővásárhely-Orosháza szakaszt is. Úgy gondolom, a Dél-Alföld gazdasásfejlődéséhez megvalósultak azok az alapvető infrastruktúrák, amivel a térség vonzóvá válhat a befektetők szemében.” A megyei fejlesztési biztos úgy fogalmazott, város szempontjából jelentős fejlesztés lenne a Vértói út folytatásának kiépítése egészen az ELI-ig.

turbokorforgalom01_gs

“Utakat azért építünk, hogy kapcsolatokat teremtsünk, ez a körfogalom pedig azért épült, hogy az ELI-ben dolgozók a külvilág felé, a főváros felé megfelelő kapcsolatokkal rendelkezzenek, hiszen ez egy nemzetközi kutatóhely” – ezt már Nagy Sándor, Szeged fejlesztési alpolgármestere tette hozzá. B. Nagy László szavaihoz hozzáfűzte, már elkészültek a tervek a Vértói út bővítésére, erre mintegy 2 milliárd forintot szánnak a város számára rendelkezésre álló Településfejlesztési Operatív Programból. Az új út összekapcsolná a belvárost a lézeres kutatóközponttal, valamint a szomszédságába tervezett science parkkal.

“Véghajrájába értünk az idei évi útfejlesztéseknek, amit 2015-re terveztünk, azt idáig elvégeztük. Az 5-ös számú főút és a turbó körforgalom 150 millió forintból valósult meg, ezek kiépítésével biztonságosabbá vált a közlekedés” – mondta Kondrik Kornél, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese. A beruházás során megerősítette burkolatot kapott a főpálya 1,2 kilométeres szakasza, a korábbi körforgalom dinamikusabb közlekedést megengedő, turbó körforgalmú csomóponttá épült át. A fejlesztés során megújult 4 buszöböl, a járdakapcsolatokkal együtt, illetve kiépültek a hiányzó esőbeállók, továbbá gyalogátkelőhely, kerékpárút átvezetés, továbbá 601 méter hosszban gyalogos járda épült.

no images were found

A nettó 550 millió forintból megvalósult beruházás keretében turbó körfogalom, négy buszöböl, járda és kerékpárút is épült.http://szegedma.hu/?p=596832

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 16.

Előző sztori

Vagyongazdálkodási bizottság: Csúszik az ivóvízminőség-javítási program

Következő sztori

Több mint kétszázmillió forint támogatással jöttek létre térfigyelő kamerarendszerek Mórahalom térségben

Legutóbbi hasonló cikkek