Elhunyt Lugosi László, a Beatrice egykori gitárosa

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Meghalt Lugosi László, a Beatrice együttes egykori gitárosa. A zenész, aki a 1978 és 1992 közötti időszakban játszott Nagy Feró zenekarával, 64 éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után kedd hajnalban hunyt el.

A Blikk információját az MTI-nek Nagy Feró, a Beatrice vezetője erősítette meg. “Rendkívül tehetséges gitáros volt, és nagy fokú precizitás jellemezte. Emellett azonban nem volt könnyű természet, mindig elégedetlen volt magával és a világgal is, az utóbbi években már nem igazán találta a helyét” – mondta Nagy Feró. Mint felidézte, Lugosi 1978-ban csatlakozott a Beatricéhez, és a zenekar hőskorszakában, 1980-ig ő volt a gitáros, majd a Dinamit tagja lett. Az 1987-es újjáalakulás után ismét, egészen 1992-ig szerepelt a Beatricében. Lugosi írta többek között a Nagyvárosi farkas, valamint a Meditáció című dal zenéjét – mindkettő a Rice emblematikus száma lett, jellegzetes gitárszólói hallhatók több felvételen. “Úgy emlékszem, 1979-ben egy szakmai szavazáson őt választották Magyarország legjobb gitárosának, még Tátrai Tibort is megelőzte”.

A balkezes zenész négy stúdióalbumon játszott, a Beatrice ’78-’88 című dupla anyagon (1988), a Gyermekkorunk lexebb dalain (1990), az Utálom az egész XX. századot (1991), valamint a később kiadott, 1979-es felvételeket tartalmazó Betiltott dalok (“Megkerült hangszalag”) című korongon. Gitárjátéka hallható a Kisstadion ’80, valamint a Betiltott dalok II./1981 – Tudományos Rockizmus című koncertlemezeken is. “Ő az első, aki a legendás Beatricéből eltávozott. Utoljára talán négy évvel ezelőtt játszottunk együtt, amikor meghívtam egy koncertünkre a PeCsa Caféba. Sajnos a Rice 35. születésnapi koncertjére a Petőfi Csarnokba 2013-ban már nem jött el” – tette hozzá Nagy Feró. A zenész idén márciusban még fellépett a P. Mobillal.

Előző sztori

Aradi vértanúk: Vajdaság-szerte megemlékezéseket tartottak

Következő sztori

Afrika-kiállítást nézhetnek a diákok a Szeged Első Lions Klub támogatásával