Egyetem

Nyolcadikosok járták be az ELI-építkezést + FOTÓK

Nyolcadikosok járták be az ELI-építkezést + FOTÓK

2015. október 5., hétfő
Nyolcadikosok járták be az ELI-építkezést + FOTÓK
palyavalasztas_eli02kf

Az épülő ELI-vel, valamint a lézeres kutatóközpont szakmáival ismerkedtek a Tabán Általános Iskola és Művészeti Iskola nyolcadikosai hétfőn. A 15 fős fiúcsapatnak a gépkezelési és technikusi munkák tetszettek legjobban.

Ahogy minden évben, úgy idén is műhely- és üzemlátogatási programokkal indult a Pályaválasztási Kiállítás és Vásár sorozat. A megyeszerte elérhető kezdeményezés révén 1500 fiatalnak nyílik lehetősége arra, hogy bepillanthasson valamely szakma mindennapjaiba. A következő négy hétben 58 helyszínen lesz a Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya által szervezett látogatás, ezek közül először az épülő ELI lézeres kutatóközpontot tekintették meg és járták körbe a fiatalok. "A mai alkalom a rendhagyóbbnál is rendhagyóbb volt, hiszen a gyerekeknek lehetőségük nyílt egy olyan üzembe ellátogatni, ami Magyarország és a dél-alföldi gazdaság szempontjából a legmeghatározóbb volumenű beruházása. Ennek kapcsán az építőipar szépségeire tudtuk ráirányítani a figyelmüket, valamint a jövőben itt zajló kutatómunkákra, de akár többek szakmája valamilyen módon ide köti őket a jövőben" - mondta az ELI bejárását követő sajtótájékoztatón

Juhász Tünde

kormánymegbízott, aki a közel kétórás üzemlátogatásra is elkísérte a nyolcadikosokat.

palyavalasztas_eli20kf

A bejárás célja, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok élményeket és némi tapasztalatot szerezzenek az őket érdeklő szakterületekről.

Megyery Balázs

és

Takács Patrik

, a Tabán Általános Iskola és Művészeti Iskola nyolcadikosai portálunk érdeklődésére azt mondták, a gépkezelői és technikusi munkák keltették fel az érdeklődésüket. Mindketten meglepődtek az építkezés méretén, a Budapesti útról nézve ugyanis sokkal kisebb komplexumra számítottak.

Horváth Gábor

, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési igazgatója szerint fontos, hogy a pályaválasztás előtt állók számoljanak a hiányszakmákkal. Felhívta a figyelmet, a nyolcadik osztályból ballagók bővített listával találkoznak majd, melyek között szerepelnek például az építőipari, valamint a kereskedelmi és vendéglátóipari szakmák is. Érdemes tehát azon elgondolkodniuk, szakmunkásképzésre vagy szakiskolába iratkoznak be inkább.

palyavalasztas_eli08kf

A gyerekeket

Mucsi János

, az ELI-ALPS projekt műszaki igazgatója vezette körbe a tavaly április óta tartó építkezésen. Mint kiderült, jelen állapotában az ELI első fázisa november 5-én zárul, ekkor már olyan működő egységek is felépülnek, melyek képesen lesznek fogadni a lézeres technológiát. "Az építkezés szempontjából mérföldkőnek tekinthető, de ennél is fontosabb, hogy 2016 augusztusára a főépület és a portaépület is kulcsrakész állapotban lesz. Még egyéb munkálatok következnek, mint a kerítésépítés és kertépítés, majd jövő december 6-ra, Mikulás napjára, megtörténik a teljes átadás." Az elkövetkező egy hónapban 22 település iskolásai részvételével, 78 alkalommal mintegy 1500 a hetedikes-nyolcadikos diák tesz látogatást Csongrád megye üzemeiben és gyárépületeiben még a novemberi „Találd ki magad!” - Pályaválasztási Napok előtt.

A Tabán Általános Iskola és Művészeti Iskola nyolcadikosai benéztek az ELI építkezésre. http://szegedma.hu/?p=577356

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.