Kultúra

Utazás idegsebészi vezetéssel Karinthy koponyája körül

Utazás idegsebészi vezetéssel Karinthy koponyája körül

2015. október 13., kedd
Utazás idegsebészi vezetéssel Karinthy koponyája körül
Karinthy01

Karinthy Frigyes koponyája körüli utazása invitál a szegedi Fekete ház: Kopniczky Zsolt idegsebész tart előadást a legendás író agydaganatának körülményeiről és érdekességeiről október 15-én, csütörtökön 18 órakor a Fekete házban.

1936-ban fedeztek fel agydaganatot

Karinthy Frigyesnél

, az ország egyik legismertebb és legkedveltebb írójánál. A tumor eltávolítását Magyarországon nem vállalták: Svédországba kellett utaznia, hogy megműthesse egy neves svéd orvos. Az utazásra és a beavatkozás költségeire nem volt elegendő pénze, így polgári nagyasszonyok gyűjtötték össze számára a szükséges összeget. Utazásuk azonban néhány napos csúszással kezdődhetett csak meg: Karinthy felesége ugyanis addig nem volt hajlandó útnak indulni, míg nem vásároltak számára egy kalapdobozt. A műtét sikerült, Karinthy a lábadozásának időszakában folyamatosan, neje közreműködésével tudósította a hazai lapokat: egyfajta korabeli blogot vezetett, melyből később megjelent az Utazás a koponyám körül című regénye. A beavatkozás után Karinthy még két évet élt. 1938-ban Siófokon, cipőfűzője bekötése közben agyérgörcsöt kapott és elhunyt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.