Pénteki programajánló: Jégvarázs, Random Trip, Junkies

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jegvarazs_szeged

Ismét kitör a hétvége a Napfény Városában: indul a Jégvarázs Jeges PálinkaShow, második alkalommal találkoznak a Stephen King rajongók, koncertet ad az Indigó zenekar, Random Trip lesz a JATE Klubban, a KFT pedig a Belvárosi Moziban, karaoke a program a Városi Rock Klubban, a Rongy Kocsmába pedig a Junkies látogat el egy különleges vendég társaságában.

Magyarország legjobb pálinkafőző-mesterei és világbajnok jégszobrász különítménye novemberben újra Szegedre költözik, hiszen november 20-tól 22-ig újra kitárja kapuit a Jégvarázs – Jeges PálinkaShow a Dugonics téren és az Árpád téren. Részletek ITT.

Újabb Stephen King központú esemény kezdődik a Jósika Pincében 18 órától. A jó hangulat és a borzongás egyaránt garantált! A program: 18 órától az Álmok a padlásszobából című kiállítás és bemutató várja az érdeklődőket Fábián Anna Zoé Stephen King által inspirált képeiből. 19 órától pedig A rózsa vére című Stephen King által írt filmet vetítik.

Az Indigó zenekar ad koncertet a Millenniumi Kávéházban 20 órától.

Ismét Szegedre látogat a Random Trip, ezúttal Judie Jay, Járai Márk (Halott Pénz), Eckü (Hősök), Barabás Lőrinc, Vígh Arnold (Majka, Beaters), Cséry Zoltán (Patché), DJ Q-Cee (Vinyl Warriorz) és Delov Jávor (Turbo) lép fel a JATE Klubban 20 órától. Az ország egyik legizgalmasabb élőzenés klubestje hétről hétre tolja a budapesti A38 Hajón műfajokon átívelő, jazzből-popból-hiphopból-funkból-rockból összegyúrt improvizatív koncert-bulijait, válogatott vendégekkel és garantált telt házzal. A minden alkalommal más-más lineupot felvonultató produkció Budapesten kívül a legjobb vidéki klubokban, valamint a hazai fesztiválokon is visszatérő vendég. A legnagyobb magyar előadók mellett olyan külföldi fellépők is megfordultak már a színpadán, mint a Basement Jaxx énekesei, Valerie M (Groove Armada, The Freestylers UK), Stamina MC /UK/, Zalon (ex-Amy Winehouse Band) és Dub FX /AUS/.

A KFT zenekar Bál az Operában albumának (újra)bemutatóját (a lemez megjelenésének és az Opera felújításának harmincadik évfordulóján) vetítik felvételről a Belvárosi Moziban 20 órától. “Azon a különös estén, miután az Operaházban véget ért az előadás, a KFT zenekar tagjai észrevétlenül belopóznak a színfalak mögé, nyomukban a zenekar szellemével, hogy titokban megtartsák operaházi báljukat, amire már három évtizede készülnek. Kíváncsi tiszteletlenséggel fedezik fel maguknak az Operaház belső világát, s amint zenélni kezdenek, szép lassan különböző alakok kerülnek elő a díszletek mögül. Vannak, akik el akarják zavarni őket, vannak, akik barátságosak, de végül mindannyian csatlakoznak a zenekarhoz, jókedvű báli hangulatban ér véget a titkos kaland. 1984-ben eltűntek az Operaház körüli állványok, és a megnyitó 100. évfordulóján újranyitott a Ház. És annak is épp harminc éve, hogy arról szólt egy friss album hamar kultikussá váló, címadó dala: „ A Népköztársaság útján / Mennyi különös alakot elrejt / A konfekciókabát…”. Ideje volt tehát, hogy a Korlátolt Felelősségű Társaság egyszer betérjen az immár újra Andrássy úti Operaházba, és szembenézzen azzal, miről is dalolt? A világon a legtöbb operaszerepet refrénjébe emelt együttes most nemcsak „Cavaradossit, Csocsoszánt, Desdemonát és Don Juant” hozza el, de koncertjébe emeli szokásos, sőt, máshol még be sem mutatott jeleneteit is. Elvégre mégiscsak operaházban volnánk…”

Bűvész estet tartanak a Bohém Tanyán 20 órától.

A Városi Rock Klubban 21 órától KáZé várja híveit, egyre népesebb táborát egy újabb karaoke buli szervírozásával, amiben talán az a legkülönlegesebb, hogy nincs benne semmi különleges, egyszerűen csak a város legjobb ilyen jellegű eseményének lehetnek az érdeklődők szem- és fültanúi.

Különleges koncerttel készül a péntek estére a Rongy Kocsma 21 órától: 20 éves a Junkies zenekar “Káros az egészségre” albuma, ami ezen az estén az elejétől a végéig elhangzik majd, egyéb jól ismert Junkies-dalok társaságában. Különleges vendég a Superbutt klasszikus felállásából alakult Ørdøg, amelynek Tíz fekete dal című bemutatkozó albumát több fórumon is a tavalyi év legjobb hazai rocklemezének választottak.

Folyamatos kiállítások, programok:

Török Sophie (Tanner Ilona, 1895 – 1955) Baumgarten-díjas író, költő, Babits Mihály felesége születésének századik évfordulója alkalmából kamarakiállítást rendez a Somogyi-könyvtár. A második emeleti kölcsönzőben november 19-től december 23-ig megtekinthető tárlat könyvek, folyóiratok és fotók segítségével idézi föl az Asszony a karosszékben, Boldog asszonyok, Hintz tanársegéd úr és más művek szerzőjének életpályáját. „A tépelődő, vívódó női lélek fájdalmait szólaltatta meg verseiben, prózájában is jellegzetesen női témákkal foglalkozott” – írja Török Sophie-ról a Magyar Életrajzi Lexikon. „Nekem sajnos nem adatott meg valami maradandót alkotni, hiába készültem kisgyerekkorom óta írónak, ma – mint a legnagyobb élő magyar író felesége – távolabb vagyok ettől, mint valaha. Pedig ma minden lap nyitva áll a verseim számára, de soha senkitől őszinte kritikát, vagy jóakaratú biztatást többé nem kapok – írásaim csak egy szempontból érdekesek: hogy Babits Mihály életének intimitásait árulom bennük. (…) Milyen örökkévalóság várhat énreám? Túlvilágban nem hiszek, s vajon feljegyzi-e nevemet az irodalomtörténet, mert jó ebédeket főzök az uramnak, s ha fáj a torka, borogatást teszek a nyakára? Munkáira alig teszek hatást, csak feleség vagyok, semmi egyéb, s az irodalom számára sokkal fontosabb nálam az a fogarasi kis cukrászleány, kihez legszebb szerelmes verseit írta.” – Így vall Babits Mihállyal való kapcsolatáról Török Sophie, a Most én vagyok hang helyetted című könyvben.

A magyar grafikai plakát 130 évét bemutató kiállítás várja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében. „A jó plakát kilép az utca szürkeségéből” című tárlat kötetei neves alkotókat és emlékezetes műveket idéznek. A kiállítás anyagát eredeti szegedi plakátok teszik még látványosabbá. A plakáttörténeti tárlat november 12-től december 9-ig tekinthető meg.

India02

Indiában élt, magyar származású festőművésznők alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban: az anya, Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet olyan indiai történelmi szereplőket is megfestettek, mint Mahatma Gandhit, India kultikus politikusát és szellemi vezetőjét. 1930-ban költözött Indiába a nagykanizsai Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet képzőművész egy látomás hatására. A két nő egész további életét Indiában töltötte: megismerkedtek Mahatma Gandhival, az indiai függetlenségi harc vezetőjével, akiről később portrét is festettek. A lány Indira Gandhi, India miniszterelnöknőjének közeli barátja lett, akit 1984-ben tragikus körülmények között saját testőrei gyilkoltak meg. A szegedi múzeumban a két festőművésznő alkotásait ismerhetik meg most az érdeklődők: a közel negyven festményen csendéletek, tájképek, a buddhizmussal kapcsolatos látomások elevenednek meg. Emellett bemutatják a nagy indiai közéleti személyiségekről, politikusokról készült portréikat, valamint a festőnők használati tárgyait, ékszereit és buddhizmussal kapcsolatos emlékeit is.

afrika-kiallitas17kf
“Csak a jó meleg Afrika – A fekete kontinens állatvilága” címmel tekinthető meg kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban december 31-ig. A tárlatra belépve a Kenya déli síkságain és Tanzánia északi részén élő maszájok házában találják magukat a vendégek. A néprajzi anyagban hangszerek, használati tárgyak, textilek szerepelnek. A következő teremben a kontinens állatvilágát mutatják be testközelből az érdeklődőknek. Az anyagban szerepelnek olyan ismertebb fajok, mint a zebra, az oroszlán vagy a krokodil, a tárlat egyik különlegessége pedig az a körülbelül 350 kilós elefántfej, melyet az egyik terem falára erősítettek a múzeum munkatársai. A ritka állatok közül a madagaszkári cibetmacskafélék közé tartozó fosszák és a szintén a szigeten élő gyűrűsfarkú maki vagy más néven katta is megtekinthető a tárlaton. A kiállításról nem hiányozhat a gyermekfoglalkoztató sem, ahol játékos formában mutatják be Afrika érdekességeit a legfiatalabb látogatóknak. Táblagépek segítségével egy afrikai faluba kalauzolják a vendégeket, hangeffektusokkal pedig különböző állatokat és egy vihart idéznek meg. A tárlat anyaga a Nagykárolyi Városi Múzeumból, a Magyar Természettudományi Múzeumból, a Savaria Múzeumból, magángyűjtőktől és vadászoktól érkezett Szegedre. A néprajzi tárgyakat pedig a nagyszebeni Astra Múzeum anyagából válogatták.

erme01

Tapintható kiállítást tekinthet meg a közönség a Móra Ferenc Múzeumban: az Ujj-É című tárlaton érméket foghat kézbe, tapogathat meg bárki a Kultúrpalotában. Egy újszerű kezdeményezés kapcsán jött létre az a tapintható érem-kiállítás, melyet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatnak most be. A közel száz alkotást tartalmazó tárlaton bárki megfoghatja az érméket, sőt! A kiállítás kifejezett célja, hogy a tapintható érmék segítségével közelebb hozza a tárgyakat a látogatókhoz. A tárlaton tizenhét kortárs éremművész alkotásait mutatják be, melyek mindegyike izgalmat rejt magában tapintás szempontjából. Az érméket különleges biztonsági szalaggal látják el, valamint biztonsági kapukkal őrzik, így garantálva épségüket. A technológiai megoldás révén a kiállítás helyszínén a látogató szabadon mozoghat az éremmel, elveheti a teljesen nyitott tárolóból, leülhet, összehasonlíthatja más darabokkal, azaz: „ismerkedhet” vele.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Default thumbnail
Előző sztori

Megérkezett a karácsonyfa a római Szent Péter térre

Következő sztori

Bakondi György Szegeden: Magyarországon nincs terrorfenyegetés!

Legutóbbi hasonló cikkek

Pontosítás

Pontosítjuk az "Újra bilincsben Szabó Bálint!’’ című cikkünket.…