Bulvár

Tizenöt év fegyházat kapott a lajosmizsei indiaikender-ültetvény gazdája

Tizenöt év fegyházat kapott a lajosmizsei indiaikender-ültetvény gazdája

2015. november 26., csütörtök
Tizenöt év fegyházat kapott a lajosmizsei indiaikender-ültetvény gazdája

Jogerősen tizenöt év fegyházbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla azt a férfit, aki egy lajosmizsei tanyán indiaikender-ültetvényt hozott létre.

A táblabíróság részben 18. életévét be nem töltött személy felhasználásával elkövetett kábítószer-kereskedelem és lopás bűntettében mondta ki bűnösnek a 48 esztendős férfit. A vádlott most 23 éves fia, aki a növények gondozásában vett részt, három év börtönt kapott. A két férfi 2008 óta élt egy lajosmizsei tanyán, ahol az apa az egyik használaton kívüli épületből termesztőházat alakított ki. Az indiai kender nevelését 2009 januárjában kezdte el, Ausztriában 15 ezer forintnak megfelelő összegért öt magot vásárolt. Az év nyarától a gazdálkodás folyamatosan, tervszerűen és szakszerűen zajlott, a vádlott a termesztéshez minőségi alapanyagokat - magot, termőtalajt, tápoldatokat - használt. A keltetés után addig szaporította a növényeket, amíg 2010 elején az ültetvény a termesztőház minden helyiségét el nem foglalta. A növények felügyelete, gondozása ekkortól két embert igényelt, a vádlott fia legkésőbb ebben az időpontban - még fiatalkorúként - kapcsolódott be a munkába. A rendőrök 2011. április 15-én - egy más ügyben végzett adatgyűjtés során - fedezték föl az ültetvényt. A szakértői vélemény szerint a vádlottak több mint ezernyolcszáz kendernövényt neveltek föl. Ennek egy részét ismeretleneknek értékesítették. A termesztéshez szükséges áramot az apa szabálytalanul, a mérőórát megkerülve biztosította, ezzel a szolgáltatónak legalább 3,8 millió forint kárt okozva. A tábla az apa esetében súlyosította az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék tíz év fegyházbüntetést kiszabó ítéletét. A fiú esetében pedig enyhített az eredetileg hat és fél éves szabadságvesztésen. Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor kifejtette: az apa olyan bűncselekményt követett el, amelyért akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható, a büntetés középmértéke pedig 15 év, és semmi nem indokolja az eltérést ettől. A bíróság a fiú esetében nyomatékos enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottat az apja vonta be a bűncselekménybe, amelyet fiatalkorúként, majd fiatal felnőttként követett el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.