Hat évre ítéltek egy tunéziai embercsempészt Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hat év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Járásbíróság szerdán egy tunéziai férfit, aki májusban egy furgonba zsúfolva 38 migránst próbált a magyar-szerb zöldhatár közeléből Ausztriába csempészni.

Az Olaszországban élő, negyvenéves férfit vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, a sértettek sanyargatásával, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság és tíz évre kiutasította Magyarország területéről.

A férfi május közepén érkezett Magyarországra, megbízójával – aki 500-1000 eurót ígért a fuvarért – Budapesten találkozott. Egy furgont, mobiltelefont, GPS-készüléket kapott, majd a járművel május 27-én a magyar-szerb határ közelébe, Domaszékre hajtott. Az előre egyeztetett helyen megállt, ahol 38, a zöldhatáron egy másik embercsempész által átkísért migráns beszállt a járműbe.

A furgon 12 köbméteres rakterében semmilyen szellőzés nem volt, a felnőttek összezsúfolva utaztak, amíg néhány kilométer múlva a rendőrök meg nem állították az autót. A levegőtlen, sötét helyen – tanúvallomásuk szerint – az utasokban már néhány perc alatt halálfélelem alakult ki, egyikőjük úgy fogalmazott: “Biztos nem bírtuk volna ki az utat így.”

A szakértői vélemény szerint az utasok az oxigénhiány és a magas szén-dioxid-koncentráció miatt másfél óra után életveszélyes helyzetbe kerülhettek volna.

A vádlott a bíróság előtt megtagadta a vallomást, de az utolsó szó jogán szólva elismerte bűnösségét és azt mondta, megbánta tettét.

Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős.

Előző sztori

Labdarúgás: Felvidéken aratott győzelmet a délvidéki magyar válogatott + VIDEÓ

Default thumbnail
Következő sztori

Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? - könyvbemutató a Katolikus Házban

Legutóbbi hasonló cikkek