Bulvár

Az adventi várakozás veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

Az adventi várakozás veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

2015. november 30., hétfő
Az adventi várakozás veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

A díszes karácsonyi gyertyák és a könnyen meggyulladó ünnepi dekorációk miatt az ünnepi időszakban gyakoribb a lakástüzek száma. A katasztrófavédelem bemutatóinak és a rendszeres lakosságtájékoztatásnak köszönhetően az utóbbi évek statisztikai adatai azt mutatják, hogy évről évre körülbelül tíz százalékkal csökken az ilyen balesetek száma - írja portálunkhoz eljuttatott közleményében a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Advent és karácsony idején jellemzően két fő veszélyforrásról kell említést tenni. Az egyik az otthon használt gyertyák, mécsesek és a karácsonyfadíszek jelentette kockázat. Országosan évente mintegy harminc esetben riasztják a tűzoltókat adventi koszorú okozta tűzesethez. Az ilyenkor keletkező lakástüzeket leggyakrabban az okozza, hogy az emberek az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, a lángok pedig könnyen belekapnak a különböző textíliákba, majd azok a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Ráadásul, ahogy telnek a napok, az egyre inkább kiszáradó fenyő mind könnyebben fog tüzet. A gyertyákkal díszített adventi koszorúkat és házikókat ne tegyük közvetlenül az asztalterítőre, helyezzünk alá nem éghető alátétet, ami megakadályozza a tűz továbbterjedését. Ugyancsak fontos, hogy úgy válasszuk meg ezen ünnepi kellékek helyét, hogy ne legyen semmi éghető anyag a közelükben. Egy függönyhöz közel elhelyezett adventi koszorú könnyen komoly lakástüzet okozhat. Az égő gyertyákat soha ne hagyjuk magukra. Másik fő veszélyforrás az elektromos égősorok, dekorációs világítások használata. A meghibásodott, nem ritkán bizonytalan eredetű fényfüzérek használata veszélyeket rejthet. Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, húzza ki azokat az áramforrásból, mielőtt elmenne otthonról, ezzel is megelőzve egy esetleges lakástűz kialakulását. A biztonság érdekében fontos, hogy a téli szünidőben ne hagyjuk a kisgyermekeket felnőtt felügyelete nélkül. A tűzgyújtásra alkalmas eszközöket zárjuk el gyermekeinktől, mert előfordulhat, hogy nem kellő körültekintéssel igyekeznek csillagszórót, vagy gyertyát gyújtani, a próbálkozásnak pedig tragikus következményei is lehetnek. Ha már megtörtént a baj, nagyon fontos, hogy a keletkezett tüzek oltása előtt áramtalanítsuk a környező elektromos berendezéseket, a szobát, vagy akár az egész lakást, így további baleseteket kerülhetünk el. Minden esetben – még akkor is, ha sikerült a tüzet eloltani – bejelentést kell tenni a 105-ös vagy a 112-es segélyhívószámon! A másik említendő veszélyforrás a téli időjárással és a csapadékkal függ össze, hiszen a havas, jeges, síkos utakon és járdákon gyakoribbak a balesetek. Ezek többsége kis odafigyeléssel, a járdák megtisztításával, de főként az időjárási körülmények figyelembevételével könnyen megelőzhető. Kérünk mindenkit, hogy kövesse figyelemmel a hatóságok felhívásait és az időjárási előrejelzéseket! Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az utak állapotáról!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.