Közélet

Épületenergetikai korszerűsítő beruházások valósultak meg Kübekházán

Épületenergetikai korszerűsítő beruházások valósultak meg Kübekházán

2015. november 27., péntek
Épületenergetikai korszerűsítő beruházások valósultak meg Kübekházán
szechenyi_2020_kohezios_alap

Két közintézménye, a Községháza (6/7 HRSZ) és a Sportöltöző (023/6 HRSZ) épületének energetikai korszerűsítését valósítja meg Kübekháza Községi Önkormányzata a KEOP-5.7.0/15-2015-0261 sorszámú, 39 899 205 forint értékű, 100 százalékos intenzitású uniós forrást magában foglaló pályázat keretében.

Az épületek energetikai felmérése kimutatta, hogy a külső határoló felületek, így például a homlokzat, a külső nyílászárók, vagy a padlásfödém rétegtervi hőátbocsátási tényezője nem megfelelő. A 7/2006. (V.24.) TNM rendeletben foglaltak alapján az érintett épületek energetikai besorolása jelenlegi állapotuk szerint nem felel meg az előírtaknak. Az épületek valamennyi külső nyílászárója elavult, cseréjük szükséges, összességében pedig az energetikai problémák megegyeznek mindkét épület esetében. A felújítást a pályázó nem képes önerőből megvalósítani.

kubekhaza11kf

A projekt elsődleges célcsoportja a fejlesztéssel érintett intézmények valamennyi dolgozója, valamint a szolgáltatásaikat igénybe vevők köre. Tekintve, hogy a fejlesztés lefedi a település közintézményeit, így célcsoportnak tekinthető a település teljes lakossága, mely meghaladja az 1400 főt. A projekt az ország energiaellátásának biztonságát és versenyképességének javítását, valamint a környezeti állapot megőrzését is szolgálja.

Megvalósított műszaki fejlesztések:

• külső fal utólagos hőszigetelése 513 négyzetméteren (községháza: 317 m2; sportöltöző: 196 m2); • padlásfödém utólagos hőszigetelése 820 négyzetméteren (községháza: 570 m2; sportöltöző: 250 m2), • homlokzati üvegezett nyílászárók cseréje 121 négyzetméteren (községháza: 100 m2; sportöltöző: 21 m2).

A projekt eredményei

Az épületek beavatkozással érintett épületrészei a felújítás révén megfelelnek a TNM rendeletben foglalt határértékeknek. A községháza esetében a felújítás előtti I szintekről E kategóriákba kerül az épület, aminek oka, hogy a helyi védettség miatt az utcai homlokzat nem került szigetelésre. A sportöltöző esetében ugyanakkor a felújítás előtti G szintről A+ kategóriába emelkedett.

kubekhaza20kf

A két épület energiahatékonyság-növelés révén megtakarított éves elsődleges (primer) energiahordozó mennyisége összesen 676,216 GJ. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése eléri az 56,39 tonnát évente. Az éves üzemeltetési költség csökkenése a két helyszínt egybevéve megközelíti az 1,7 millió forintot. Eközben az érintett célcsoport életkörülményei is jelentősen javulnak. A projekt közvetett eredményeként javul az intézmények gazdasági háttere, az intézmény munkavállaló-megtartó képessége, a sportolásra alkalmas környezet. E mellett a projekt elősegíti a fenntartható fejlődést, szemléletváltást, valamint közreműködik az éghajlatváltozás mérséklésében, az energiafüggőség csökkentésében és az ország versenyképességének javításában egyaránt.

A projekt zárásának dátuma 2015. november 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.