Kalocsai iskola csapata nyerte a Görgey Artúr történelemversenyt + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

gorgey_artur_tortenelemverseny08kfHetedszer rendezték meg Szegeden a Görgey Artúr Történelemversenyt a magyar és a határ menti szórványban élő 7. és 8. osztályos magyar tanulóknak. A feladatok gerincét idén a Rákóczi-szabadságharc adta, az első két helyezett erdélyi tanulmányutat nyert.

A Görgey Artúr Történelemverseny központi témája évente változik, általában az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, a magyarok az első világháborúban, a Rákóczi–szabadságharc, valamint a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok jelennek meg a feladatlapokon. Az idei évben a feladatok gerincét a Rákóczi-szabadságharc adta. Az ország számos településéről érkeztek diákok, hogy megmérettessék tudásukat kedvenc tantárgyukból, sőt az országhatáron túlról és szép számmal képviseltették magukat a fiatalok többek között bánátiak, partiumiak és délvidékiek is részt vettek a vetélkedőn.

A verseny célja, hogy a diákok között erősödjenek a magyar–magyar kapcsolatok, hogy a szervezők segíthessenek a középiskolai felvételire való felkészülésben, hogy a tanulók bővíthessék elméleti ismereteiket valamint az önálló munkára és csapatmunkára nevelés. Az egész napos rendezvénynek a Tisza-parti Általános Iskola adott otthont, a házigazdák is szép eredményt értek el a helyezettek között.

gorgey_artur_tortenelemverseny01kf

Összesen 67 háromfős csapat szállt ringbe a fődíjért, az erdélyi tanulmányi útért. A határon túli csapatok is nagy számú érdeklődést mutattak: 27 iskola legjobb diákjai indultak a vetélkedőn. Murányi Gábortól, a szervezésért felelős Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület képvelőjétől megtudtuk, az indulók közül senkit sem engedtek haza üres kézzel: a versenyzők gazdagabbak lett a Rubicon történelmi folyóirat egy példányával, illetve az első 6 helyezett könyvjutalomban is részesült. “Az első két helyezett a könyvjutalom mellé egy erdélyi tanulmányutat is nyert, a háromfős csapatok jövő évben válthatják be az utazást, amikor már az időjárás is kedvezőbb lesz. A pontos időpontot még nem tűztük ki, de amolyan történelmi és hadtörténeti megközelítésben kirándulnak majd a gyerekek, az egyik programjuk pedig a csatatérkutatás lesz.”

Hatodikok a Verőcei Kurucok (Verőce – Géza Fejedelem Református Általános Iskola), ötödikek a Könyv molyok (Szentes – Koszta József Általános Iskola), Zrínyiék pedig a negyedikek (Szeged – Tisza-parti Általános Iskola) lettek. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Rodostói Kakukkok állhattak fel (Komádi – Barsi Dénes Általános Iskola), “ezüstérmes” lett a Hazaszeretet csapat (Magyarkanizsa – Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola), míg az első helyet Rákóczi hadnagyai (Kalocsa – Fényi Gyula Általános Iskola) söpörhették be maguknak.

gorgey_artur_tortenelemverseny14kf

Görgey Artúr Történelemversenyt Tisza-parti Általános Iskola, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Katolikus Ifjúsági Alapítvány közösen szervezte. A vetélkedő és a kísérőprogramok támogatója között a KLIK Szegedi Tankerülete, Csongrád Megyei Önkormányzat, a Barankovics Alapítvány, a Rákóczi Szövetség, a Mozaik Kiadó, a Rubicon-Ház Kft., a CI-FI Civil Központ Kft is szerepel.

no images were found

A házigazda Tisza-parti Általános Iskola is felkerült az első hat helyezett közé. http://szegedma.hu/?p=586693

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 6.

Előző sztori

Jövő péntekig lehet jelentkezni a hulladékcsökkentési hétre

Következő sztori

Végső búcsút vettek Göncz Árpád volt köztársasági elnöktől