„Értékteremtés a közfoglalkoztatásban” – adventi vásár a kormányhivatalban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

vasar26_gs

Fűszerpaprika, savanyúság, cirokseprű, rongyszőnyeg és térkő – csak néhány példa arra, mi mindent készítenek Csongrád megyei közfoglalkoztatottak, akiknek a termékeiből háromnapos adventi vásár nyílt a kormányhivatalban. A Rákóczi téren a 6 járás 16 települése, valamint a Szentesi Hajléktalan Segítő Központ országos hajléktalan mintaprogramja mutatkozik be.

A kormányhivatal negyedévente konzultál azokkal a településekkel, amelyek részt vesznek a közfoglalkoztatásban – tudtuk meg Juhász Tünde kormánymegbízottól. „Fontosnak tartjuk, hogy legyen egy folyamatos visszacsatolás azzal kapcsolatban, hogy esetlegesen milyen problémákkal, kérdésekkel foglalkoznak ezek a települések. Ez a kiállítás és vásár is azt a célt szolgálja, hogy bemutatjuk azokat a termékeket, amelyeket közfoglalkoztatottak készítenek, ezen felül szakmai konzultációra nyújtunk lehetőséget a települések vezetőinek” – fogalmazott. Csongrád megye elsődlegesen mezőgazdasági termékeket állít elő a közfoglalkoztatás keretében is, és a kormánymegbízott úgy látja, hogy ezen termékeknek a jövőjét kell menedzselni. „Mini feldolgozó- vagy csomagolóipari beruházásokra lenne szükség ahhoz, hogy az ezen programok keretében előállított termékek a piacon is megállják a helyüket” – hangsúlyozta Juhász Tünde.

Idén 270 milliárd forint volt a közfoglalkoztatási előirányzat és 245 ezer ember dolgozik ebben a formában a legutóbbi adatok szerint, míg jövőre a költségvetésben 340 milliárd forintot különítenek el erre a területre. „Elég sok kritika éri a közfoglalkoztatást, de aki egy ilyen rendezvényre eljön, az azt láthatja, hogy kézzel fogható termékek készülnek. Ma már a közfoglalkoztatás döntő része nem sepregetést jelent, egyre több magas minőségű feldolgozott terméket állítanak elő a program résztvevői” – hangsúlyozta az adventi vásár megnyitóján Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője. Hozzátette, 2018-ig 85 ezer ember képzési lehetőségét szeretnék biztosítani egy 30 milliárdos költségkeret mellett, melynek célja az elsődleges munkaerőpiacra való visszajutás elősegítése.

vasar27_gs

A vásárban kicsit kilógott a sorból Csengele, melynek vezetője, Kormányos Sándor elmondta, idén burgonyát termesztettek a közfoglalkoztatottak a településen, illetve térkövet is gyártanak. „A megtermelt burgonya egy részét a 350 főre főző óvodai konyhák használja fel, míg a többit a csengelei rászoruló családok között osztjuk szét” – tette hozzá. A közfoglalkoztatásban jelenleg 35 fő vesz részt, de ezen a terén egyelőre bővítést nem terveznek Csengelén, ugyanis két cég betelepülését is várják, egy vágóhíd, másrészt pedig egy műanyagipari társaság hozhat létre üzemet a településen, melyekkel egy éve zajlanak már a tárgyalások. „Sokszor támadják a közmunkaprogramot, én nem értek velük egyet. Mindenki 8 órára jön dolgozni, teszi a dolgát legjobb tudása szerint, 4 órakor hazamegy, vagyis nem csupán megkapják a pénzüket. Vannak, akik nem látják ennek a fontosságát, hiszen régen is termeltünk krumplit, tettünk el lekvárt, de akkor, amikor eljövünk Szegedre és bemutatjuk, hogy mi mindent állítanak elő a közfoglalkoztatottak, akkor mindenki beláthatja, hogy igenis hasznos és jó minőségű termékeket állítanak elő ezek az emberek. Ez a legfontosabb üzenete ennek az adventi vásárnak” – fogalmazott Kormányos Sándor.

A székkutasiak standjánál számtalan terméket láttunk, s ahogy Dovalovszki Dalmától megtudtuk, a Startmunka program keretében készítik a fűszerpaprikát, a savanyúságokat, a házi készítésű tésztákat, a sós perecet, a fűszerolajakat és a cirokseprűt egyaránt. A termékeket egyébként a helyi piacon értékesítik és a legnépszerűbb a cirokseprű, abból fogy a legtöbb, illetve a fűszerolajakat is sokan viszik. „Idén is vetettünk el cirkot és kézileg készítjük a kisebb és nagy seprűket egyaránt” – tette hozzá. Azt is tervezik, hogy kilépnek Székkutasról, öt település összefogva közösen szeretné értékesíteni a közfoglalkoztatottak által előállított termékeket. „Maroslele aranya” is bemutatkozott, vagyis hidegen sajtolt növényi olajakat is vásárolhatunk a kormányhivatalban. Skultéti Aranka, a Maroslelei Kereskedelmi és Gazdainformációs Központ vezetője portálunknak elmondta, a településen 2012-ben hozták létre az üzemet uniós támogatásból. Eleinte napraforgóból és tökmagból készítettek hidegen sajtolt olajakat, míg ma már szezámmagból, mákból és lenmagból is készítenek termékeket. Fűszerezett olajakat is kínálnak az adventi vásárban, de kisebb boltokban, fesztiválokon is találkozhatunk a maroslelei termékekkel, amelyek közül a tökmagolaj a legnépszerűbb.

A közfoglalkoztatási adventi vásár csütörtökön 8 és 18, míg pénteken 8 és 14 óra között tart nyitva a Rákóczi tér 1. szám alatt a kormányhivatal központi épületében.

no images were found

Csongrád megyei közfoglalkoztatottak termékeiből nyílt háromnapos adventi vásár a kormányhivatalban – részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=591767

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 25.

Előző sztori

Szegeden ad jótékonysági hangversenyt Érdi Tamás

Következő sztori

Migránsokat bántalmazó biztonsági őrt ítéltek el Szegeden