Finisébe ér a bécsi tartományi választási kampány

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Finisébe ér a tartományi választási kampány Bécsben, a pártok csütörtökön és pénteken tartják kampányzáró akcióikat, amelyekkel a bizonytalanokat és azokat igyekeznek megszólítani, akik nem terveznek elmenni szavazni. A szakértők szerint erre leginkább a választási párbaj két nagy résztvevőjének, a szociáldemokratáknak és a szélsőjobboldalnak lehet szüksége.

Vasárnap tartományi, és egyben önkormányzati választásokat tartanak az önálló tartománynak számító osztrák fővárosban. Az osztrák közszolgálati média (ORF) politikai szakértője szerint az eddigi választások tapasztalatai azt mutatják, hogy a szavazók nagy része csak az utolsó napokban vagy a szavazóhelyiségben dönti el, kire adja a voksát. Thomas Hofer szerint éppen ezért lehet igen fontos a választók mobilizálása még az utolsó pillanatban is. Kiemelte: a várhatóan erős párharc két résztvevője, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) számára lehet igencsak meghatározó a kampányzáró esemény, ugyanis e két pártnak kell leginkább mozgósítania azokat, akik nem akarnak részt venni a választáson. A legutóbbi felmérések szerint ugyanis az SPÖ 36, az FPÖ 35 százalékos támogatottságot tudhat magáénak, azonban az sem kizárt, hogy a véghajrában ez az arány felcserélődik.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) már csütörtök kora délelőtt megtartotta rövid kampányzáró rendezvényét, amelyen Manfred Juraczka, a párt listavezetője hangsúlyozta: a szociáldemokrata Micheal Haupl, Bécs polgármestere az osztrák kancellár elégtelen intézkedései miatt fogja elbukni a választást, az FPÖ pedig profitálni fog a városban uralkodó “félelemből”. Úgy vélte továbbá, hogy az FPÖ vezetője, Heinz-Christian Strache valós problémákról beszél, azonban nem megfelelő válaszokat ad rá. Az FPÖ csütörtök este tartja zárórendezvényét, amelyen a párt elnöke mellett az első kerületi listavezető, a néppárti képviselőből lett szabadságpárti Ursula Stenzel mond beszédet. Az FPÖ rendezvényével egy időben egy antifasiszta szervezet tart tüntetést a menekültek befogadása mellett, valamint a szabadságpártiak politikája ellen. A szociáldemokraták pénteken késő délután tartják kampányzárójukat, amelyen a párt elnöke, Werner Faymann kancellár is felszólal. A liberális NEOS párt és a Zöldek pártja szintén pénteken tartja kampányzáróját, utóbbi Három napig ébren mottóval mozgósítja aktivistáit, akik esténként a fiatalok által kedvelt bulinegyedek környékén is megfordulnak majd, a párt vezetői pedig a következő napokban a Facebook közösségi oldalon válaszolják meg a lakosok kérdéseit.

A választásra jogosultak ötöde harminc évnél fiatalabb, a fiatalokat azonban – a Die Presse című osztrák lap által megkérdezett szakértők szerint – alig szólították meg a pártok kampányában. A legutóbbi bécsi választás tapasztalatai szerint a fiatalok szavazási hajlandósága nagyjából megfelelt a tartományi átlagnak (67 százalék), ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredmény – áll a lap csütörtöki számában. 2010-ben a 16 és 29 év közöttiek főleg a Zöldekre vagy az SPÖ-re adták voksukat, legkevesebben a NEOS liberális pártra szavaztak.

Default thumbnail
Előző sztori

Nőtt a vegyi áruk és kozmetikumok forgalma az első nyolc hónapban

Következő sztori

Rögbi: történelmi sikert arattak a szegedi Gorillák

Legutóbbi hasonló cikkek