Kultúra

A tyúk hátrakaparja az előző év bajait, a disznó előtúrja a szerencsét az újabb esztendőre

A tyúk hátrakaparja az előző év bajait, a disznó előtúrja a szerencsét az újabb esztendőre

2015. december 31., csütörtök
A tyúk hátrakaparja az előző év bajait, a disznó előtúrja a szerencsét az újabb esztendőre
malackerget

Deme Ágnes néprajzkutatóval beszélgettünk az óév búcsúztatásához és az újév köszöntéséhez köthető hagyományokról.

„Általában karácsony-téli ünnepkörről beszélünk, ekkor a szokások sűrűsödnek, Luca-napkor, András-napkor, karácsonykor hasonló hagyományokkal lehet találkozni” – nyilatkozta lapunknak

Deme Ágnes

, a Szegedi Tudományegyetem néprajz szakos doktorandusza. Elmondta, az új év mostani kezdete is viszonylag új, ezért a naptárreform előtti időkkel, s a régi parasztság időszámításával is foglalkozni kell, korábban ugyanis december 25-öt,

Krisztus

születésének évfordulóját tekintették az esztendő első napjának. A változás elsősorban

XIII. Gergely

1582-es naptárreformjához kapcsolható, de már korábbról, a reneszánsz korából ismerhetünk január elsejéhez kötődő hagyományokat, így például a

Mátyás

udvarában történtekről

Galeotto Marzio

is közölt feljegyzéseket. „A legalapvetőbb aktus a köszöntés, a jókívánság volt újév napján, amivel valaki megtisztelte szomszédját, feljebbvalóját, bármely ismerősét, aki válaszul ajándékkal kedveskedett az őt felkeresőnek. Ez segítette a néprétegek közötti érintkezést, parasztok, mesteremberek ezen a napon a király elé járulhattak, boldog újévet kívánhattak neki, cserébe áldást kértek saját tevékenységükre, s adományokat kaptak az uralkodótól” – magyarázta a néprajzkutató. „A reformátusoknál kevésbé számított jelentősnek a köszöntés, a liturgiájuk is puritánabb” – vélekedett. A kántálás azonban az egész téli ünnepkörben jellemző volt náluk. Ez egy nagy zajjal járó tevékenység, amelyben gyerekek járták körbe falut a tanító, vagy valamely értelmiségi vezetésével. Mindenkihez bekopogtak, köszöntötték a ház lakóit, s cserébe ajándékot kaptak.

malac

„Az újévvel, mivel ünnepnap, a bőség és a tobzódás jár együtt. Egyes ételeknek bőségvarázsló tulajdonságot tulajdonítottak, ezért igyekeztek ezekből enni szilveszterkor és újévkor, hogy biztosítsák maguk számára a gazdagságot. A régi parasztság tartotta magát, ahhoz a hagyományhoz, hogy december 31-én baromfit kell enni, mert a tyúk hátrakaparja az óév minden gondját, míg január 1-jén disznót szükséges fogyasztani, mert az kitúrja a szerencsét az új esztendőre. A sült malacot általában lencsével tálalták, mert ez a sok tallérra emlékeztette őket” – jellemezte Deme Ágnes az étkezési szokásokat. „Jósló szertartások is kötődnek újévhez. Ilyen a tollas pogácsa, amely úgynevezett haláljósló technika. Sütés előtt mindenki választhatott egy pogácsát beleállított tollal. Akinek a legjobban megperzselődött a tolla, az számolhatott valami hasonló sérüléssel, esetleg halállal a következő évben. Más esetben a családfő osztott szét almadarabokat, akié férges volt, az számíthatott a közeljövőben saját temetésére. Szerelmi jóslásra is sokan vágytak, ezek közé tartozott az ólomöntés, amelyet fiatal lányok űztek. Felolvasztottak egy kis ólmot, amit vízbe dobtak, hogy ott megszilárduljon, majd ebből a formából próbálták megállapítani jövendőbelijük foglalkozását. A hagymakalendárium időjósló praktika volt, a családfő szilveszter napján egy hagymát tizenkét részre osztott, minden darab egy-egy hónapnak felelt meg, ezeket besózta, s feltette a kemence tetejére. Másnap megnézte, hogy melyik száradt ki, s melyik maradt a só ellenére nedves, s ebből próbálta megállapítani, hogy melyik időszakban milyen időjárás lesz” – mutatta be a néprajzkutató a különböző jövendőmondó módszereket. „Az újévhez kapcsolódó hagyományok a XIX. században éltek, egyes archaikusabb területen a XX. század első feléig megmaradtak, egészen a szocialista rendszer kialakulásáig, s az ezzel járó erőszakos kollektivizálásig, a vallás eltörlésének szándékáig. Mindezek ellenére ma is élnek áttételesen e szokások, gondoljunk, csak a lencsére, vagy a disznóhús fogyasztására” – zárta szavait a doktorandusz.

A régi parasztság tartotta magát, ahhoz a hagyományhoz, hogy december 31-én baromfit kell enni, mert a tyúk hátrakaparja...

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.