Gazdaság

Befejeződött Sándorfalva és Szatymaz közös szennyvízberuházása + FOTÓK

Befejeződött Sándorfalva és Szatymaz közös szennyvízberuházása + FOTÓK

2015. október 7., szerda
Befejeződött Sándorfalva és Szatymaz közös szennyvízberuházása + FOTÓK
szennyviztisztito_szatymaz_sandorfalva02_gs

Befejeződött Sándorfalva és Szatymaz közös szennyvízberuházása, a két Csongrád megyei településen uniós támogatással mintegy 5 milliárd forintból épült csatornahálózat és korszerű tisztítótelep.

Kovács Zoltán

területi közigazgatásért felelős államtitkár a szerdai átadóünnepségen úgy fogalmazott, bár a csatornahálózat, a szennyvíztisztító-telep építése nem olyan látványos fejlesztés, mint a településközpont vagy az iskola felújítása, mégis egyike a legfontosabb beruházásoknak. Az elmúlt években címzett és céltámogatásokból, majd uniós forrásokból 940 szennyvíztisztító-telep épült országszerte. Ezekben évente mintegy 2 millió tonna szennyvíziszap keletkezik. A következő feladat ennek kezelése és megfelelő felhasználása lesz - közölte az államtitkár. A politikus kifejtette a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban 1120 milliárd forint áll rendelkezésre az ivóvízminőség-javítással és a szennyvízkezeléssel kapcsolatos beruházásokra.

Gajdosné Pataki Zsuzsanna

(független) Sándorfalva polgármestere elmondta, a fejlesztéshez a két település 4,555 milliárd forintos uniós és költségvetési támogatást kapott. A beruházáshoz az önkormányzatok mellett azonban jelentős összeggel járultak hozzá a helyi lakosok is. A 2011-ben indult beruházás során 59 kilométeres gravitációs gerinccsatornát és 44 kilométernyi bekötőcsatornát fektetett le az EuroAszfalt Kft., a Pannon Nívó Zrt. és a Probart Kft. alkotta kivitelező konzorcium. Tizenhét nagyátemelőt alakítottak ki, a két település között félúton pedig biológiai szennyvíztisztító telep épül. A csatornahálózat műszaki átadása már 2014 nyarán megtörtént. A tisztítótelep próbaüzeme pedig idén januárban sikeresen befejeződött. A vízjogi üzemelési engedély megszerzése viszont még zajlik. A beruházás a két településen 13 ezer embert érint, Sándorfalván 2900, Szatymazon 900 háztartás kötött rá a hálózatra, ez 85 százalékos arányt jelent, ez lehetővé teszi a két település körüli páratlan természeti értékek megóvását - tudatta a polgármester.

A két településen uniós támogatással mintegy 5 milliárd forintból épült csatornahálózat és korszerű tisztítótelep.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=577977

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 7.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.