Közélet

Sorsdöntő lehet a Szőregi Gazdakör októberi ülése + FOTÓK

Sorsdöntő lehet a Szőregi Gazdakör októberi ülése + FOTÓK

2015. október 10., szombat
Sorsdöntő lehet a Szőregi Gazdakör októberi ülése + FOTÓK
szoreg_rozsa-10

A helyi rózsatermesztőket közvetlenül érintő ügyet tárgyalta a Szőregi Gazdakör, ugyanis az időjárás viszontagságai miatt keletkezett veszteségükre nem jár kártérítés.

A taggyűlés - melyen a tagságon kívül meghívottként részt vett

B. Nagy László

országgyűlési képviselő,

Vecseri Csaba

megyei falugazdász,

Széll Imre

, a Szőregi Virág- Dísznövény ÁFÉSZ elnöke,

Rózsavölgyi József

önkormányzati képviselő, a gazdakör tagja és

Szabó Károly

falugazdász is - bevezetőjében

Kerekes Ferenc

elnök ismertette a testület indítványát és javaslatát a mezőgazdasági káreseményekkel összefüggésben. A legutóbbi vihar miatt több rózsatermesztő jelentős kárt szenvedett. Nagyobb területen rózsatöveket fordított ki a vihar vagy tört össze. A Nemzeti Kártérítési Alappal kapcsolatos szabályozás a rózsa-, gyümölcsfa- és gyógynövénytermelők esetében nem teszi lehetővé a tényleges károk felmérés alapján történő részbeni megtérítését. A jogszabály csak a szántóföldi kultúrák, zöldség- és gyümölcs ültetvényeire vonatkozik, annak ellenére, hogy azonos nagyságnyi területen a kárt kiváltó esemény miatt a bekövetkezett kár többszöröse is lehet - hangzott el. A testületi döntés értelmében a rózsatermesztők érdekeit figyelembe véve össze kell állítani a gazdakör javaslatát. A megvalósítani kívánt cél, hogy szabályozott állami támogatással és termelői befizetéssel a rózsa- és gyógynövénytermelők is jogosultak legyenek a rendkívüli események miatt károk pénzbeni megtérítésére. Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő javasolta, hogy a közeljövőben egy szűk, operatív bizottság tegye meg a szakmai javaslatát a kormány döntéshozói felé. Az országgyűlési képviselő és a megyei fő falugazdász a gazdák jogos kezdeményezésének támogatását ígérte.

A helyi rózsatermesztőket közvetlenül érintő ügyet tárgyalta a Szőregi Gazdakör, ugyanis az időjárás viszontagságai miatt keletkezett veszteségükre nem jár kártérítés - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=578608

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 10.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.