Gazdaság

Vadász György: fontos, hogy a kkv-szektor erősödjön

Vadász György: fontos, hogy a kkv-szektor erősödjön

2015. november 13., péntek
Vadász György: fontos, hogy a kkv-szektor erősödjön

A magyar kis- és középvállalkozói (kkv) szektor erősödését, fejlődését nagyon fontosnak tartja a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke, Vadász György szerint ez elősegíti azt is, hogy a belföldi vásárlóerő növekedjen.

Vadász György

az M1 aktuális csatornának nyilatkozva pénteken úgy vélekedett, mindezt segíti az uniós támogatások mellett a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának (nhp) bankokra gyakorolt hatása és a kormány bürokráciacsökkentő programja. Emlékeztetett: a versenyszférában foglalkoztatottak 73 százalékának a kkv-k adnak munkát és ezek a vállalkozások állítják elő a GDP 50 százalékát, ám az exportból mindössze 23 százalékkal részesednek. A 2016-2020 közötti költségvetési ciklusban az uniós támogatások 16 százalékát a kkv-k fejlesztésére, ugyancsak 16 százalékát a foglalkoztatás bővítésére, 9 százalékát pedig innovációra, fejlesztésre fordítják, ezzel a lehetőséggel élni kell - hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a kkv-szektor a rendszerváltás óta forrásszegény. Véleménye szerint a külföldi tőkére, amelyet minden kormány támogatott, szükség volt, ugyanakkor a hazai vállalkozások versenyhelyzete nem tette lehetővé a saját forrás növekedését. Ebben hozott jelentős változást az nhp - tette hozzá. Kifejtette: az MNB most egy olyan garantőr intézmény létrehozását hirdette meg a mikro- és kisvállalkozások részére, amely a bankok számára is ösztönző lehet. Fontos, hogy a bankoknál is szemléletváltás következzen be, hosszú távon gondolkodjanak, érezzék, hogy ez a kör fontos piaci szereplő lesz számukra, ha fejlődik, aminek feltételei megvannak - mondta Vadász György.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.