Kosárlabda: felőrölte a Szedeákot a Körmend a nyitányon + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szedeak_kormend20_gs

Bár jobban kezdett a jelentősen megerősödött Körmend ellen a Naturtex-SZTE-Szedeák, Nikola Lazic szűk kerete nem bírta megállítani a vendégeket a második félidőben, így vereséggel rajtoltak a szegediek.

A csütörtökön igazolt Vladimir Tica nélkül várta a szezon első bajnokiját a Naturtex-SZTE-Szedeák a Körmend ellen: a csapatban a sérült Jozo Brkic mellett Vágvölgyi Ákos sem lehetett ott a rajton, ugyanakkor Branko Jereminov felépült, Juhos Levente, Chip Armelin és Moravcsik Áron pedig debütálhatott a szegedi együttesben.

Duinker kettese nyitotta a mérkőzést, majd Ciric és Molnár András triplái után gyorsan elhúzott a Szedeák 8-4-re. A Körmend kinti dobásai nem ültek, és sok hibával játszott kezdetben a vendég együttest, ez pedig igyekezett kihasználni Nikola Lazic csapata, amely Ciric remek betörése után már majdnem tízzel vezetett a hetedik percben, ekkor időt is kért a Körmend. (15-6) A folytatásban is dominálni tudott a Szedeák, amelyben Ciric remekelt, viszont Perry büntetőivel kissé fel tudott zárkózni a negyed végére a Körmend. (21-15) A második játékrész nagyon gyors pontokkal kezdődött, a rohanásból végül a Szedeák jött ki jobban, Juhos közelije után maradt a hatpontos különbség. Duinker egyre jobban használta ki lehetőségeit, a Körmend pedig szép lassan faragta hátrányát, (30-27) majd Kiss Zsolt remek pillanatban szórt be egy hármast, a körmendiek kinti dobásai pedig továbbra sem ültek, az első két negyedben 11 próbálkozásból mindössze egy körmendi tripla esett be, a félidőre így négy pontos előnnyel, 37-33-ra vezettek Branko Jereminovék.

A nagyszünet után azonban rákapcsolt a Körmend: egyre keményebben védekezett a vasi együttes, amelyből bár Duinker két büntetőt is kihagyott, mégis 7-0-al tudta indítani a harmadik negyedet, már triplája is volt Ferencznek köszönhetően a körmendieknek, és átvették a vezetést. (37-40) Bár Ciric kintről még egyenlíteni tudott, de ezt egy újabb 7-0-s roham követte a vendégek részéről, támadásban egyre nehezebben tudott tiszta dobóhelyzetet kialakítani a Szedeák, miközben a Körmend lendületét nem tudta megállítani hátul, így Teo Cizmic csapata a negyed felére már 12 ponttal vezetett. (42-54) A harmadik 10 percet elképesztő teljesítménnyel, nagyon kevés hibával zárta a Körmend, 30 pontra pedig csak 15-el tudott felelni a Szedeák, így nagyon kemény helyzetből várhatták a szegediek a záró játékrészt. A Körmend védekezése továbbra is remekül működött, ráadásul nem csak a saját palánkja alatt szorgoskodtak Perryék, hanem a Szedeák palánkja alatt is rengeteg labdát szereztek a dobások után. Hat perccel a vége előtt Katura kosara után már hússzal vezetett a Körmend (55-75), és ugyan a Szedeák még indított egy utolsó rohamot, le is tudta felezni hátrányát, de az utolsó triplák nem ültek sem Jereminov, sem Ciric részéről, így a Körmend győzelme nem forgott veszélyben a végén, és megnyerték a mérkőzést.

A Naturtex-SZTE-Szedeák így vereséggel kezdte a szezont, Nikola Lazic tanítványai ugyan jól kezdték a mérkőzést, de nem tudta folytatni első félidőben mutatott jó játékát, és nem tudott jól reagálni a körmendiek védekezésére és lendületére. Molnár Andrásék legközelebb szerdán 18 órakor a nyitófordulóban szintén vereséget szenvedő Kecskemét otthonában lépnek parkettre.

Ami a statisztikát illeti

A két csapat közötti legnagyobb különbség a lepattanókban mutatkozott: ezt a csatát tizenkettővel nyerte a Körmend, amely nyolccal több támadó-, valamint néggyel több védőlepattanót szedett a szegediekhez képest, előbbiekből Dickerson és Duinker egyaránt néggyel-néggyel vette ki a részét, e mellett a Szedeák 17 labdát is eladott, míg a Körmend tizenkettőt. Andrija Ciric produkálta a legmagasabb VAL értéket: az egész mérkőzést a pályán töltő Ciric 32-es értéket produkált 27 pontjával, három triplájával, öt védőlepattanójával és egy asszisztjával. A körmendieknél 28-as VAL-t hozott össze Duinker, aki 22 pontig jutott, és csupán négy dobást rontott a meccs alatt, e mellett szedett hat lepattanót, kiharcolt öt faultot és még egy blokkra is futotta tőle. A Szedeák egy dologban múlta felül igazán ellenfelét: csupán egy büntetőt rontottak a szegediek 12 kísérletből, míg a Körmend hatszor is hibázott a vonalról 14 dobásból. Ami a pályán töltött perceket illeti, a már említett 40 perces Ciric mellett Branko Jereminov sérülése után 36 percet játszott, ami alatt nyolc pontig, öt asszisztig jutott, ennél csak a körmendi Kendrick Perry nyújtott jobbat (hat gólpassz), viszont az amerikai csak kétszer adta el a labdát, Jereminov viszont ezúttal hétszer sem jó helyre passzolt. Molnár András 30, míg az első európai meccsét játszó Chip Armelin 27, a szintén debütáló, a csapat második legeredményesebb embere, a 10 pontos Juhos Levente 25, Kiss Zsolt pedig 24 percet játszott. Egyaránt kilenc-kilenc perc jutott Nikola Lazictól Moravcsik Áronnak és Révész Ádámnak.

Férfi kosárlabda NB I/A csoport, 1. forduló

Naturtex-SZTE-Szedeák – Egis Körmend 69 – 83 (21-15,16-18,15-30,17-20)
Szeged, újszegedi sportcsarnok, 600 néző. Vezette: Farkas Gábor, Szabó Gergő, Rácz Zsolt (Faidt Mihály)
Szedeák: Jereminov 8, CIRIC 27/9, Armelin 8, Molnár A. 8/6, Juhos 10. Csere: Révész 5, Kiss Zs. 3/3, Moravcsik -.Vezetőedző: Nikola Lazic.
Körmend: Perry 12/3, Katura 4, Ferencz 9/3, DICKERSON 21/9, DUINKER 22. Csere: Lakosa 8, Tóth N. 7, Channels -.Vezetőedző: Teo Cizmic.

Nikola Lazic: “Sok gonddal küzdő csapatom az első félidőben kifejezetten jól játszott. A harmadik negyedtől agresszívan védekezett a Körmend, és elsősorban lepattanózásban múlt felül bennünket. Összességében megérdemelten nyertek.”

Teo Cizmic: “Az első félidőben gyengén játszottunk, a folytatásban sok energiát fektettünk a védekezésre. Sorsdöntőnek bizonyult, hogy mindkét palánk alatt felülmúltuk ellenfelünket.”

no images were found

Online közvetítésünk

VÉGE

IV. negyed 69-83

40′ Molnár András már nem tudja rádobni – ez a vége, tizennégy ponttal nyer a Körmend, amely jelentősen jobb második félidőt produkálva felőrölte a szűk kerettel dolgozó Szedeákot a nyitófordulóban.

40′ Perry most nem tudja befejezni hasonló körülmények után, de Molnár András közelije is kimarad. Megérdemelten nyer a Körmend, amely elképesztő harmadik negyedet produkált, és a Szedeák minden hibáját kihasználta. Dickerson is 20 pont fölé jut ezzel a kettessel, 69-83.

39′ Ciric betörése után ejti be, 69-81.

39′ Így nehéz lesz, Jereminov hármasa rövid, majd Katura középtávolija viszont jó, 67-81.

no images were found

38′ Szép bejátszás után Armelin egy kézzel fejezi be a palánk alól, 67-79. Katura már idő után engedi el, de nem is jó a hármasa.

36′ Jereminov triplája viszont bent, visszajövünk 10-re, 65-75. Molnár Andrásnál a hiba, ez neki a negyedik, innentől figyelnie kell. Tóth Norbert közelije jó, 65-77, Jereminov hármasa viszont kimarad – ellenben Dickerson nem tud hibázni közelről, 65-79.

36′ Ciric ragadja meg talán az utolsó esélyt egy jó betörés után, 63-75. Dickerson hármasa hosszú, a miénk a labda.

36′Jereminov labdát lop, majd Channels faultolja őt ziccerben: jöhet két Jereminov-büntető: az első bent, és a második is jó, 61-75.

35′ Channels és Duinker is kihagy egy közelit, Armelin viszont betörése után nem hibázik, 57-75. Labdaszerzés, Ciric rohan végig, és fejezi be, 59-75 – időt kér a Körmend.

34′ Révész palánkra feltett labdája lejön, majd Katura már húszra növeli a különbséget közelről, 55-75. Kiss Zsolt hármasa hosszú, majd Armelin állítja meg a körmendi kontrát.

no images were found

34′ Egy eladott labda után Dickerson fejezi be a ziccert, majd’ 20-al vezet így már a Körmend, 55-73, időt is kér Nikola Lazic.

33′ Révész ellen a fault, ő dobhat kettőt a vonalról: a második jó csak, 55-69. Lakosa begyűjt egy támadólepattanót, és büntet is középtávolról, 55-71.

32′Dickerson kettese is jó a palánk alól, 54-67. Armelin kap egy sapkát Duinkertől ziccerben, majd támadófault Perrynél. A beállt Channels passzából Duinker közelije is jó, 54-69.

31′ Révész Ádám közelije jó, 54-63. Perry hármasa rövid, de a lepattanó a Körmendé:Ferencz pedig az utolsó másodpercben engedi el a kettest, ami be is esik, 54-65.

III. negyed 52-63

30′Még vezethet egy támadást a Szedeák, de Moravcsik nem tudja befejezni az egyéni akcióját, így véget ér a harmadik negyed: a Körmend elképesztően kezdte ezt a játékrészt, és már kintről is ültek a dobásai a vendég együttesnek, amely így 11 ponttal vezet a záró negyed előtt.

30′Perry dobhat két büntetőt mintegy 20 másodperccel a negyed vége előtt: a második már jó, 52-63.

30′ Juhost mintha meglökték volna ziccer közben, de nincs fújás, majd Armelin zsákol egy hatalmasat, 52-62.

29′Lakosánál fújnak lépést a sporik, Moravcsik betörése után viszont nem jó a kiosztása, majd ő állítja meg a kontrát, így Lakosa dobhat kettőt: ő sem hibázik, 50-62.

28′ Juhos betörése után szerez egy kettest, 48-60. Katura ezt kihagyja közelről, majd Molnár Andrást csak szabálytalanul tudja megállítani a harmadik körmendi, így két büntető következik: mindkettő bent, 50-60.

no images were found

28′ Ciric ellen most jó a védekezés, nem tudja a palánkra tenni a labdát, majd Dickerson hármasa sajnos jó, kezd elmenni a meccs, 46-60.

27′Tóth Norbert is dobhat két büntetőt: az első nem jó, de Nikola Lazic technikait kap, így dobhat még kettőt Tóth: a harmadik már jó, 46-57.

26′Juhos közelijére Duinker válaszol a palánk alól, 12-vel vezet a Körmend, 44-56. Ciric állhat oda a vonalra: mindkettő bent, ezzel már 20 pont felett Ciric, 46-56.

25′ Dickerson ezúttal kintről eredményes, 42-50. Perry két büntetője is jó, 42-54.

25′ Nem jó Molnár András alapvonali passza sem, kivédekezi a Körmend, de ebből szerencsére nincs kosár. Dickerson faultja után Ciric teszi fel a palánkra, 42-47.

24′Ciric triplája nem jó, majd Dickerson közelije beszédül, 40-47.

no images were found

23′ Ciric válaszol kintről: a harmadik triplája is jó, 40-40. Újabb hármas, Dickerson keze is elsül, 40-43. Perry faultolja Ciricet, majd megszerzi a labdát a Körmend, és Lakosa ziccerével öttel vezet már a Körmend: nem kezdte jól ezt a negyedet a Szedeák, időt is kér Nikola Lazic.

23′ Jereminov hármasa nem jó, a Körmendé a lepattanó, Molnár András pedig már a Szedeák térfelén faultol. Ferencz triplája beesik a sarokból – a lehető legrosszabbkor, eddig 7-0 oda ez a negyed, 37-40.

22′ Perry passzát Duinker váltja kosárra a palánk alól, 37-35. Juhost megelőzi Perry, majd Duinker végigszáguld, és kiegyenlít, 37-37.

21′Ciricnél a hiba Duinkerrel szemben, a körmendi center dobhat két büntetőt: mindkettő kimarad! Jereminov Armelinnek szánta volna a passzt a sarokba, de Juhos pont belefutott sajnos.

21′A harmadik negyed első támadását a Szedeák vezetheti: Juhos remekül veri meg lábbal ellenfeleit, de a közelije kiszédül.

II. negyed 37-33

20′Kevés idő volt már, Jereminov pedig nem tudta jól átvenni a passzt, így nem maradt már ideje egy jó kinti dobásra – ezzel véget ér az első félidő, ezt a negyedet ugyan nyerte kettővel a Körmend, de a nagyszünetben 37-33-ra vezet a Szedeák.

20′ Perry lop labdát Moravcsiktól, de Katura hármasa nem jó – tízből mindössze egy körmendi hármas esett be. Perryé sincs bent kintről, majd ő állítja meg Jereminovot – időt kér Nikola Lazic.

19′Duinker Juhos mellett meg tudott fordulni, és be is ejtette a közelit, 35-31. Juhos “visszaadja”, Jereminov passzát váltja kosárra közelről, 37-31, majd megint Duinker a palánk alól, 37-33.

19′ Kiss Zsolt üti le, tiszta dobóhelyzet kintről: ez a kapitánynak ziccer, bent is a hármas, 35-29. Időt kér a Körmend.

no images were found

18′Ciric ezt most remekül oldotta meg, az alapvonalon kígyózott be a palánk alá, és egy kézzel húzta vissza, 32-27. Katura hármasa nem jó, de Tóth Norbert a lepattanóból a dudaszó pillanatában beejti, 32-29.

17′Ciric hármasa most rövid, Kiss Zsoltét pedig blokkolják, de Moravcsik megakasztja a kontrát. Duinker maradt üresen a palánk alatt, ezt ki is használta, 30-27.

16′ Ciric második triplája esik be, 30-23. Ez nem jó kintről Ferencztől, de ez a támadólepattanó is a Körmendé, majd Katura teszi fel a palánkra, 30-25.

15′ Lakosa szedi össze a lepattanót Ferencz rossz triplája után, és be is ejti, 27-23. Ciric triplája kimarad a sarokból. Debütál a Szedeákban Moravcsik is, ez pedig egy elég szigorú ítélet Juhos ellen, aki alig ért hozzá Perryhez, mindenesetre jöhet két büntető: az első rossz, és a második sincs bent! A lepattanó viszont Duinkeré, de Perry nem tudja befejezni a betörést.

14′ Molnár András passzát nem tudja bent tartani Juhos, Dickerson pedig egy újabb közelit hibázik, ötből eddig egyet dobott be. Juhos viszont szépen megoldja a palánk alatt, 27-21.

13′ Perry középtávolija ül, 25-21. Juhos kettese viszont rövid, majd Dickerson hármasa nagyon rövid, Juhosé a lepattanó.

no images were found

12′Már a második lépéshiba Dickersontól, mienk a labda. Jereminov dobhat kettőt a vonalról: mindkettő jó, 25-19.

12′ Molnár András hármasa kimarad, de a túloldalt Dickerson kettese is valahogy kiszédül. Jereminov még valahogy megmenti a hátrapasszolt labdát, de Juhos már nem tudja bent tartani.

11′Perry megy be óriási lendülettel a palánk alá, 21-17. Hasonlóképp válaszol Jereminov, 23-17, majd Tóth Norbert is egy gyors kettest szerez, 23-19.

I. negyed 21-15

10′ Révész tempója hosszú, ezzel pedig véget ér az első negyed: kiválóan kezdett a Szedeák, amely már tíznél is többel vezetett, de a negyed végi gyors kosarakkal visszajött hatra a Körmend.

10′ Révész válaszol szintén közelről, 21-13, majd Perry hármasa most nem jó. Perrynél ez támadó is lehetett volna, de Jereminovra ráfújják a faultot, neki ez a második így, és három büntető is jöhet Perrytől: mindhárom jó, 21-15.

9′ Perry ebből gyorsan farag egy remek hármassal, 19-11. Révésznél az eladott labda, de Molnár András védekezése kiváló Perryvel szemben, azonbam marad a Körmendnél a labd. Tóth Norbert forgatta be most emberét a palánk alatt, és jó a horog is, 19-13.

9′Ez már az ötödik körmendi hiba, így jöhet Ciric két büntetője: az első a helyén, és a második is beszédül, tizeneggyel vezetünk, 19-8!

no images were found

8′Lakosa éppen a vonalon belülről, így csak kettő, 15-8, majd csinál egy faultot. Révész közelije elsőre nem jó, de Jereminov dobása után megszerzi a támaólepattanót, majd Armelin emeli be a dudaszó pillanatában a középtávolit, 17-8!

7′ Juhos osztja ki a sarokba Ciricnek, aki remekül tör be a palánk alá, és fejezi be az akciót, 15-6! Időt kér a Körmend!

6′ Dickerson közelije lejön, Juhosé a lepattanó. A második hibáját gyűjti be Katura, majd Molnár András újabb hármasa is bent van! 13-6!

6′ Ferencz tempója jó, 10-6. Juhos ellen a fault, Katuránál a hiba. Jön Lakosa a Körmendbe, viszont eladjuk a labdát.

5′ Dickerson hármasa sem ül, majd a lepattanónál Ciric faultol, marad a Körmendnél, azonban Juhos meg tudja zavarni Duinkert, és kiüti úgy a kezéből, hogy az a körmendiről megy ki. Ciric közelije bent, 10-4!

no images were found

4′Armelinnek rá kellett dobnia, kevés volt már a támadóidőből, nem esett be,de mienk lett a támadólepattanó. Jereminov hármasa sem jó, de Juhos kiharcol egy faultot, viszont nem tudja befejezni másodjára az akciót.

4′Micsoda hiba Perrytől, aki egy eladott labdával ziccerig mehetett volna, de ellépi!Jereminov passzát most lefülelik, de a Körmend támadása sem hoz kosarat, pontatlan volt Duincker.

3′ Dickerson kettesére Molnár András válaszol kintről, 6-4! Molnár András most előkészít, Juhos jól fordul be középen, gyorsan meglépünk 8-4-re!

2′ Ciric középtávolija sem ül, majd Jereminov üti be az első faultot. Ciric hármasa viszont bent! 3-2!

1′Armelin hármasa nem jó, nincs meg az első kosara az amerikainak, majd Duinker tempója nyitja a meccset, 0-2.

1′A feldobást a Szedeákban debütáló Juhos hozza el.

17:58 – Megérkeztek a körmendi ultrák – mintegy 40-50 vendég szurkoló érkezett biztatni csapatát.

17:51 – A Körmendben pedig a várakozásoknak megfelelően nincs ott a nyáron igazolt Hujdurovic, igaz, a vendégek így is öt légióssal érkeztek Szegedre.

17:48 – Köszöntjük olvasóinkat az újszegedi sportcsarnokból, az első pattintásokon már túl a csapatok, bő 10 perc múlva pedig elkezdődik az idei szezon. A Szedeáknál nincs ott a tegnap igazolt center, Vladimir Ticára így ma mégsem számíthat Nikola Lazic.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik!

A találkozó elé

Beharangozó írásunk ide kattintva olvasható.

KEZDŐDIK! Ma este játssza első bajnokiját az új szezonban a Szedeák! A Körmend elleni meccset 18 órától ÉLŐben közvetítjük ITT: http://szegedma.hu/?p=576011

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 2.

Előző sztori

Hétvégi programajánló: Őszi Kulturális Fesztivál, Tudósok, Krampüs

Következő sztori

Szabadlábra helyezték Galambos Lajost