Közélet

A szántóföldtől egészen az innovációig - Kenderfórumot tartanak Algyőn

A szántóföldtől egészen az innovációig - Kenderfórumot tartanak Algyőn

2015. november 3., kedd
A szántóföldtől egészen az innovációig - Kenderfórumot tartanak Algyőn
kender_nagylak_fb

Termelés, feldolgozás és kutatás-fejlesztés – az ipari kender hasznosításának minden egyes szegmensére kiterjedő gazdasági fórumot tartanak Algyőn.

„A kender, mint gazdaság- és vidékfejlesztési haszonnövény fejlesztési lehetőségei” címmel szerveznek gazdasági fórumot Algyőn, melynek egyik célja a térségi gazdasági együttműködési lehetőségek számbavétele, illetve a külföldi tapasztalatok megismerése.

Füzesy István

, Algyő gazdasági referense portálunknak elmondta, a kendertermesztés és feldolgozás Európában felfutóban van, és a nagyközség gazdaságfejlesztési irányvonalához is illeszkedhet, innen jött az ötlet, hogy szakmai fórumot szervezzenek a témában. „Mi megyei szinten gondolkodunk, a Csongrád Megyei Önkormányzatnak is van egy, a kenderhez kapcsolódó projektötlete, ez találkozott az országos és az algyői gondolattal” – ismertette Füzesy a fórum szervezésének hátterét. A kendertermesztésnek és feldolgozásnak nemcsak Szegeden volt dicső múltja, hanem a közeli Algyőn is volt kenderáztató és elsődleges feldolgozóüzem. A nagyközség gazdasági referense elmondta, a november 4-ei fórumra a szakmai kamarákon túl az építőipar képviselőit is meghívták, azt tűzték ki célul ugyanis, hogy a lehető legszélesebb körben vitassák meg a kender termesztésének, feldolgozásának lehetőségeit. Algyőn egy üzem létrehozásában is gondolkodnak, továbbá egy, az ipari kenderhez kapcsolódó olyan létesítményt szeretnének létrehozni, amely a kutatás-fejlesztés és az innováció területén tevékenykedő cégeket fogná össze. A szerdán 14 órakor kezdődő rendezvényen

Feldman Zsolt

agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár köszönti majd az érdeklődőket, majd

Molnár Áron

polgármester az algyői terveket és célokat ismerteti. Az uniós és német tapasztalatokról

Rainer Nowotny

számol be, de előadást tart Somogyi Norbert, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ általános főigazgató-helyettese, továbbá a Csongrád Megyei Önkormányzat céljait is megismerhetik a résztvevők.

Az ipari kender hasznosításának minden egyes szegmensére kiterjedő gazdasági fórumot tartanak Algyőn.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=585684

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.