Kultúra

Közönségtalálkozó a Luxemburg grófja szereplőivel a Somogyiban

Közönségtalálkozó a Luxemburg grófja szereplőivel a Somogyiban

2015. november 25., szerda
Közönségtalálkozó a Luxemburg grófja szereplőivel a Somogyiban
20151113_114619

A Szegedi Nemzeti Színház december 11-i bemutatója, a Luxemburg grófja szereplőivel találkozhat a publikum december 1-én, kedden a Somogyi-könyvtárban.

A műfaj egyik legnagyobb komponistája,

Lehár Ferenc

négy évvel A víg özvegy után komponálta Luxemburg grófja című új darabját, melyet egy kritikus egye­nesen erotikus operettnek titulált. A művet a pár hónappal korábbi bécsi világpremier után százöt esztendeje mutatták be a magyar fővárosban, óriási sikerrel. Lehár maga így fogalmazta meg a műfajjal kapcsolatos elveit: „A zenekedvelő bécsiek felüdülést várnak az operettől a mindennapi fáradozásuk után, nem pedig mély problémákat. Azt az örömöt várják tőle, amely elfog minden jó kedélyű, ártatlan lelkű embert, ha kellemes muzsika cseng a fülébe, s annak ritmusa hasonló rezdüléseket kelt lelkében is... Az operettszerző nem írhat spekulatív, lélekmarcangoló zenét; egyszerűnek, népiesnek kell maradnia. Ez bizony nehéz – nehezebb, mint általában hinnők. Nem szabad többet akarnia, mint azt, hogy operettszerző legyen, ám óvakodnia kell a banalitástól és nem szabad csorbát ejtenie muzsikusi méltóságán.” Az operettet december 11-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház. A szereplőkkel,

Fekete Gizivel

,

Király Leventével

,

Nánási Helgával

és

László Boldizsárral

, valamint

Bóbis László

koreográfussal

Gortva Tamás

, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára beszélget december 1-én 16.30-tól a Somogyi-könyvtár I. emeleti folyóirat olvasójában.

A Szegedi Nemzeti Színház december 11-i bemutatója, a Luxemburg grófja szereplőivel találkozhat a publikum december 1-én, kedden a Somogyi-könyvtárban - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=591731

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 25.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.