Aradon töltötte a nemzeti gyásznapot a kormánymegbízott és a megyei elnök + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

megemlekezes_arad28_gs

Juhász Tünde kormánymegbízott és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke is csatlakozott október 6-án azokhoz az emlékezőkhöz, akik Aradon rótták le kegyeletüket a mártír tábornokok vesztőhelyénél.

Az emléknap programját a hagyományoknak megfelelően idén is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szervezte. Ezúttal egy csaknem kéthetes rendezvénysorozat, az Aradi Magyar Napok megszervezése jelentette a felkészülést a helybeli magyarság számára október hatodikára, a 13 aradi vértanú emléknapjára. Ebben helyet kapnak családi, ifjúsági, szórakoztató, oktatási és kulturális programok egyaránt. Az egyik kiemelkedő rendezvény az Ereklyemúzeum megnyitása volt, október elsejétől ugyanis állandó kiállításként látogatható az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc aradi relikviáinak gyűjteménye. Megemlékeztek arról is, hogy idén 125 éves a Szabadság-szobor, Zala György remekműve.

Csongrád megye két vezető politikusa a nemzeti gyásznap kora délutánján érkezett Arad megye székhelyére, a 160 ezer lakosú megye jogú városba. Itt először a Szabadság szobor előtt tisztelegtek, amely hányatott sorsát követően egy évtizede nyert méltó elhelyezést a Megbékélési Parkban. A területet most éppen felújítják, ezért ott a hagyományos koszorúzás idén elmaradt. A kormánymegbízott és a megyei elnök ezt követően részt vett a hazánk bukaresti nagykövete által adott fogadáson a Jelen házban. A szórványmagyarság egyik szellemi központjaként szolgáló épületegyüttes egyszerre ad otthont az Irodalmi Jelen című folyóirat és a Nyugati Jelen című napilap szerkesztőségének és a helyi magyar közösség számos rendezvényének. A nagyköveti fogadáson, amely voltaképpen az Aradi Magyar Napok záróakkordja is volt egyben – a határ menti magyarság vezető politikusai és közéleti szereplői egyaránt képviseltették magukat.

A nagypolitikai fordulatra várva – megbeszélések, tervek az uniós források közös felhasználásáról

Közülük Tóró T. Tiborral, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével, Bognár Leventével, Arad város alpolgármesterével és Zákonyi Botond nagykövettel is folytatott megbeszélést a délután folyamán Juhász Tünde és Kakas Béla. Egyebek mellett a két ország által közösen felhasználható európai uniós forrásokról váltottak szót. A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy a határ mindkét oldalán remek projektötletek és célok, jól felkészült szakemberek és partnerszervezetek várják a megnyíló lehetőségeket, de a jelenleg hűvös kormányközi kapcsolatok nem kedveznek a határon átnyúló együttműködéseknek. Pedig közös elképzelés van bőven. A megbeszélések során kiderült, Arad komolyan gondolkodik a Maros hajózhatóvá tételében egy a várost átszelő, közel nyolcvan kilométeres szakaszon. Ahhoz, hogy ez az elképzelés valóra válhasson a magyarországi hatóságok jóváhagyására is szükség lehet, hiszen duzzasztani kellene a folyó vizét. Mint azt a megbeszéléshez csatlakozó Gheorghe Falcă, Arad polgármestere is kijelentette, az elképzelés hasznos lehet a határ innenső oldalán is, hiszen a Maros vízminőségén sokat javítana a beruházás. Csongrád megye két vezető politikusa felajánlotta közbenjárását az ügy érdekében: Juhász Tünde a zöldhatóság segítségével, Kakas Béla pedig fejlesztéspolitikai szempontból tekinti át a projekt magyarországi fogadtatásával kapcsolatos teendőket.

megemlekezes_arad38_gs

Tisztelgés a Vesztőhelynél – „A mi szabadságunktól nem lesz kevésbé szabad a többségi nemzet”

A helybeliek szerint hosszú évek óta nem voltak ennyien az aradi Vesztőhelyen október 6-án. A rendezvényen Arad megyét és várost Adrian Ţolea ideiglenes megyei elnök, Gheorghe Falcă polgármester és Bognár Levente alpolgármester képviselte. A rendezvényt Fekete Károly, az aradi Kölcsey Egyesület alelnöke nyitotta meg, majd a város polgármestere szólt a jelenlevőkhöz, aki hangsúlyozta: csakis úgy élhetnek békességben egymás mellett románok és magyarok, ha kölcsönösen tiszteletben tartják a másik értékeit, és gyermekeiket is ebben a szellemben nevelik. Kelemen Hunor országos RMDSZ-elnök is szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte: az aradi Szabadság-szobor kiszabadításának és újraállításának példájával élve hangsúlyozta: minden nemzedéknek tudnia kell talpra állni és megújulni a kudarcok után. „Az Aradon kivégzett tizenhárom katonai vezető áldozata volt az abszolutizmus arrogáns önkényének és hőse egy nemzetnek. Mindazt, amit tettek nem önös érdekből cselekedték. Igazságért kiáltottak, szabadságért harcoltak, a magyar nép nevében tették mindezt úgy, hogy közülük sokan nem is voltak magyar anyanyelvűek.

A megemlékezésen jelen volt a magyar politika és közélet több ismert személyisége, és a hagyományoknak megfelelően a magyar kormány is képviseltette magát: idén Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese mondott emlékező beszédet. A szónok kitért a román és a magyar állam közötti együttműködésre, mely az utóbbi időben nem volt éppen felhőtlen politikai vonalon, hiszen Magyarországot több támadás érte a román kormány irányából. „Mi most is nyitottak vagyunk mindenre, ami a két ország közötti partnerséget szolgálja, és ami erősíti, hogy Magyarország és Románia minél több szálon legyen összekötve. Azt szeretnénk – jelentette ki -, ha nemcsak például Ausztria és Szlovákia, hanem Románia irányába is minél több határátkelő pont nyitna lehetőséget a mindennapi kapcsolatokra, hiszen csak így képzelhető el gazdasági együttműködés, annak fejlődése, az emberek között pedig minél szabadabb és szorosabb kapcsolat”. Semjén szerint a két ország közötti politikai viszályok csakis hátráltatják e térség fejlődését, a román és magyar emberek érdekét.

megemlekezes_arad99_gs

A beszédek után az egyházi vezetők irányításával magyar, román és német nyelven is elhangzott a Mi Atyánk, majd Urbán Erik érseki helynök, csíksomlyói templomigazgató megáldotta a megemlékezőket.

A rendezvény a hagyományos koszorúzással ért véget, amelynek során 85 koszorút helyeztek el a mártír tábornokok földi maradványai felett – köztük a vértanúk leszármazottai, határon túli és hazai társadalmi, politikai és civil szervezetek. Csongrád megye koszorúját Juhász Tünde kormánymegbízott és Kakas Béla megyei elnök kísérte.

Juhász Tünde kormánymegbízott és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke is csatlakozott október 6-án azokhoz…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 6.

Előző sztori

Hátország: győzelemmel kezdték a tanévet a ruzsai gyerekek Telkiben

Következő sztori

Budapesten is bemutatkozik a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Legutóbbi hasonló cikkek