Aradon töltötte a nemzeti gyásznapot a kormánymegbízott és a megyei elnök + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

megemlekezes_arad28_gs

Juhász Tünde kormánymegbízott és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke is csatlakozott október 6-án azokhoz az emlékezőkhöz, akik Aradon rótták le kegyeletüket a mártír tábornokok vesztőhelyénél.

Az emléknap programját a hagyományoknak megfelelően idén is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szervezte. Ezúttal egy csaknem kéthetes rendezvénysorozat, az Aradi Magyar Napok megszervezése jelentette a felkészülést a helybeli magyarság számára október hatodikára, a 13 aradi vértanú emléknapjára. Ebben helyet kapnak családi, ifjúsági, szórakoztató, oktatási és kulturális programok egyaránt. Az egyik kiemelkedő rendezvény az Ereklyemúzeum megnyitása volt, október elsejétől ugyanis állandó kiállításként látogatható az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc aradi relikviáinak gyűjteménye. Megemlékeztek arról is, hogy idén 125 éves a Szabadság-szobor, Zala György remekműve.

Csongrád megye két vezető politikusa a nemzeti gyásznap kora délutánján érkezett Arad megye székhelyére, a 160 ezer lakosú megye jogú városba. Itt először a Szabadság szobor előtt tisztelegtek, amely hányatott sorsát követően egy évtizede nyert méltó elhelyezést a Megbékélési Parkban. A területet most éppen felújítják, ezért ott a hagyományos koszorúzás idén elmaradt. A kormánymegbízott és a megyei elnök ezt követően részt vett a hazánk bukaresti nagykövete által adott fogadáson a Jelen házban. A szórványmagyarság egyik szellemi központjaként szolgáló épületegyüttes egyszerre ad otthont az Irodalmi Jelen című folyóirat és a Nyugati Jelen című napilap szerkesztőségének és a helyi magyar közösség számos rendezvényének. A nagyköveti fogadáson, amely voltaképpen az Aradi Magyar Napok záróakkordja is volt egyben – a határ menti magyarság vezető politikusai és közéleti szereplői egyaránt képviseltették magukat.

A nagypolitikai fordulatra várva – megbeszélések, tervek az uniós források közös felhasználásáról

Közülük Tóró T. Tiborral, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével, Bognár Leventével, Arad város alpolgármesterével és Zákonyi Botond nagykövettel is folytatott megbeszélést a délután folyamán Juhász Tünde és Kakas Béla. Egyebek mellett a két ország által közösen felhasználható európai uniós forrásokról váltottak szót. A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy a határ mindkét oldalán remek projektötletek és célok, jól felkészült szakemberek és partnerszervezetek várják a megnyíló lehetőségeket, de a jelenleg hűvös kormányközi kapcsolatok nem kedveznek a határon átnyúló együttműködéseknek. Pedig közös elképzelés van bőven. A megbeszélések során kiderült, Arad komolyan gondolkodik a Maros hajózhatóvá tételében egy a várost átszelő, közel nyolcvan kilométeres szakaszon. Ahhoz, hogy ez az elképzelés valóra válhasson a magyarországi hatóságok jóváhagyására is szükség lehet, hiszen duzzasztani kellene a folyó vizét. Mint azt a megbeszéléshez csatlakozó Gheorghe Falcă, Arad polgármestere is kijelentette, az elképzelés hasznos lehet a határ innenső oldalán is, hiszen a Maros vízminőségén sokat javítana a beruházás. Csongrád megye két vezető politikusa felajánlotta közbenjárását az ügy érdekében: Juhász Tünde a zöldhatóság segítségével, Kakas Béla pedig fejlesztéspolitikai szempontból tekinti át a projekt magyarországi fogadtatásával kapcsolatos teendőket.

megemlekezes_arad38_gs

Tisztelgés a Vesztőhelynél – „A mi szabadságunktól nem lesz kevésbé szabad a többségi nemzet”

A helybeliek szerint hosszú évek óta nem voltak ennyien az aradi Vesztőhelyen október 6-án. A rendezvényen Arad megyét és várost Adrian Ţolea ideiglenes megyei elnök, Gheorghe Falcă polgármester és Bognár Levente alpolgármester képviselte. A rendezvényt Fekete Károly, az aradi Kölcsey Egyesület alelnöke nyitotta meg, majd a város polgármestere szólt a jelenlevőkhöz, aki hangsúlyozta: csakis úgy élhetnek békességben egymás mellett románok és magyarok, ha kölcsönösen tiszteletben tartják a másik értékeit, és gyermekeiket is ebben a szellemben nevelik. Kelemen Hunor országos RMDSZ-elnök is szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte: az aradi Szabadság-szobor kiszabadításának és újraállításának példájával élve hangsúlyozta: minden nemzedéknek tudnia kell talpra állni és megújulni a kudarcok után. „Az Aradon kivégzett tizenhárom katonai vezető áldozata volt az abszolutizmus arrogáns önkényének és hőse egy nemzetnek. Mindazt, amit tettek nem önös érdekből cselekedték. Igazságért kiáltottak, szabadságért harcoltak, a magyar nép nevében tették mindezt úgy, hogy közülük sokan nem is voltak magyar anyanyelvűek.

A megemlékezésen jelen volt a magyar politika és közélet több ismert személyisége, és a hagyományoknak megfelelően a magyar kormány is képviseltette magát: idén Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese mondott emlékező beszédet. A szónok kitért a román és a magyar állam közötti együttműködésre, mely az utóbbi időben nem volt éppen felhőtlen politikai vonalon, hiszen Magyarországot több támadás érte a román kormány irányából. „Mi most is nyitottak vagyunk mindenre, ami a két ország közötti partnerséget szolgálja, és ami erősíti, hogy Magyarország és Románia minél több szálon legyen összekötve. Azt szeretnénk – jelentette ki -, ha nemcsak például Ausztria és Szlovákia, hanem Románia irányába is minél több határátkelő pont nyitna lehetőséget a mindennapi kapcsolatokra, hiszen csak így képzelhető el gazdasági együttműködés, annak fejlődése, az emberek között pedig minél szabadabb és szorosabb kapcsolat”. Semjén szerint a két ország közötti politikai viszályok csakis hátráltatják e térség fejlődését, a román és magyar emberek érdekét.

megemlekezes_arad99_gs

A beszédek után az egyházi vezetők irányításával magyar, román és német nyelven is elhangzott a Mi Atyánk, majd Urbán Erik érseki helynök, csíksomlyói templomigazgató megáldotta a megemlékezőket.

A rendezvény a hagyományos koszorúzással ért véget, amelynek során 85 koszorút helyeztek el a mártír tábornokok földi maradványai felett – köztük a vértanúk leszármazottai, határon túli és hazai társadalmi, politikai és civil szervezetek. Csongrád megye koszorúját Juhász Tünde kormánymegbízott és Kakas Béla megyei elnök kísérte.

no images were found

Juhász Tünde kormánymegbízott és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke is csatlakozott október 6-án azokhoz…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 6.

Előző sztori

Hátország: győzelemmel kezdték a tanévet a ruzsai gyerekek Telkiben

Következő sztori

Budapesten is bemutatkozik a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Legutóbbi hasonló cikkek