Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyetem

Különleges térképkincsek a geográfusprofesszor gyűjteményéből – új kiállítás nyílt a TIK-ben + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

kiallitas_tik36_gs

Cholnoky Jenő munkássága előtt tisztelegnek: egyebek mellett 110 évvel ezelőtti technikai színvonalon megvalósított 3D-s fényképeket is láthatunk látványos földrajzi jelenségekről.

Az Évfordulós Professzori Pantheon című sorozatban Cholnoky Jenő geográfus kolozsvári professzori kinevezésének 110. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás kedden az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az emlékező tárlat a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár, az Egyetemi Levéltár, a Magyar Földrajzi Múzeum és a Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság együttműködésében valósult meg.

Cholnoky Jenő 1905–1919 között vezette az SZTE jogelődje, a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem Földrajzi Intézetét. Tanári működése alatt a természettudományos szemléletű földrajzoktatásához szükséges gyakorlati tantermet, fotólabort, meteorológiai és szeizmográfiai állomást, páratlanul gazdag könyv-, fénykép-, térkép-, ásvány- és kőzettárat épített ki (5000 fényképet és 6500 térképet számlált a gyűjtemény), szemléltető eszközöket készített. Adományok gyűjtésével megteremtette hallgatói terepgyakorlatainak anyagi fedezetét. Egyetemi előadásainak a diákok által lejegyzetelt, letisztázott és a Tanárjelöltek Segélyegyelete által kiadott jegyzetei segítségével pontosan követhető a leadott tananyag.

A Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Földrajzi Intézetének két kollégája, Imecs Zoltán és Bartos-Elekes Zsombor dolgozza fel a Kolozsváron 2001-ben megtalált Cholnoky-féle fénykép- és térképtárat. A szegedi kiállításra számos igen értékes fényképet hoztak el, például Cholnoky 1910-es útjáról, amikor a nemzetközi geológiai kongresszus keretében a Spitzbergákra utazott el. De bemutatják a 110 évvel ezelőtti technikai színvonalon megvalósított 3D-s fényképeket is látványos geomorfológiai és egyéb földrajzi jelenségekről. Ennek titka, hogy egyidejűleg két fényképezőgéppel készítettek úgynevezett sztereóképeket, amelyeket ezt követően egy dupla méretű fotópapírra hívtak elő, s egy sztereoszkóp segítségével lehet térhatásúan látni és átélni a bemutatni kívánt jelenséget. Cholnoky Jenő és a kolozsvári geográfus iskola technikai érzékét mutatja, hogy az 5000-es fotótár több mint harmada, mintegy 2000 darab ilyen sztereófelvétel.

Fennmaradt Kolozsvárott a Cholnoky Jenő által kiépített térképtár nagyobbik része is. A 6500 térkép közül 3200 általános és tematikus térkép, 150 atlasz és 3150 topográfiai térkép. A legrégebbi térkép 17. századi (a Duna folyását mutatja be a forrásától a torkolatig, és 1635-ben Amszterdamban jelent meg), illetve több egyedi kéziratos térképpel is rendelkezik (például Magyar László Délnyugat-Afrika térképvázlata.) A kiállításon mindkét különleges térképkincset megcsodálhatják az érdeklődők három, Szegedet ábrázoló térképpel együtt. Az érdi Magyar Földrajzi Múzeum páratlanul gazdag személyes hagyatékot őriz a világhírű geográfustól. Többek között 38 kötetes terepnaplóit, amelyekben igen értékes úti feljegyzései és rajzai láthatók. Mindezek mellett említésre érdemes a sok személyes fénykép és a több ezer hozzá írt levél, amelyek segítenek a professzor életútjának rekonstrukciójában. A fényképek mellett Cholnoky Jenő személyes iratai közül családi pénztárkönyveibe, bevásárlási könyvébe és fizetési könyveibe is bepillantást nyerhetnek a látogatók, ezáltal ismerhetik meg a tanársegéd, majd professzor családjának hétköznapjait.

A kiállítás megnyitóján az SZTE Klebelsberg Könyvtár nevében Laczkó Sándor, a Különgyűjteményi Osztály vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Mucsi László, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar dékánja méltatta Cholnoky Jenő professzori munkásságát. Ezt követően Bartos-Elekes Zsombor mutatta be a kiállított dokumentumokat, tárgyakat, fotókat, térképeket. 

A tárlat november 13-ig látogatható a Tanulmányi és Információs Központ átriumában.

Cholnoky Jenő geográfus kolozsvári professzori kinevezésének 110. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás kedden az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=585993

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 4.

Egyetem

Négy szegedi kisgyermekes kutatónő is akadémiai támogatást nyert

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Gratulálunk!

Tovább olvasom

Egyetem

Jól vizsgázott a digitális oktatás az SZTE-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Összefoglaló.

Tovább olvasom

Egyetem

A járvány aspektusait vizsgálják az SZTE most kezdődött virtuális nyári egyetemén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A tudósok mellett érdeklődő laikusok is részt vehetnek a kurzuson.

Tovább olvasom

Aktuál