Közönségtalálkozó a Luxemburg grófja szereplőivel a Somogyiban

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

20151113_114619

A Szegedi Nemzeti Színház december 11-i bemutatója, a Luxemburg grófja szereplőivel találkozhat a publikum december 1-én, kedden a Somogyi-könyvtárban.

A műfaj egyik legnagyobb komponistája, Lehár Ferenc négy évvel A víg özvegy után komponálta Luxemburg grófja című új darabját, melyet egy kritikus egye­nesen erotikus operettnek titulált. A művet a pár hónappal korábbi bécsi világpremier után százöt esztendeje mutatták be a magyar fővárosban, óriási sikerrel. Lehár maga így fogalmazta meg a műfajjal kapcsolatos elveit: „A zenekedvelő bécsiek felüdülést várnak az operettől a mindennapi fáradozásuk után, nem pedig mély problémákat. Azt az örömöt várják tőle, amely elfog minden jó kedélyű, ártatlan lelkű embert, ha kellemes muzsika cseng a fülébe, s annak ritmusa hasonló rezdüléseket kelt lelkében is… Az operettszerző nem írhat spekulatív, lélekmarcangoló zenét; egyszerűnek, népiesnek kell maradnia. Ez bizony nehéz – nehezebb, mint általában hinnők. Nem szabad többet akarnia, mint azt, hogy operettszerző legyen, ám óvakodnia kell a banalitástól és nem szabad csorbát ejtenie muzsikusi méltóságán.”

Az operettet december 11-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház. A szereplőkkel, Fekete Gizivel, Király Leventével, Nánási Helgával és László Boldizsárral, valamint Bóbis László koreográfussal Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára beszélget december 1-én 16.30-tól a Somogyi-könyvtár I. emeleti folyóirat olvasójában.

A Szegedi Nemzeti Színház december 11-i bemutatója, a Luxemburg grófja szereplőivel találkozhat a publikum december 1-én, kedden a Somogyi-könyvtárban – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=591731

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 25.

Default thumbnail
Előző sztori

A szegedi ápoló majdnem Magyarország Kedvenc Ápolója lett

Default thumbnail
Következő sztori

Szabadlábon maradnak a TEK által robbanóanyagok miatt elfogott csoport tagjai

Legutóbbi hasonló cikkek