Közélet

Szegedi közgyűlés: Új cégvezetőket választottak a dzsihádisták és a Szeviép-ügy árnyékában + FOTÓK

Szegedi közgyűlés: Új cégvezetőket választottak a dzsihádisták és a Szeviép-ügy árnyékában + FOTÓK

2015. november 20., péntek
Szegedi közgyűlés: Új cégvezetőket választottak a dzsihádisták és a Szeviép-ügy árnyékában + FOTÓK
varosi_kozgyules12_gs

Személyeskedésekkel tarkított vita dúlt az önkormányzati cégek korábbi és jelenlegi gazdálkodása, valamint a migrációs válság Szegedet érintő hatásai kapcsán.

11.31:

Botka László azzal búcsúzik, hogy a tervek szerint december 18-án tartják az ünnepi, karácsonyi közgyűlést. Köszönjük mai figyelmüket!

11.30:

Komoly egyetértésben szavaznak az ingatlanokat és a pályázatokat érintő ügyekről. A Szegedi Szabadtéri Játékokat érintő előterjesztés szintén 28 igennel, egyhangúlag megy át.

11.28:

Megvannak az új cégvezetők! A közgyűlés döntése értelmében 2016. januártól határozatlan időre ők irányítják a város gazdasági társaságait.

Szegedi Közlekedési Kft.:

Majó-Petri Zoltán - 19 igen, 4 nem, 6 tartózkodás

Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.:

Makrai László - 28 igen, 1 nem

IKV Zrt.:

Kardos Kálmán - 25 igen, 1 nem, 3 tartózkodás

Szegedi Sport és Fürdők Kft.:

Horváth András - 22 igen, 3 nem, 4 tartózkodás

Szegedi Városkép és Piac Kft.:

Németh István - 20 igen, 2 nem, 7 tartózkodás

Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.:

Jávorszky Iván - 21 igen, 4 nem, 4 tartózkodás

RITEK Zrt.:

Drégelyi Zoltán - 20 igen, 3 nem, 6 tartózkodás

Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft.:

Veprik Róbert - 29 igen, egyhangúlag

Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt.:

Novák Gyula - 19 igen, 4 nem, 6 tartózkodás

Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.:

Ács Szilvia - 28 igen, 1 tartózkodás

Szeged Pólus Nonprofit Kft.:

Csanádi Zoltán - 19 igen, 3 nem, 7 tartózkodás

11.25:

Az önkormányzati cégek beszámolóit is elfogadják, 20 igen, 6 nem, 3 tartózkodás.

11.23:

Megszavazzák a vagyonrendelet módosítását, 28 igen, Tóth Péter tartózkodásával. Az építményadó ügyében 18 igen, 9 nem, 2 tartózkodás, az idegenforgalmi adónál 19 igen, 9 nem és 1 tartózkodás, a telekadónál 19 igen, 7 nem és 3 tartózkodás - a Fidesz-KDNP mondott nemet az emelésekre.

11.20:

Kezdődik a határozathozatal.

11.10:

A zárt ülést rövid szünet követi, majd szavaznak a képviselők.

11.04:

Botka László várja a jobboldal javaslatait, hogyan lehetne hazacsábítani a külföldön munkát vállaló szegedi fiatalokat. Zárt ülés jön.

11.03:

Haág Zalán kiemeli, óriási jelentősége van annak, hogy Szeged megszabadult az ellenőrizetlen népvándorlók tömegétől, még ha Botka László talán személyesen nem is tapasztalta meg a korábbi problémákat, mert nem kereste fel a migrációval leginkább fertőzött külterületi helyszíneket.

11.00:

A polgármesteri válasz: a kvótát nem az európai baloldal találta ki, hanem az európai jobboldal, így Juncker uniós bizottsági elnök és Merkel német kancellár. Az MSZP egyébként kezdettől fogva nem támogatja a kötelező kvótát. Ami pedig azt illeti, egyetlen menekült sem akart itt letelepedni, mert a Fidesz-kormány tevékenysége következtében hazánkban a legnagyobb a szegénység. Mióta megépült a magyar kerítés, kétszer annyi bevándorló érkezik Európába, mint korábban, tehát ez a zár sem állította meg az áradatot - értékel.

10.59:

Haág újabb interpellációja arra vonatkozik, hány illegális bevándorló Szegedre telepítését támogatná a kötelező kvótarendszer keretében Botka László, hogyan integrálná őket, hogyan adna nekik munkahelyet. "Senki sem gondolta volna, hogy a 21. században új vasfüggöny épül Európa közepén" - idézi Botka egy korábbi kijelentését. Haág. Nem vasfüggöny épült, hanem az országot és a szegedieket megvédő határzár - pontosít.

10.57:

Nulla forint plusztámogatást kérték az érintett önkormányzati cégek - így a polgármester.

10.56:

Haág Zalán válaszában úgy fogalmaz, a mobilvécék és mosdók kihelyezésével nincs problémája, de továbbra sincs válasz a tételes költségeket illetően, lásd fertőtlenítés, járványveszély megelőzése...

10.55:

Botka László szerint a létező európai problémát nem megoldani akarja a jobboldal, hanem politikai céljaira használja ki. Azt mondja, az önkormányzati cégek tulajdonképpen egy faházat és három mobilvécét, illetve csapokat telepítettek ki az Indóház térre, több költségük nem volt. "Ha azt kívánja ezzel bizonyítani, hogy ezzel a dzsihadista iszlamistákat támogattam, akkor sok sikert kívánok ahhoz, hogy megtalálja az erre fogékony tömegeket Szegeden" - veti oda.

10.53:

A végére Haág Zalán interpellációi maradtak. A migrációval kapcsolatban tett fel kérdéseket a kereszténydemokrata politikus. Haág furcsállja Botka korábbi nyilatkozatait, miszerint például a szegediek nem találkoztak bevándorlókkal az utcákon. Szeretné tudni, milyen, a migrációval összefüggő költségek terhelték az önkormányzatot a területek fertőtlenítése, szemétszállítás stb. kapcsán. Konkrét választ ezúttal sem kapott a polgármestertől, pedig a lakosságnak is joga lenne megismerni a számokat - mondja.

10.50:

Az önkormányzat szociális és gyermekvédelmi szolgáltatástervezési koncepciójának kétévente esedékes felülvizsgálata kapcsán Szentistványi István kér szót. Az LMP-s városatya itt is megemlíti a Szegeden is erősen jelentkező lakhatási krízist, hozzátéve, a városházi anyagban semmi konkrétumot nincs arra nézve, hogyan lehetne ebből kikecmeregni, pedig ezzel a problémával a városban is szembe kell néznie.

10.48:

Több oktatási és kulturális tárgyú napirendi ponton robognak át a képviselők hozzászólás nélkül.

10.45:

Jövőre 85 éves Szeged büszkesége, a szabadtéri játékok, a dóm felújítása befejeződött, visszatérhetünk az értékes tradícióhoz, azaz visszafordítják a színpadot eredeti helyére - ismerteti a polgármester. A kb. nettó 38 millió forintos beruházás költségeit fele részben az önkormányzat, fele részben a szabadtérit szervező cég fedezi majd.

10.42:

Az ingatlanokkal kapcsolatos közgyűlési ügyekhez nincs hozzászólás. A pályázati témakörben Nagy Sándor ismerteti, a 2014-20-as ciklusra vonatkozó kiírások továbbra sem jelentek meg, az előkészítő munka viszont tovább folyik, a város nagyon várja már a támogatási felhívások megjelenését.

10.40:

A cégvezetői pályázatokhoz érkeztünk el. Botka László örömmel jelenti be, 30-an állítottak össze szakmai anyagot erre a kiírásra, ennyien jelentkeztek a 11 cég élére. A bizottságok megtették javaslataikat. Nem politikai lózung, hogy pártkatonák helyett szakértőket keresnek a társaságok élére. A bizottságok jelöltjei között nincs MSZP-s párttag, ketten viszont fideszes képviselők voltak egykoron, akik erőtejesen kritizálták Botka politikáját. A cégeket tisztességgel, becsülettel irányítják, és Szeged városához kell lojálisnak lenni, nem a polgármesterhez, hiszen a szolgáltatások színvonala és a gazdálkodás hatékonysága a legfontosabb szempontok - összegez. Arra is büszke a polgármester, hogy a jelölteket gyakorlatilag egyhangúlag választották ki a bizottságok, pártpolitikamentesen.

10.38:

Haág Zalán kéri ennek a Szentgyörgyi-felszólalásnak szó szerinti rögzítését.

10.37:

Szentgyörgyi Pál állítja, Haág Zalánnak személyes politikai felelőssége van abban, hogy a városi cégek az utóbbi négy évben veszteségesen működtek, nem gazdálkodtak hatékonyan. Durva kijelentése: "piti biciklitolvajjal van dolgunk".

10.35:

Botka László kéri a VTV szerkesztőségét, szerepeljenek többet az ellenzéki politikusok - azért is, mert "puszta látványuk erősíti a szegedieket abban a meggyőződésben, hogy ki kell tartaniuk a jelenlegi városvezetés mellett".

10.33:

Nagy Sándor alpolgármester felidézi, Lengyel József anno rosszul vezette a fürdőcéget, ezt már jogerős bírósági ítélet birtokában mondhatja el. Jelzi azt is, furcsa körülmények között született az említett exigazgató munkaszerződése Bartha László akkori fideszes polgármesterrel, és a városnak még így is jobban megérte azt felmondani, mint érvényben hagyni. Ő is megvédi a városi tévét, ahol szerinte az ellenzék is bőven kap megjelenési lehetőséget.

10.30:

Haág Zalán szerint a VTV tevékenységét valóban nem Jávorszky Iván, hanem kézi vezérléssel Szentgyörgyi Pál és Solymos László irányítja. Egyébként a KDNP-t sem hívták meg egyetlen alkalommal sem.

10.29:

Hüvös László (KDNP) a Sport és Fürdők helyzetét veszi górcső alá. Mint mondja, az itt ülő baloldali jogászok hozzájárultak ahhoz, hogy több mint százmilliót bukott az emlékezetes 2002-es fürdőügy kapcsán a társaság. Jelzi, a cég idén jóval több pénzből gazdálkodhat, mint tavaly, 530 helyett 573 millió forintot kapott az önkormányzattól, így a remek eredmény nemcsak a cégvezetés munkáját dicséri. Önkormányzati támogatásból bevételt növelni nem akkora bravúr, mint amiről Joób Márton beszélt.

10.26:

Szentistványi István (LMP) támogatja Jávorszky Iván további munkáját, fontosnak tartja a Partfürdőre vonatkozó további terveket, hisz nagy szükség van alternatív strandfürdőre a kevésbé tehetős rétegek érdekében. Jelzi, a VTV-nek nagy hatása lehet a városi közéletre, fontos lenne a tájékoztatás egyensúlyának megteremtése. Az LMP és a Jobbik egyetlen egyszer sem kapott lehetőséget az utóbbi évben a közéleti típusú műsorokban - ez azért példátlan...

10.23:

Joób Mártonra (MSZP) a Szegedi Sport és Fürdők Kft. elmúlt egyéves eredményeinek méltatását osztották. Jelentős számú nagyrendezvényről és racionális, felelős gazdálkodásról szól, kéri Horváth András további támogatását. Jelzi, jövőre megvalósul a sportuszoda 300 milliós gépészeti felújítása.

10.20:

Ménesi Imre (MSZP) a Mars téri piacot szemelte ki áldozatául ezúttal is. Az előző négy év és az utóbbi egy esztendő gazdálkodását hasonlítja össze. A piac a korábbi ciklusban az összes nyereségként keletkező pénzt kimentette. Úgy tűnt, veszteséges a tevékenysége, aztán jött az új igazgató, és bizonyította, lehet eredményt termelni. Ménesi szerint 2010-14 között éves szinten 50 millió síboltak el ebből a cégből ilyen-olyan célokra.

10.18:

Haág Zalán (KDNP) szerint Szentgyörgyi Pál és Tóth Károly állításai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Szó sincs 500 milliós megtakarításról. Az előterjesztések számai bizonyítják, az önkormányzati cégek idén több támogatásból gazdálkodnak, mint tavaly, csaknem 70 millió forinttal jut nekik több, mint egy éve. Ezek a tények! Ami pedig a sikertörténetet illeti, a VTV év végére 30 milliós mínuszt fog termelni, ami egészen elképesztő 90 milliós önkormányzati támogatás mellett. Folyik ki a közpénz, hiszen nem saját műsorokat vásárol a tévé, például Juszt Lászlótól stb. komoly összegekért...

10.16:

Tóth Péter (Jobbik) reméli, Tóth Károly akkor is ilyen körültekintő, mikor családtagjairól van szó, akik több mint 400 milliós sikkasztási ügyben lehetnek érintettek, erre is vonatkoznia kellene a szocialista politikus erkölcsi mércéjének.

10.13:

Tóth Károly (MSZP) szerint a beszámolók rávilágítanak, több mint évi 500 millió forint a különbség a felelős szakmai irányítás és a jobboldal kinevezett pártkatonák garázdálkodása között. Eklatáns példának nevezi a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Kft.-t. Elismeri, a VTV nem realizálta a tervezett 23 milliós árbevételt, ennek oka, hogy a többi városi társaság felszámolta nem szükséges médiaköltéseit.

10.10:

A városi cégek első háromnegyed éves beszámolója kerül terítékre. Szentgyörgyi Pál a városházi vezérszónok. Felidézi, a tavalyi önkormányzati választások után vizsgálatot rendeltek el a cégeknél, mely visszaigazolta, kárt okoztak a jobboldal által kinevezett direktorok, szórták a pénzt, indokolatlan szerződéseket kötöttek stb. Új igazgatókat neveztek ki egy évre, azzal a feladattal, hogy helyreállítsák a fegyelmezett gazdálkodást, és alkalmazkodjanak a tervezett cégstruktúra-változáshoz. A város mintegy 4-500 millió forinttal kevesebb támogatást adott társaságainak, mint azt megelőzően, ennyit jelentett az új típusú gazdálkodás. Az új cégvezetők megfeleltek az elvárásoknak, bebizonyították, eredményesen is lehet gazdálkodni a városi cégeknél, ezt figyelembe veszik a mostani pályázatoknál is.

10.05:

Botka László válasza: ez folyószámla-hitelkeret, nem új hitelfelvétel. Emellett nem lehet egy várost az önkormányzati cégein keresztül eladósodni, az éven túli hitelfelvételekhez esetükben is kormányengedély szükséges. Az IKV esetében az a gond, hogy a kiadások és a bevételek térben és időben nem találkoznak, valamint a kormány megváltoztatta a távhő-kompenzáció rendszerét, erre kellett reagálni az éven belüli likvid hitellel, mely biztosítaná az IKV (távhő üzletága) működését. Csak így lehet biztosan időben fizetni a gázszolgáltatóknak. Éven belüli likvid hitelkeretet más cégeinek is biztosít Szeged, ezeket a hiteleket jogszabály szerint év végéig vissza kell fizetni.

10.02:

A gazdasági társaságokat érintő ügyekkel folytatják a munkát. Tóth Péter értetlenül áll az előtt, miért akar 1,3 milliárdos hitelt felvenni a "szuper jól" működő IKV.

10.00:

Botka László jelzi, egy-két héten belül a nagybani taggyűlésének igazgatót fog jelölni a pénzügyi bizottság, mert lejárt az eddigi direktor egyéves mandátuma.

09.59:

Póda Jenő (KDNP) azt vélelmezi, készültek már háttérszámítások a nagybani piac jövőjét illetően abban a helyzetben, mikor példátlan kihívás érte az önkormányzat érintett cégét. Kéri, városházi előterjesztés alapján rövid időn belül bizottsági szinten tárgyaljanak erről a hatástanulmányról, a nyilvánosság elől elzárva.

09.56:

Tóth Péter szerint is nehezen bírja majd a konkurenciaharcot a nagybani piac, a városnak régiója mezőgazdasági adottságait tekintve már korábban gondolnia kellett volna egy olyan jellegű beruházásra, amit most egy magánbefektető visz véghez.

09.55:

Botka László szerint az új szereplő új adót is jelent, az önkormányzatnak pedig ki kell tartani cége jövője, versenyképessége mellett.

09.54:

A településfejlesztési döntéseknél Szentistványi István a Dorozsmai Nagybani Piac tervezett sorsáról érdeklődik, tekintettel arra, hogy a piaci viszonyok a zöldség- és gyümölcskereskedelemben jelentősen átrendeződnek majd Szegeden egy komoly versenytárs (CBA) hatszor nagyobb területen történő megjelenésével.

09.52:

Botka László kitart mellette: a lakosságot nem kívánják megadóztatni Szegeden - ez a valódi baloldali politika.

09.50:

Póda Jenő (KDNP) "elérzékenyült" Botka és Szentgyörgyi "sírás-rívásától", de hiányolta, arról nem beszéltek, hogy a kormány átvállalta Szeged adósságállományát. A magyar gazdaság - vázolja fel - évek óta 3 százalékkal nő, küszöbön áll a felminősítésünk, a kormány már adócsökkentésekben gondolkodik (például az szja kapcsán). Szeged városa ezzel szemben "klasszikus" baloldali gazdaságpolitikát követ, nulla infláció és növekvő gazdaság (azaz növekvő helyi adóbevételek) mellett új adónem megalapításában és adóemelésekben gondolkodik. Az sem igaz, hogy ez nem a lakosságot, hanem "csak" a vállalkozókat érinti, mert amikor a kormány hasonló intézkedéseit bírálták a szocialisták, akkor az volt a fő érvük, hogy a terheket úgyis szétterítik majd az emberekre...

09.47:

Botka László szerint a pénzintézetekre az országosan adható maximumadót vetik ki.

09.46:

Tóth Péter (Jobbik) a pénzintézetek és multinacionális cégek adóterhelését még komolyabb mértékben szeretné megemelné, ami érdemi bevételnövekedést hozna. Javaslatának előkészítéséhez jegyzői jogi segítséget kér.

09.43:

Botka László szerint ha megszüntetnék a fürdők adómentességét, akkor a városi Szegedi Sport és Fürdők Kft. fizetné a legtöbb adót saját tulajdonosának, ami érdekes helyzetet szülne.

09.42:

Szentistványi István (LMP) az idegenforgalmi adó vendégéjszakánként, személyenként 50 forinttal történő emelésére hívja fel a figyelmet. Ettől 12 millió forint pluszbevételt remél a város. Érdekesnek tartja azonban ebben az összefüggésben, hogy bizonyos fürdők (így az Aqaupolis) mentesülnek az építményadó alól...

09.40:

Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester szerint felelősen kell gondolkodni a költségvetés egyensúlyban tartásáért. A kormány folyamatosan csökkenti az önkormányzatok mozgásterét különböző forráselvonásokkal, ezzel a helyzettel szembe kell nézni. Nincs egyensúly az önkormányzati feladatok és azok központi finanszírozása, helyi finanszírozhatósága között. Ráadásul további megszorítások várhatóak, Szegedet ezek 4-500 millió forint értékben érintik majd 2016-ban. Ezt az összeget valahogy pótolni kell. Készpénzzé lehet tenni az önkormányzati vagyont, ami korlátozott, illetve racionalizálni lehet az önkormányzati cégek működését, végezetül át lehet gondolni a helyi adópolitikát. Az önkormányzat ezen eszközökkel élni fog. Ennek érdekében változtat most a helyi vállalkozói adók mértékén a város (úgy, hogy ne fogják vissza a helyi gazdaság növekedését), de új lakossági adót nem fognak kivetni.

09.33:

A helyi adórendeletek felülvizsgálata kapcsán Botka László kijelenti, a kormány az elmúlt öt évben folyamatosan növelte az adóterheket, a települések pedig szabad kezet kaptak helyi adók kivetésére, sőt, tulajdonképpen rá is kényszerítette azokat erre. Csongrád megye 60 településéből 41-en létezik valamiféle helyi adó ingatlanokra, illetve kommunális adót. Szeged ritka kivételként ellenáll a kormányzati törekvéseknek, nem tervez lakossági adót kivetni. Most a vállalkozásokat terhelő adók kapcsán van szükség emelésekre, hiszen utoljára 2012-ben emelkedtek ezek a tételek (általános építményadó, idegenforgalmi adó stb.), de például új kedvezményt is bevezet a város havi 1 millió forintos jövedelemig házi- és gyermekorvosoknak. Egyetlen új adót terveznek, ez a telekadó gazdaságilag hasznosítható üres, 500 négyzetméternél nagyobb alapterületű telkeket terheli majd minimális mértékben. A cél a tulajdonosok motiválása, hogy a potenciális befektetők telekhez juthassanak Szegeden. Jövőre 100, majd 150, míg 2018-tól 200 forintot kellene a tulajdonosnak fizetnie négyzetméterenként évente.

09.30:

A vagyonrendelet módosítása a következő napirendi pont, nincs kérdés, észrevétel.

09.27:

A közterület-használat rendjéről szóló rendelet módosításához Szentistványi István szól hozzá. Egyetért azzal, hogy kormányrendelet változásához kötődik az átvezetés, de a műemlékvédelem állásfoglalási, véleményezési lehetőségének kiesése miatt aggódik, ezt szerette volna belevetetni a helyi rendeletbe - ám a címzetes főjegyző jelezte, erre nincs jogi lehetőség, mert nem lehet felülírni az országos rendeletet. Az LMP-s politikus továbbra is kívánatosnak tartaná, hogy valamilyen módon minden ilyen ügyben szót kaphasson a műemlékvédelmi hatóság. A későbbiekben új képviselői javaslatot fogalmaz meg erre vonatkozólag. Mózes Ervin ugyanakkor jelzi, nincs akadálya, hogy például a főépítész bármilyen ügyben egyeztessen a műemlékvédelemmel.

09.26:

Következik a napirend megállapítása, egy-két előterjesztői kiegészítés érkezett. Botka László jelzi, 12-ig be kell fejezni az ülést, vagy 12-14 között szünetet tartanak az útavatás miatt, nem rajta múlik, délig végeznek-e...

09.23:

Szentistványi István (LMP) a hajléktalanság problémáit vázolja, illetve a még kritikusabb általános lakhatási válságra hívja fel a figyelmet. Mint mondja, családok sokaságától vehetik el a lakást jogcím nélküli használat miatt stb. A kilakoltatás nemcsak folyamatos fenyegetést jelent, de ha valaki lakcím nélkülivé válik, számos szolgáltatástól esik el. Hiányolja a szegedi önkormányzat progresszivitását.

Novák Gyula - Add vissza a pénzünket - Víziközmű=Quaestor - ezek a transzparensek jelennek meg közben a karzaton!

09.21:

Binszki József (DK) szerint a magyar társadalom legnagyobb szégyene és legégetőbb problémája az éhezés, a gyermekéhezés. Az ország sorsáról döntő jobboldali képviselőknek oda kellene figyelni az érintett rétegekre, mert naponta 50 ezer gyermek éhezik, a Fidesz-KDNP pedig megakadályozta a Parlamentben, hogy erről a fontos kérdésről tárgyalni lehessen. A szegedi önkormányzat e téren utat mutat, mert jelentős forrásokat fordít a rászoruló gyermekek étkeztetésére.

09.18:

Botka László azt mondja, Tóth téved, a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a folyó közbeszerzés elleni támadást, azaz az eljárás érvényben van, lesz győztese.

09.17:

Tóth Péter (Jobbik) megköszöni a szegedi szülőknek, hogy felléptek a közétkeztetésben tapasztalható anomáliák ellen. Sajnos a helyi közétkeztetés második kiírása is sikertelennek bizonyult, amit aggasztónak tart, hiszen a gyermekek étkezése mindannyiunk közös felelőssége. Sürgeti a kormányrendelet felülvizsgálatát is.

09.15:

Botka László szerint sokatmondó, hogy a Szeviép két tulajdonosának a Fidesz-holdudvarral (Simicska Lajossal, illetve Tímár László egykori fideszes szegedi alpolgármesterrel) volt komoly üzleti kapcsolata.

09.14:

Haág Zalán (KDNP) Solymos László szavaira reagál: a városvezetés felemelte a fizetéseit, 30 millióért szerzett be új autókat stb. A Szegedi Járásbíróságon - folytatja - megkezdődött a Szeviép-per. Ez az a cég, mely 2010 előtt szinte minden beruházást elnyert Szegeden és környékén, most pedig csődbűntett elkövetésével vádolják három korábbi vezetőjét, tulajdonosát. Érdemes lenne megvizsgálni, a magyar vállalkozókat tízmilliárdokkal megkárosító cég vezetői milyen személyes és üzleti kapcsolatban álltak a szegedi szocialista politikusokkal, akár Botka Lászlóval, akár Ujhelyi Istvánnal.

09.11:

Nagy Sándor (Együtt) emlékeztet, a nagy árvíz után volt Szegeden az első nagyobb zöldterület-fejlesztési, fásítási programja, akkor alakult ki az a zöldterület-gondozási kultúra, melyet a mai önkormányzat is ápol fejlesztéseinél. Az új villamosvonalak mellé több száz fát ültettek, a kivágott növények helyére olyan fákat ültettek a közterületeket, melyek jól tűrik a városi környezetet. Az idei költségvetésben Szeged 25 millió forintot különített el fásításra, 150 helyszínen 800 fát ültetnek el önkormányzati erőből, ezeket a beavatkozásokat a lakosság igényli, támogatja. Az uniós forrásokat is igyekeznek ezekre a célokra lehívni, hiszen Szeged arculatának meghatározó részét képezik a szép zöldterületek, és az élhető városi környezet biztosításához is hozzájárulnak.

09.08:

Solymos László (MSZP) a szociális munka napja kapcsán a szociális szférában dolgozók munkáját méltatja. Megjegyzi, ez az ünnep évek óta nem több egy-két biztató szónál, mert legutóbb 2008-ban az MSZP-s kormány emelte a fizetéseket, a Csongrád megyei átlagfizetés ebben az ágazatban megalázó 59 ezer forint. A bérből élők helyzete romlik, erősödik a kivándorlás, az év végére elérheti a 600 ezret a külföldön munkát vállaló magyarok száma. A szociális szférában belebegtetett életpályamodell sem jelent megoldást, mert a Fidesz tudatosan elfordult a szociális szférától, csökkentette annak támogatását. Az MSZP ezért általános béremelést követel.

09.05:

Napirend előtt Mihálffy Béla (Fidesz-L.É.T.) az első felszólaló. Magyarország az elmúlt időszakban számos területen mutathat fel olyan jelentős sikereket, melyeknek világnézeti különbségekre való tekintet nélkül örülhetünk - mondja. Úgy folytatja a magyar gazdaság minden mutató szerint immár tartósan kiválóan teljesít. Nemzeti össztermékünk, a GDP 2009-ben volt a mélyponton (Gyurcsány Ferenc miniszterelnök áldásos kormányzati tevékenységének köszönhetően), és 2013 decembere óta folyamatosan emelkedik. 24 hónapja növekszik a kiskereskedelmi forgalom. 2013. december óta gyakorlatilag nincs infláció. 2015 szeptemberében az egy évvel korábbihoz képest képest 7,8%-kal nőtt az ipari termelésünk, míg a gazdaság állapotára kiváló mutatószámot nyújtó építőipar volumene 8,1%-kal bővült. A nemzetközi elemzők szerint küszöbön áll, hogy a magyar államadós-besorolást a nagy hitelminősítők visszaemeljék a befektetési ajánlású kategóriába. A számokból kiolvasható, hogy remek kezekben van az ország kormányzása! A társadalmi visszajelzésekből ítélve nemcsak gazdaságilag teljesít jól hazánk: Magyarország az elmúlt nehéz hónapokban mind szolidaritásból, mind határozottságból példát mutatott Európának a súlyos migrációs válság kezelése terén. A kormányzati erőfeszítéseknek hála sikerült megvédeni a Dél-Alföldet, ezen belül Szegedet a modern kori népvándorlást kísérő bűnözéstől, és újra megteremteni az élhető mindennapok feltételeit - jelenti ki. "Az Orbán-kormány eltökéltségére és a széles nemzeti összefogásra azonban továbbra is szükség van. Az országot, a magyarság identitását és kultúráját meg kell védenünk az értelmetlen és jogszerűtlen kötelező betelepítési kvótákkal szemben, hiszen az uniós tervek azzal fenyegetnek bennünket, hogy hazánknak – a magyarok megkérdezése nélkül – a következő öt évben egy Szegednyi embert kell befogadnia és letelepítenie! Ezért indította el a Fidesz a kötelező kvóták elleni kampányát, melyet országosan már több mint félmillióan, és itt, Szegeden is sok-sok ezren támogattak aláírásukkal. Kellemes meglepetésünkre a kezdeményezés egyértelműen társadalmiasult, tehát Szegeden sem csak a saját szimpatizánsaink jelentkeznek, hanem ennél jóval szélesebb a kör. Számos olyan aláíróval találkozunk, aki kifejezetten hangoztatja, hogy más világnézet híve, de ebben az össznemzeti ügyben maximálisan kiáll a kormány határozottsága mellett" - így Mihálffy Béla. A fideszes politikus szerint az elmúlt napok során nemcsak a migrációs válság, hanem egy nagyszerű sportsiker is egybekovácsolta a magyarságot. A Magyarország – Norvégia labdarúgó-Európa-bajnoki selejtezőn újra együtt szurkolt és ünnepelt a nemzet. Ismét bebizonyosodott, hogy a világ legnépszerűbb sportága, a labdarúgás csodákra képes! Az egész országban tapintható az eufória, miután 30 évnyi várakozást követően újra nagy tornára verekedte ki magát a nemzeti tizenegy. Már eddig több mint egymilliónyi magyar jegyigénylés érkezett a jövő nyári franciaországi Eb csoportmeccseire! "A sport utat mutat! Az ellendrukkerekre senki sem kíváncsi. Örüljünk együtt az ország sikereinek, legyünk büszkék a nemzet eredményeire!" - zárja beszédét.

09.00:

Kezdődik az ülés. Nem várható maratoni tanácskozás, mert Botka László 13 órakor a felújított 47-es átadásán vesz részt.

08.45:

Köszöntjük Önöket a városházáról, ahol már javában tartanak az előkészületek. A jogi bizottság gyors ülést tartott, mely már véget is ért. A hírek szerint ez a testület is ugyanazt az ajánlást tette a cégvezetőjelöltek vonatkozásában, mint a többi bizottság.

A közgyűlés elé

A szegedi közgyűlés pénteki rendes ülésen - egyebek mellett - módosítják a közterület-használat rendjéről szóló rendeletet és a vagyonrendeletet, felülvizsgálják a helyi adórendeleteket, döntenek arról, ki vezeti januártól a tizenegy, százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságot, előkészítik a Szegedi Szabadtéri Játékok alapítása 85. évfordulója méltó megünneplését, és határoznak a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar állammal kötendő közszolgáltatási szerződéséről is.

11 önkormányzati cég élére választanak vezetőt

Többször írtunk róla, a szegedi közgyűlés szeptemberi ülésén tizenegy százszázalékos önkormányzati cég élére írt ki pályázatot. A társaságok vezetőit ma 2016. január 1-jétől határozatlan időre választják meg. Tíz cég esetében az eddigi igazgatót támogatta mind a pénzügyi és vagyonbizottság, mind a városüzemeltetési és -fejlesztési bizottság, mind a kulturális bizottság (vagy egyhangúlag, vagy néhány ellenzéki nemmel/tartózkodással), míg az SZTK-vezéri székbe Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem korábbi gazdasági és műszaki főigazgatója ülhet, itt Kojedzinszky Richard nem pályázott. Információink szerint ez ügyben a közgyűlésen sem várható bármiféle meglepő fordulat. Ezzel együtt szópárbaj elképzelhető, mert korábban a Tisza Lajos Közéleti Egyesület és a Jobbik is arról beszélt, a demokratikusnak tűnő pályázati rendszerben a szocialisták valójában pártkatonákat vagy pártkádereket ültetnek a cégek élére. A jelöltek pályázati anyagaiból, elképzeléseiből itt szemezgettünk, a maratoni meghallgatásukról pedig itt írtunk részletesen. Alább pedig a pályázók, vastaggal szedve a bizottságok által támogatott jelölt neve. Az igazgatói posztokra az alábbi jelentkezések érkeztek: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.: Ács Szilvia, Kiss László RITEK Zrt.: Drégelyi Zoltán, Buzogány Endre Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt.: Novák Gyula, Csűrös Krisztián Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft.: Veprik Róbert Szegedi Városkép és Piac Kft.: Németh István, Nagy László (később visszavonta) Szegedi Sport és Fürdők Kft.: Horváth András Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.: Jávorszky Iván, Iliáné Szalma-Baksi Margit (később visszavonta), Kiss László, Kálmán János Szeged Pólus Nonprofit Kft.: Csanádi Zoltán, Juhász Gyula Szegedi Közlekedési Kft.: Majó-Petri Zoltán, Nemes László, Dobra Ferenc, Fehér Péter, Márton László Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.: Makrai László, Szabó Ferenc, Maczkó Csaba, Bányai Anikó, Viczián János, Székely Tamás (később visszavonta) IKV Zrt.: Kardos Kálmán, Kele Sándor, Nagy Katalin A baloldali városvezetés egyébként azzal indokolja az eddigi igazgatók támogatását, hogy az elmúlt egy esztendőben kiválóan teljesítettek, hatékonyan működtették a társaságokat, racionalizáltak. Ide kapcsolódik majd az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok I-III. negyedéves beszámolóinak elfogadása. A városháza úgy értékel, több mint 500 millió forinttal kevesebb önkormányzati támogatással gazdálkodtak a társaságok, vezetőik a város által elvárt megtakarításokhoz képest továbbiakat eszközöltek, és osztalékbefizetés is történt olyan cégtől, melynél az előző testület megakadályozta azt.

1,3 milliárdos hitelt vehet fel az IKV

Jelentős vita várható az IKV Zrt. hitelfelvételének ügyben. A városvezetés azt szeretné, hogy a cég 1 milliárd 300 millió forint erejéig legfeljebb 3%-os kamatfizetési kötelezettség vállalása mellett hitelt vegyen fel 2016. évre. Ezt azzal indokolják, hogy a téli hónapokban a fűtési idényhez igazodó gázmennyiséget kell megvásárolnia az immár a helyi távfűtést is felügyelő társaságnak, ami többmilliárdos kiadást jelent, miközben a bevételek egyenletes ütemben folynak be a lakossági befizetésekből 12 hónap alatt. Ezt a tervet a héten már támadta a Fidesz-L.É.T. is, a jobbikos Tóth Péter pedig sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a város eladósítása folyik a cégeken keresztül, ami egyebek mellett a kormányzat szándékaival is szöges ellentétben áll.

Emelkedő helyi adók

A helyi adók emelését tervezi az önkormányzat - ahogy arról a jogi bizottság ülésén szó esett. Az előterjesztésben olvasható, hogy a már ismert 2016. évi költségvetési törvény alapján úgy kalkulál a városháza, jövőre 400-500 millió forinttal kevesebb állami támogatásra számíthat, mint idén. Szeged nem kíván települési adó kivetésének lehetőségével élni, a magánszemélyek helyi adót sem fizetnek. A tervezet szerint az általános építményadó kulcsa 1.395 forint/négyzetméter/évről 1.595 forintra emelkedik, a maximum adókulcs pedig 1.722-ről 1.845 forintra. Az önkormányzat által meghatározható adómaximumot fizető körbe javasolják átsorolni a 20 négyzetméter hasznos alapterületet meghaladó kereskedelmi, vendéglátó, szállodai célú építményeket. Ebből az emelésből összességében 416 millió forintnyi pluszbevételre számít az önkormányzat. Az idegenforgalmi adót 450-ről 500 forintra emelnék vendégéjszakánként fejenként, a módosítás elfogadása 12 millió forint adóbevétel többletet eredményez. Az üres, gazdasági célú hasznosításra is alkalmas telkek megadóztatását is tervezi az önkormányzat. Összesen 209 darab, telephelyfejlesztésre, ipari fejlesztés fogadására alkalmas bel- és külterületi, 500 négyzetméternél nagyobb alapterületű telket találtak, melyek nagysága mintegy 1,5 millió négyzetméter. A városvezetés szerint a beépítetlen telkek hasznosításának előmozdítására is megfelelő eszköz lehet a telekadó intézménye, amelynek kivetését fokozatosan és előre tervezhető módon 3 évre javasolják meghatározni. Jövőre 100, majd 150, míg 2018-tól 200 forintot kellene a tulajdonosnak fizetnie négyzetméterenként évente. A telekadó bevezetéséből 141 milliós bevétellel kalkulál a város.

Célkeresztben a migráció - Botka és a betelepítés

A közgyűlésen minden bizonnyal folytatódik Botka László és a kereszténydemokrata frakcióvezető, Haág Zalánvitája a migrációval kapcsolatban. Haág két interpellációt is benyújtott: egyrészt - mivel hónapok óta nem kapott választ - ismét érdeklődik, mennyibe került az önkormányzatnak az illegális bevándorlás kezelése, másrészt azt tudakolja, az MSZP-s választmányi elnök, polgármester hány bevándorlót fogadna be és telepítene le a városban, hogyan gondoskodna képzésükről, nyelvtanulásukról, munkahelyhez juttatásukról. Botka meglepő módon egyébként úgy válaszolt: "Soha nem akartam senkit sehová letelepíteni". A kereszténydemokrata városatya elképesztőnek tartja a polgármesteri pálfordulást, és megjegyzi: az elmúlt hónapok MSZP-s álláspontjával és konkrétan az aktuális állásfoglalásával is szöges ellentétben áll Botka idézett mondata - ha pedig az MSZP támogatja a kötelező kvótát, de legalábbis egyelőre a 160 ezer ember tagállamonkénti szétosztását, akkor ebből Magyarországnak is juttatnának.

Visszafordulhat a szabadtéri színpada

Jövőre ünnepli a Szegedi Szabadtéri Játékok az alapításának 85. évfordulóját, ennek méltó megünnepléséről, illetve a két éve elfordított színpad visszafordításáról is döntenek pénteken a képviselők. A költségeket az önkormányzat és a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. közösen, fele-fele arányban finanszírozná nettó 37,5 millió forint értékben. A színpad visszafordításával a kulturális bizottság ülésén valamennyi tag egyetértett. Az ülésen megtörténik az önkormányzat szociális és gyermekvédelmi szolgáltatástervezési koncepciójának kétévente esedékes felülvizsgálata is. Ennek kapcsán az LMP és a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat a legelesettebbek lakhatása miatt fejezte ki aggodalmát. Úgy vélik, komplett családok estek és eshetnek ki a szociális hálóból, ha a baloldali városvezetés nem változtat a jelenlegi politikáján.

Megfordulhat a szabadtéri színpada, kiderül, kik kerülnek az önkormányzati cégek élére - 9 órától ÉLŐben tudósítunk a közgyűlésről! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=590425

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 19.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.