Utazás idegsebészi vezetéssel Karinthy koponyája körül

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Karinthy01Karinthy Frigyes koponyája körüli utazása invitál a szegedi Fekete ház: Kopniczky Zsolt idegsebész tart előadást a legendás író agydaganatának körülményeiről és érdekességeiről október 15-én, csütörtökön 18 órakor a Fekete házban.

1936-ban fedeztek fel agydaganatot Karinthy Frigyesnél, az ország egyik legismertebb és legkedveltebb írójánál. A tumor eltávolítását Magyarországon nem vállalták: Svédországba kellett utaznia, hogy megműthesse egy neves svéd orvos. Az utazásra és a beavatkozás költségeire nem volt elegendő pénze, így polgári nagyasszonyok gyűjtötték össze számára a szükséges összeget. Utazásuk azonban néhány napos csúszással kezdődhetett csak meg: Karinthy felesége ugyanis addig nem volt hajlandó útnak indulni, míg nem vásároltak számára egy kalapdobozt.

A műtét sikerült, Karinthy a lábadozásának időszakában folyamatosan, neje közreműködésével tudósította a hazai lapokat: egyfajta korabeli blogot vezetett, melyből később megjelent az Utazás a koponyám körül című regénye. A beavatkozás után Karinthy még két évet élt. 1938-ban Siófokon, cipőfűzője bekötése közben agyérgörcsöt kapott és elhunyt.

Előző sztori

Keddi programajánló: Meszecsinka, Beerpong

Következő sztori

Lecserélte parlamenti frakcióvezető-helyetteseit a Jobbik