Egyetem

Kalocsai iskola csapata nyerte a Görgey Artúr történelemversenyt + FOTÓK

Kalocsai iskola csapata nyerte a Görgey Artúr történelemversenyt + FOTÓK

2015. november 6., péntek
Kalocsai iskola csapata nyerte a Görgey Artúr történelemversenyt + FOTÓK
gorgey_artur_tortenelemverseny08kf

Hetedszer rendezték meg Szegeden a Görgey Artúr Történelemversenyt a magyar és a határ menti szórványban élő 7. és 8. osztályos magyar tanulóknak. A feladatok gerincét idén a Rákóczi-szabadságharc adta, az első két helyezett erdélyi tanulmányutat nyert.

A Görgey Artúr Történelemverseny központi témája évente változik, általában az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, a magyarok az első világháborúban, a Rákóczi–szabadságharc, valamint a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok jelennek meg a feladatlapokon. Az idei évben a feladatok gerincét a Rákóczi-szabadságharc adta. Az ország számos településéről érkeztek diákok, hogy megmérettessék tudásukat kedvenc tantárgyukból, sőt az országhatáron túlról és szép számmal képviseltették magukat a fiatalok többek között bánátiak, partiumiak és délvidékiek is részt vettek a vetélkedőn. A verseny célja, hogy a diákok között erősödjenek a magyar–magyar kapcsolatok, hogy a szervezők segíthessenek a középiskolai felvételire való felkészülésben, hogy a tanulók bővíthessék elméleti ismereteiket valamint az önálló munkára és csapatmunkára nevelés. Az egész napos rendezvénynek a Tisza-parti Általános Iskola adott otthont, a házigazdák is szép eredményt értek el a helyezettek között.

gorgey_artur_tortenelemverseny01kf

Összesen 67 háromfős csapat szállt ringbe a fődíjért, az erdélyi tanulmányi útért. A határon túli csapatok is nagy számú érdeklődést mutattak: 27 iskola legjobb diákjai indultak a vetélkedőn.

Murányi Gábortól

, a szervezésért felelős Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület képvelőjétől megtudtuk, az indulók közül senkit sem engedtek haza üres kézzel: a versenyzők gazdagabbak lett a Rubicon történelmi folyóirat egy példányával, illetve az első 6 helyezett könyvjutalomban is részesült. "Az első két helyezett a könyvjutalom mellé egy erdélyi tanulmányutat is nyert, a háromfős csapatok jövő évben válthatják be az utazást, amikor már az időjárás is kedvezőbb lesz. A pontos időpontot még nem tűztük ki, de amolyan történelmi és hadtörténeti megközelítésben kirándulnak majd a gyerekek, az egyik programjuk pedig a csatatérkutatás lesz." Hatodikok a Verőcei Kurucok (Verőce - Géza Fejedelem Református Általános Iskola), ötödikek a Könyv molyok (Szentes - Koszta József Általános Iskola), Zrínyiék pedig a negyedikek (Szeged - Tisza-parti Általános Iskola) lettek. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Rodostói Kakukkok állhattak fel (Komádi - Barsi Dénes Általános Iskola), "ezüstérmes" lett a Hazaszeretet csapat (Magyarkanizsa - Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola), míg az első helyet Rákóczi hadnagyai (Kalocsa - Fényi Gyula Általános Iskola) söpörhették be maguknak.

gorgey_artur_tortenelemverseny14kf

Görgey Artúr Történelemversenyt Tisza-parti Általános Iskola, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Katolikus Ifjúsági Alapítvány közösen szervezte. A vetélkedő és a kísérőprogramok támogatója között a KLIK Szegedi Tankerülete, Csongrád Megyei Önkormányzat, a Barankovics Alapítvány, a Rákóczi Szövetség, a Mozaik Kiadó, a Rubicon-Ház Kft., a CI-FI Civil Központ Kft is szerepel.

A házigazda Tisza-parti Általános Iskola is felkerült az első hat helyezett közé. http://szegedma.hu/?p=586693

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 6.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.