Közélet

Szeged lett az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának a székhelye + FOTÓK

Szeged lett az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának a székhelye + FOTÓK

2015. október 12., hétfő
Szeged lett az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának a székhelye + FOTÓK
igazsagugyi_szolgalatok_akademiaja13_gs

Trócsányi László igazságügyi miniszter a szakmai tevékenység színvonalának növekedését várja az újonnan létrejött intézménytől, az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájától. Az érintettek közé tartoznak a bírósági végrehajtók és az igazságügyi szakértők is.

„A magyar jogászképzésnek, a jogi kultúra fejlesztésének egy fontos intézménye volt a jogakadémia a háború előtt” – mondta Balogh Elemér az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar dékánhelyettese. „2014 decemberében kormányhatározat született az igazságügyi politikáról, amelyet a minisztériumban készítettünk elő. Hármas célt fogalmaztunk meg: javuljon az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom, emelkedjen a jogászképzés színvonala, nőjön a jogászi identitástudat, s elő kell segítenünk az igazságügyi szervezetekkel való hatékony együttműködést” – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a most befejeződött folyamat kezdeteiről. A kormány döntött arról, hogy Szegeden hozzák létre az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiáját, amelynek okán a felnőttképzésről szóló törvényt is módosították, mentesítették ezt a képzést a törvényi kötelességek alól, így az intézmény kurzusait saját maga tudja elkészíteni. Az intézmény külön működési támogatást is kap 2016-ban, 181 millió forintot szavazott meg erre a célra az országgyűlés. „Az igazságszolgáltatás alrendszereihez tartozó, annak működéséhez nélkülözhetetlen egyéb résztvevők képzési és továbbképzési centrumának létrehozása régi adósságunk” – mondta beszédében a miniszter. A képzésben érintettek többek között, a bírósági végrehajtók, az igazságügyi szakértők, az áldozatsegítők, a felszámolók. „A bírósági végrehajtások száma 200 ezerről 600 ezerre nőtt az utóbbi tíz évben. A végrehajtók, helyetteseik és a jelöltek között húsz százalék a jogi végzettségűek száma, ami rendkívül alacsony érték” – beszélt az első érintett körről Trócsányi László. A kormányzat eddigi intézkedéseiről elmondta, hogy kontroll alá vették a végrehajtókat, ezzel céljuk, hogy növeljék a szakmaiságot. Ma 7 évre kapnak megbízatást a végrehajtók, ha ez idő alatt, nagyobb, jogerős panasz érkezik velük kapcsolatban, nem folytathatják munkájukat.

igazsagugyi_szolgalatok_akademiaja06_gs

Az igazságügyi szakértői rendszer reformja előkészítési folyamatban van, nagy a bizalmatlanság, erre tökéletes példának nevezte a Rezesova-ügyet a miniszter. A szakértői nyilvántartás felülvizsgálata évtizedes lemaradás. A miniszter fontosnak tartja, hogy a bíró és szakértő közötti kommunikációt hatékonyabbá, eredményesebbé tegyék, e cél eléréséhez gyakorlatokat is tartanának. „Közvetítői, mediációs tevékenységet jelenleg mintegy ötven fő végez, megyénként három személy. A jogintézmény egyre népszerűbb és további fejlődés előtt áll. Jelenleg a nem bírósági mediátorok képzése piaci alapon működik. A jogakadémia jövőbeni terveiben célszerűbb volna a mediátori képzések integrálása, melynek során kidolgozható lesz a képzési és követelményi rendszerek integrálása” – szólt a közvetítői tevékenységgel kapcsolatos feladatokról. A pártfogói felügyeletben, áldozatsegítésben, jogi segítségnyújtásban résztvevő köztisztviselők is látogatni fogják az intézményt. Az áldozatsegítésre EU-s normák is vonatkoznak, be kell mutatni, hogy jól működik a rendszer. A pártfogói felügyelet szakterületén aktualizálásra szorul a tananyag – vélekedett. „A felszámolás, a vagyonfelügyelet is a bírósági végrehajtáshoz, igazságügyi szakértői tevékenységhez hasonló szürkezóna” – mondta Trócsányi László, aki itt is kiemelt feladatnak nevezte a közbizalom erősítését. „Az idei év szeptember elsejétől működő új jogintézmény a magáncsőd, melynek kezeléséhez, családi vagyonfelügyelőket rendel a törvény a bajbajutottak segítésére. Az új szakemberek képzése az Igazságügyi Hivatal szervezésében idén nyáron megvalósult, ahol a résztvevők jogi, gazdasági, pénzügyi ismereteket sajátítottak” – mutatta be a régóta várt, magyar jogban egyedi intézményt az igazságügyi miniszter. Céljuk egy olyan független intézmény létrehozása volt, amely a gondosan megtervezett képzési palettát, kreditrendszert nyújt, szükség szerint javaslatokat dolgoz ki a kormány és a jogalkotó számára. A miniszter reméli, hogy komoly szakmai előrelépést fog jelenteni a jogakadémia. „Azért döntöttünk Szeged mellett, mert a kormány fontosnak tartja, hogy bizonyos szervezeti egységek vidéken jelenjenek meg” – mondta Trócsányi. Ez nem jelenti azt, hogy minden képzés Szegeden lesz, ezeket regionálisan szervezik meg, más városok jogi karait is bevonják.

Szabó Imre

, az új intézmény vezetője három részre osztotta a képzéseket: szakmai, jogi és hivatáserkölcsire. Úgy vélekedett, hogy nem a nulláról indulnak el, hiszen eddig is voltak képzések, de különböző színvonalon. Fontosnak tartja a kommunikáció kérdését, az érintetteknek hatékonyan kell tárgyalniuk az igazságügy munkatársaival, s a széles közvélemény számára is átláthatóan kell beszélniük.

"A magyar jogászképzésnek, a jogi kultúra fejlesztésének egy fontos intézménye volt a jogakadémia a háború előtt” –... Posted by Szegedma Hírportál on2015. október 12.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.