Közélet

Trócsányi László Szegeden: Ösztöndíjprogram indul a vidéki jogi karokon

Trócsányi László Szegeden: Ösztöndíjprogram indul a vidéki jogi karokon

2015. november 26., csütörtök
Trócsányi László Szegeden: Ösztöndíjprogram indul a vidéki jogi karokon
trocsanyi_laszlo03_gs

Tanulmányi és kiválósági ösztöndíjat, valamint kutatástámogatási programot indít jövő évtől az Igazságügyi Minisztérium – jelentette be csütörtökön Szegeden Trócsányi László igazságügyi miniszter, a hazai felsőoktatási intézmények jogi karainak képviselőivel folytatott egyeztetését követően.

Az egyetemek állami finanszírozású férőhelyeinek csökkenését követően a hazai felsőoktatásban átrajzolódott a jogászképzés. A felvételizők jellemzően a fővárosi jogi képzőhelyeket célozták meg vagy más szakot választottak. A felvi.hu felsőoktatási hírportál adatai szerint, míg 2011-ben a 2100 felvett joghallgató fele az öt vidéki karra jelentkezett, addig 2015-ben 1500 diák mindössze egyharmada döntött úgy, hogy nem Budapesten folytatja tanulmányait. A hallgatói létszám csökkenése mennyiségi és minőségi értelemben is aggályokat vetett fel. Annak érdekében, hogy a jogászképzés színvonala fellendüljön, a jelenlegi gazdasági helyzetnek is köszönhetően az Igazságügyi Minisztérium (IM) tanulmányi és kiválósági ösztöndíjprogramot, valamint kutatástámogatási programot hozott létre. „A kormány megállapította, hogy a jogászképzés fenntartása és fejlesztése olyan központi cél, aminek megvalósításához és támogatásához további intézkedések szükségesek. Azt gondolom, ez egy nagy gesztus a jogászképzés irányába, melyhez hasonló korábban nem volt. A jogászképzés támogatása azt jelenti, hogy a kormány számára fontos a jogászi hivatás” - mondta

Trócsányi László

igazságügyi miniszter csütörtökön.

trocsanyi_laszlo01_gs

Az Igazságügyi Minisztérium ösztöndíjai a nem fővárosi egyetemek, nappali tagozatos osztatlan jogászképzésben tanuló hallgatói számára lesznek elérhetőek. Trócsányi László szerint fontos, hogy a vidéki felsőoktatási intézményeken keresztül hozzájáruljunk a vidék népességmegtartó erejéhez, s elősegítsük, hogy a fiatal diplomások ne csak Budapesten találhassák meg számításaikat. A képzés színvonalának emelését célzó programok egyike az IM Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíj, amit a kiváló tanulmányi eredmény, a szakmai munka és egyéb teljesítmények figyelembevételével nyerhetnek el a hallgatók. A másik ilyen ösztöndíjforma az úgynevezett IM Tanulmányi Jogászösztöndíj, amit az önköltséges diákok pályázhatnak meg. Az igazságügyi miniszter hozzátette, az előbbiben az érintett jelenlegi mintegy 3300 hallgató 6 százaléka, az utóbbiban 9 százaléka részesülhet. A minisztérium azonban nem zárja ki a fővárosi felsőoktatási képzőhelyeket sem. Az alapvetően kutatástámogatási programhoz bármely hazai jogi kar csatlakozhat, annak forrásait többek között például idegen nyelvű képzések vagy konferenciák szervezésére is fordíthatják. „A jogászképzés színvonalának emelését célzó támogatási programok erőforrásait a hallgatói létszámok szerint osztjuk szét. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a vidéki karok is olyan szellemi bázist biztosítsanak a fiataloknak, amely lehetővé teszi számukra, hogy helyben keressenek és találjanak munkát, hogy jövőjüket is ott építhessék ki. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a program nem a fővárosi intézmények ellen irányul, hiszen számukra is nyitott a kutatástámogatási program’ – zárta gondolatait az igazságügyi tárca vezetője.

Tanulmányi és kiválósági ösztöndíjat, valamint kutatástámogatási programot indít jövő évtől az Igazságügyi Minisztérium.http://szegedma.hu/?p=591981

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 26.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.