Gazdaság

Készpénzben másfél millió a limit

Készpénzben másfél millió a limit

2015. október 14., szerda
Készpénzben másfél millió a limit

Másfél millió a limit, ha a gazdálkodók készpénzben akarnak fizetni partnerüknek. A láthatatlan pénzmozgás korlátozására a készpénzfizetésre vonatkozó szabályok az elmúlt években jelentősen szigorodtak - írja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapja.

A hatályos szabályok értelmében a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók adóköteles tevékenységük keretében más, pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózóknak a megkötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthetnek készpénzszolgáltatást. Általánosságban elmondható, hogy a Dél-alföldi régióban a készpénzfizetések terén jogkövető adózói magatartást tapasztal a NAV. A szabályok ismeretének hiányából adódó szabályszegések jellemzően a kisebb költségvetési kapcsolatokkal rendelkező adózóknál fordultak elő, a pénzintézeti átutalások, illetve a készpénzfizetési korlátok kikerülése érdekében a nagy forgalmú, termelő-, értékesítési- és beruházási szerződéssel rendelkező cégeknél elterjedtek az engedményezési szerződésekkel történő kiegyenlítések. A NAV dél-alföldi ellenőrei az egyik vizsgált cégnél több eltérő, de ugyanarra a hónapra eső teljesítési időpontú számlát találtak, melyek mind ugyanarra a munkafolyamatra, ugyanannak az ingatlannak a címére szóltak. A gazdasági eseményekhez egy szerződés, de több teljesítésigazolás készült egy adott naptári hónapon belül. A revizorok megállapították, hogy a cég készpénzben kapta meg az egy szerződésbe foglalt munkafázisok elvégzéséről, egy hónapon belül kiállított számlák ellenértékét, melyek együttes összege így meghaladta a törvényben szabályozott 1,5 millió forintot. A készpénzfizetési korlát túllépése esetén a 1,5 millió forint feletti rész után a NAV-nak 20 százalékos mulasztási bírságot kell kiszabnia, a jogszabály méltányosságra nem ad lehetőséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.