A színházbarát iskolákat díjazták a szegedi nemzetiben

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhaz_sajttaj007kfA 2016-os évre hangolódik a Szegedi Nemzeti Színház, a Szerelmi bájital című vígoperát és a Liliomfit mutatják be januárban. A csütörtöki sajtótájékoztatón kiosztották a Színházbarát iskola-díjakat is.

A 2016-os évet a Szegedi Szimfonikus Zenekar indítja a Szegedi Nemzeti Színházban, Újévi parti-túra címen hozzák vissza a hagyományos éveleji koncerthangulatot a Tisza-parti városba. Lukácsházi Győző igazgató zenei utazást ígér a Nagyszínházban, az idegenvezetők Somogyi Tímea Zita, László Boldizsár, Gyüdi Sándor, Varga Zoltán, Kontra Zoltán és Balogh Sándor lesznek. Az igazgató hozzátette, a komolyzene és a könnyűzene útján járják végig a világot, részleteket azonban nem árult el a műsorról, mondván, meglepetést szeretne szerezni a szegedieknek. Annyit azonban kedvcsináló gyanánt elejtett, a színház főigazgatója az előadás során félreteszi a pálcát, hogy énekeljen és pengetős hangszereken játsszon.

Kétfelvonásos vígoperával folytatódik az év, január 15-én mutatják be Donizetti Szerelmi bájital című darabját. A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Gregor József személyéhez köthetően világszínvonalú hagyományai vannak a vígoperajátszásnak Szegeden. Galgóczy Judit rendező “anti Rómeó és Júlia” történetként jellemezte az operát, mert bár óriási fájdalmak jelennek meg Donizetti zenéjében, a szerelmesekre mégis boldog vég vár. Benedekffy Katalin, aki most először lép a szegedi nemzeti deszkáira, Adina szerepében mutatkozik be a szegedi közönség előtt. Hanczár György, akit az idei évadban Alföldi Róbert Varázsfuvolájában láthattak a Tisza-parti városban Nemorinoként tér vissza. Yanis Benabdallah operaénekesnek a szegedi lesz az magyar nyelvű operája, a marokkói művész ugyanis mindössze egy éve él hazánkban.

szinhaz_sajttaj011kf

Amerika, Erdély, Izrael és Németország után január 17-én Szegeden is bemutatkozik az ország leglátványosabb operett gálája. Kollár Péter Erik, a HungarOperett produkció vezetője elárulta, új műsorral és megújult látványvilággal tér vissza a Tisza-parti városban már hagyománynak számító előadás, Oszvald Marika Kossuth-díjas színésznő viszont közönségkérésre ismét fellép a produkcióban. A HungarOperett ismert szerzők világhírű műveit állítják színpadra, mint a Csárdáskirálynő vagy a Mágnás Miska.

Premier előadást is tartogat januárra a szegedi színház, Bodolay Géza rendezésében mutatják be Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékát. A rendező elárulta, szeretnék, ha a közönség legalább olyan szórakozna mint a darab ősbemutatóján, 1849-ben vagy a százéves évfordulón, 1949-ben. Az előadáson Szigligeti szövege hangzik el, amivel a mű születésének időszakára utalnak. A drámai társulat két új fiatal tagja, Vass Zsuzsanna és Ferencz Nándor játsszák a főszerepet.

szinhaz_sajttaj012kf

A csütörtöki sajtótájékoztató végén három kategóriában kiosztották a Színházbarát iskola-díjakat. Az elismerést olyan iskolák vihetik haza, akik rendszeresen látogatják a szegedi teátrum előadásait. Gyüdi Sándor örömmel jelentette be, hogy idén olyan intézmények nyerték el a díjat, akiket a korábbi években is barátaik között köszönthettek. Nyereményük, hogy az iskola tantestületi tagjai meghívást kapnak egy előadásra. Idén szegedi általános iskola kategóriában az Arany János Általános Iskola, a gimnázium kategóriában a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, a Szeged környékiek közül pedig a Kisteleki Általános Iskola hozta el a díjat.

no images were found

A 2016-os évre hangolódik a Szegedi Nemzeti Színház, a Szerelmi bájital című vígoperát és a Liliomfit mutatják be januárban.http://szegedma.hu/?p=597007

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 17.

Default thumbnail
Előző sztori

Életveszélyt okozó testi sértés miatt emeltek vádat egy tizenéves ellen Szegeden

Következő sztori

Madárlakásokat ajánlottak fel a Csillag fogvatartottjai Szegednek

Legutóbbi hasonló cikkek