//

Változatos adventi programok Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

adventigyertyagyujtas_mj-31

Kézműves vásár, kulturális és zenei programok, adománygyűjtés, valamint többek között egy négyszáz méteres útvesztő is várja a szegedieket és a városba érkező vendégeket a következő hetekben a csongrádi megyeszékhelyen.

Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója a rendezvényeket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy Szegeden a korábbi adventekhez képest új helyszíneken is tematikus programokat szerveznek. A Széchenyi téren hagyományosan az ajándékokat keresők kedvébe igyekeznek járni, civil szervezetek jóvoltából pedig zenés programokat, mesefelolvasásokat is rendeznek itt. A Szent István téren december 5-én, 6-án gyermekprogramokat tartanak, a Dugonics tér pedig új díszkivilágítást kap.

Mocselini Rudolf szervező emlékeztetett rá, hogy a Dóm téren 2000-ben szervezték az első adventi kézműves vásárt, a rendezvény pedig az évek során a helyeik és a turisták kedvelt találkozóhelyévé vált. A programok a Fogadalmi templom felújítását követően két év után térnek vissza a Dóm elé. A bálaszínházban folyamatos gyerekeknek szóló, illetve más kulturális és zenei programok lesznek, az ország egyik legnagyobb adventi koszorúján pedig minden vasárnap este jeles személyiségek – elsőként Botka László polgármester és Kiss-Rigó László megyéspüspök – gyújtják meg a gyertyákat. Az Aradi vértanúk terén a korábbiaknál négyszer nagyobb, több mint négyszáz méteres útvesztő épül föl szalmabálákból. A Szent-Györgyi Albert téren, a Fekete ház mellett háztáji piac várja az ínyenceket, ahol a füstölt pisztrángtól a házi lekvárokig sokféle kézműves termékeket kóstolhatnak a vendégek.

Évek óta hagyomány, hogy a város rotarystái jótékonysági programokat szerveznek a Klauzál téren. Hajdu László, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club elnöke elmondta, az advent minden napján két-két családot ajándékoznak meg. Az egyik kedvezményezettet a város 24 iskolája, illetve óvodája jelöli ki, a százezer forintot meghaladó nagyságú, személyre szóló ajándékok átadása előtt pedig a gyerekek előadják ünnepi műsorukat. A másik megajándékozottat a helyi napilap, a Délmagyarország olvasói javasolják, és támogatásukhoz szükséges összeget is ők adják össze a Lapcom Média Alapítvány szervezésében. Az ajándékokat minden nap egy-egy Szegedhez kötődő ismert ember, művész, sportoló adja át, és egyúttal elmondja a közösségnek szóló jókívánságát. A város karácsonyfájával szemben, a téren jótékonysági gyűjtés is folyik, az adományokból tavaly több százezer forinttal támogatták a szeged-alsóvárosi ferencesek szegény konyháját, idén pedig a fogyatékkal élők Waltner Károly Otthonát, illetve a szegedi óvodákat segítik majd.

Kézműves vásár, kulturális és zenei programok, adománygyűjtés, valamint egy négyszáz méteres útvesztő is várja a vendégeket a következő hetekben.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=592001

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 26.

Előző sztori

Kétnapos konferencia az I. világháború társadalmi hatásairól Szegeden + FOTÓK

Következő sztori

Zavartalan a földgáz magyarországi importja