Befejeződött Sándorfalva és Szatymaz közös szennyvízberuházása + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szennyviztisztito_szatymaz_sandorfalva02_gs

Befejeződött Sándorfalva és Szatymaz közös szennyvízberuházása, a két Csongrád megyei településen uniós támogatással mintegy 5 milliárd forintból épült csatornahálózat és korszerű tisztítótelep.

Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár a szerdai átadóünnepségen úgy fogalmazott, bár a csatornahálózat, a szennyvíztisztító-telep építése nem olyan látványos fejlesztés, mint a településközpont vagy az iskola felújítása, mégis egyike a legfontosabb beruházásoknak. Az elmúlt években címzett és céltámogatásokból, majd uniós forrásokból 940 szennyvíztisztító-telep épült országszerte. Ezekben évente mintegy 2 millió tonna szennyvíziszap keletkezik. A következő feladat ennek kezelése és megfelelő felhasználása lesz – közölte az államtitkár. A politikus kifejtette a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban 1120 milliárd forint áll rendelkezésre az ivóvízminőség-javítással és a szennyvízkezeléssel kapcsolatos beruházásokra.

Gajdosné Pataki Zsuzsanna (független) Sándorfalva polgármestere elmondta, a fejlesztéshez a két település 4,555 milliárd forintos uniós és költségvetési támogatást kapott. A beruházáshoz az önkormányzatok mellett azonban jelentős összeggel járultak hozzá a helyi lakosok is. A 2011-ben indult beruházás során 59 kilométeres gravitációs gerinccsatornát és 44 kilométernyi bekötőcsatornát fektetett le az EuroAszfalt Kft., a Pannon Nívó Zrt. és a Probart Kft. alkotta kivitelező konzorcium. Tizenhét nagyátemelőt alakítottak ki, a két település között félúton pedig biológiai szennyvíztisztító telep épül. A csatornahálózat műszaki átadása már 2014 nyarán megtörtént. A tisztítótelep próbaüzeme pedig idén januárban sikeresen befejeződött. A vízjogi üzemelési engedély megszerzése viszont még zajlik. A beruházás a két településen 13 ezer embert érint, Sándorfalván 2900, Szatymazon 900 háztartás kötött rá a hálózatra, ez 85 százalékos arányt jelent, ez lehetővé teszi a két település körüli páratlan természeti értékek megóvását – tudatta a polgármester.

A két településen uniós támogatással mintegy 5 milliárd forintból épült csatornahálózat és korszerű tisztítótelep.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=577977

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 7.

Default thumbnail
Előző sztori

Női futsal: pont nélkül maradt Berettyóújfaluban a St. Mihály

Default thumbnail
Következő sztori

Emelkedik az üzemanyagok ára

Legutóbbi hasonló cikkek