Magyar Tudomány Ünnepe Szegeden – A közérthetőség a cél

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szab_dijatado13kfA város sikere a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és az universitas tudományos teljesítményével mérhető, amire komoly értékként kell tekinteni – mondta Kemény Lajos a Magyar Tudomány Ünnepe szegedi rendezvénysorozat megnyitóján. A többnapos előadássorozat célja, hogy a szakmai közönségen túl minél szélesebb körben terjesszék a szegedi tudományos eredményeket és gyakorlati hasznosulásukat. A megnyitón átadták az innovációs és tehetség díjakat is.

A Szegedi Akadémiai Bizottság a helyi tudományos közeg egyfajta olvasztótégelye, hiszen az orvostudományoktól a társadalomtudományokon át egészen a gazdaságtudományokig átfogja és otthont ad a térség innovációs törekvéseinek – mondta köszöntőjében Fülöp Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia r. tagja és a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke, mely gondolattal egyúttal megnyitotta a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó plenáris ülést.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat immár tizedik alkalommal állítja fókuszba a hazai tudósokat, kutatókat és úttörő felfedezéseiket, nemcsak a szakma, hanem a társadalom széles rétegei számára. Lovász László, az MTA elnöke videóüzenetben köszöntötte a plenáris ülés résztvevőit. Az elnök azt mondta, a felsőoktatási intézmények, ismeretterjesztő társulások és az akadémia területi bizottságainak feladata, hogy az elkövetkező hetekben közérthető, változatos programcsokorral készüljenek az érdeklődnek, hogy a közönség az előadások által minél szélesebb körben ismerje meg a vidéki kutatóhelyek műhelymunkáját, az eredmények gyakorlati hasznosulását. A tudomány ünnepe “A tudomány evolúciója: a valós és virtuális világok” címmel a tudományt mint a jövő alakításának meghatározó eszközét kívánja bemutatni az érdeklődőknek – hívta fel a figyelmet az MTA elnöke. Kiemelte, Szegeden a fogorvostudomány új fejlődési irányai kitüntetett szerepet kapnak a többnapos rendezvénysorozaton.

szab_dijatado06kf

Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese szerint a Magyar Tudomány Ünnepe lehetőséget teremt arra, hogy a tudományos eredmények tükrében számot vessenek a hogyan továbbról. Úgy fogalmazott, Szeged és a dél-alföldi régió nagyvállalata az egyetem, a maga 23 ezer fős hallgatói bázisával pedig fontos gazdasági szereplő. A város sikere a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és az universitas tudományos teljesítményével mérhető, amire komoly értékként kell tekinteni. Fülöp Ferenc ezzel szemben megjegyezte, a város nem támogatja kellő mértékben sem a SZAB, sem pedig az SZBK tudományos tevékenységét.

Évente 500 ezer tonna antibiotikum fogy

A megnyitót követően Pál Csaba, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézet Kísérleti Evolúcióbiológiai Csoport vezetője tartott előadást a baktériumok antibiotikum rezisztenciájának kialakulásáról. “Az evolúció nem elvont és nehezen vizsgálható tudomány, komoly gyakorlati jelentősége van” – vezette fel rövid, ám annál érdekesebb előadását a tudományterületen elért eredményeiért idén Bolyai-ösztöndíjjal jutalmazott biológus. Mint mondta, a kutatócsoporttal azért vizsgálnak baktériumokat evolúciós szempontból, mert ezek a parányi élőlények tápanyagban gazdag környezetben elképesztő ütemben osztódnak, növekszenek. “Akár 20-30 perc alatt is meg tudnak kettőződni. Ha a nekik megfelelő tápanyag korlátlanul jelen lenne, elszaporodnának, de a stresszkörülmények miatt erre nincs lehetőségük.”

A mutáció gyakori jelenség a baktériumok esetében, a környezethez alkalmazkodva egészen elképesztő körülmények között is képesek életben maradni, mint a hőforrások, a mélytengerek, a savas környezet, sőt, az Antarktiszon 800 méteres mélységben is találtak már osztódásképes egysejtűeket. A baktériumok Guinness Rekordok könyvébe viszont kétségtelenül az kerülne, amelyik képes túlélni a radioaktív sugárzást is.

szab_dijatado04kf

Szervezetünkben 1,5 kg baktérium él, csak a bélben 500 fajta – sokkolta a hallgatóságot Pál Csaba. Ezek a jótékony baktériumok elengedhetetlenek az emberi test működésének fenntartása szempontjából, van olyan egysejtű, amely az emésztésért, van, amelyik a vitaminokért és van, amelyik a hormonháztartás szabályozásáért felel. Érdekes és egészen új tudományterület alakult annak vizsgálatára, mi megy végbe az emberi szervezetben akkor, ha ezek a baktériumok elpusztulnának. Az eddigi eredmények izgalmasak: valószínűsíthető, hogy az elhízás, a skizofrénia, sőt, a rákbetegségek kialakulásáért is részben a baktériumok hiánya felelős.

Igen komoly és aktuális probléma azonban az antibiotikum rezisztencia, vagyis az ellenálló képesség a kórokozó baktériumok részéről. Pál Csaba fotók és mozgó ábrák segítségével illusztrálta, milyen gyorsan képesek alkalmazkodni ezek a rosszindulatú egysejtűek a megváltozott környezethez. Például, azok az antibiotikumok, melyeket az 1940-es években klinikai alkalmazásban használtak, tíz év leforgása alatt már nem tudták felvenni a harcot a kórokozó baktériumokkal szemben, olyan gyorsan alkalmazkodtak a gyógyszerhez.

Hogyan lehetséges ez? “Képesek más fajoktól géneket készen felvenni és saját genetikai állományukba beépíteni” – adta meg az ijesztő választ a biológus. Az antibiotikum rezisztencia globális probléma tehát, 2050-re a vezető halálokok egyike lesz. Napjainkban évente 500 ezer tonna antibiotikumot fogyasztunk, Kínában a tejtermékek fele antibiotikumokkal szennyezett. Könnyű dolga van tehát a kórokozóknak. Pál Csaba ugyanakkor hozzátette, Magyarország európai összehasonlításban jó helyen áll az elfogyasztott antibiotikum mennyiség listáján, itthon jellemzően orvosi felügyelet mellett, s csak akkor szedik a betegek, ha valóban szükség van rá.

Pál Csabával készült májusi interjúnkat ITT olvashatják.

szab_dijatado23kf

Díjazták a tehetségeket és az innovációt

A Dél-Alföldi Innovációs Díjat 2010-ben alapította az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyei iparkamarákkal együttműködve. Minden évben két kategóriában jutalmazzák az új, saját feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható eredményeket, mégpedig természetes személy és gazdasági társaság kategóriában. Görög Márta, a SZAB tudományos titkára sajnálattal jelentette be, hogy az idei évben természetes személyek nem pályáztak, azonban gazdasági társaság kategóriában nehéz dolga akadt a szakmai bizottságnak. Végül a Knorr-Bremse Fékszerkezetek Kft. nyerte el a pályázatot haszongépjármű szintszabályozó rendszerbe épülő, négy csatornás mechatronikus modul innovációjával.

A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön Alapítvány a határon innen és túli régióban zajló tudományos kutatómunka ösztönzésére alapította pályázatát, melyen hat kategóriában díjazza a fiatal, 35 év alatti tehetségeket.

Természettudományok területen első díjban részesült Tóth-Szeles Eszter, megosztott második díjban Kotogán Alexandra és Sipos Orsolya, harmadik díjat kapott Görbe Tamás Ferenc és Nagy-György Andrea. Műszaki tudományos területen első helyezett lett Tabajdi Éva Enikő, míg a harmadik díjat Lemmer Balázs vehette át.

Élettudományok területen megosztott első díjban részesült Horváth Gabriella és Szabó Renáta, második díjat kapott Orbán-Gyapai Orsolya, a harmadik díjat pedig Ábrahám Rita nyerte el. Társadalomtudományok területen első díjazott lett Juhász Andrea Erika, megosztott második díjat kapott Nagy Krisztina és Pontet Julianna, míg harmadik díjban Erdélyiné Dancs Katinka és Vida György részesült.

Bölcsésztudományok területen első díjat vehetett át Maléth Ágnes, megosztott második díjat kapott Kovács Viktória és Zeman Ferenc Csaba, harmadik lett Ótott Noémi. Művészetek kategóriában első díjazott lett Hegedus Joan Andrei, a másik díjat pedig Marton Ákos Barnabás vehette át.

no images were found

A szegedi rendezvényen a helyi kutatási eredményeket ismertetik majd a nagyközönség előtt. Kedden a SZAB-ban díjazták az innovációt és a tehetséges fiatalokat.http://szegedma.hu/?p=585792

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 3.

Előző sztori

Illegális bevándorlás – Merkel: háborús veszélyt idézne elő a német határok lezárása

Következő sztori

A vizsgált szója-, laktóz- és gluténmentes élelmiszerek többsége megfelelt a fogyasztóvédelmi vizsgán + VIDEÓ