Gazdaság

Törvénymódosítási javaslat a halgazdálkodási jog elnyerhetőségének kibővítésére

Törvénymódosítási javaslat a halgazdálkodási jog elnyerhetőségének kibővítésére

2015. október 28., szerda
Törvénymódosítási javaslat a halgazdálkodási jog elnyerhetőségének kibővítésére

Szűcs Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő a horgászoknak kedvező önálló indítványt terjesztett elő a héten a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013-as törvény módosítására, amellyel szélesítené a halgazdálkodási jog hasznosításának lehetőségét.

A javaslat célja, hogy a jövőben lehetővé tegye a halgazdálkodásra alkalmas vízterületek kijelölés útján történő hasznosítását is a vagyonkezelési szerződéssel, vagy haszonbérleti szerződéssel való hasznosítás mellett. Ez szolgálná az előterjesztő szerint, hogy a horgásztársadalom a lehető legszélesebb körben, átlátható módon vehessen részt a hasznosításban. A módosítási indítvány aktualitását az adja, hogy az államot megillető halgazdálkodási jogok haszonbérletére 15 évre kötött szerződések jelentős része idén, illetve jövőre lejár. A javaslat egyebek között kiterjesztené a halgazdálkodási jogot bizonyos esetekben az alhaszonbérlőkre is. Az önálló indítvány szerint az állami halgazdálkodási jog meghatározott vízterületeken átengedhető lesz költségvetési szerv, állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezet és a miniszter általi kijelölés útján a horgász egyesületek országos érdekképviseletét ellátó szervezet, illetve nyilvános haszonbérleti pályázat útján természetes vagy jogi személyek részére. A törvénymódosítás kimondja azt is, hogy a halgazdálkodási jogot megszerző bizonyos esetekben alhaszonbérbe adhatja a jogosultságát tagszervezete vagy tagszervezetének tagegyesülete részére is, illetve ezeket bevonhatja a hasznosításba. A javaslat szerint a miniszter rendeletben határozná meg az államot megillető halgazdálkodási jog kijelöléssel történő átengedésének feltételeit, amikor a halgazdálkodási jog haszonbérbe adása nem nyilvános pályázat útján történne. A törvény módosítása a kihirdetését követő napon lépne hatályba, elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának támogatása szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.