A vörösiszap-katasztrófáról vetít dokumentumfilmet a Duna Televízió

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulója

Az öt évvel ezelőtt történt vörösiszap-katasztrófát felidéző dokumentumfilmet láthat a közönség vasárnap délután a Duna Televízióban.

Kakuk L. Tamás, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Közéleti és Dokumentum Főszerkesztőség vezető szerkesztője az MTI-nek elmondta: A vörös ár – A vörösiszap-katasztrófa 5. évfordulója című filmmel azt szeretnék láttatni, hogyan fogott össze a katasztrófában az érintett közösség, a társadalom, a hivatásos vonal – katasztrófavédelem, mentők, tűzoltók, honvédek – és a civilek. “Összefogás és önfeláldozás jelenik meg” – hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben Magyarország legnagyobb ipari katasztrófája zajlott le. Október 4-én mintegy 700 ezer köbméter tömény nátronlúggal kevert vörösiszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő Kolontár települést, mert a közeli timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik tározója. A víz rendkívül erős, 13,5 pH értékű lúgot mosott ki. Az áradás végül három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el.

Kakuk L. Tamás kiemelte: a dokumentumfilm megközelítése azért is különleges, mert “visszaemlékezős” interjúk születtek. “Látszik, ahogy visszatérnek az emlékek, az embereknek eszükbe jutnak a dolgok” – fogalmazott, hozzátéve: az áldozatok a mai napig elzárkózók és nehezen nyílnak meg, mivel felépítettek magukban egy gátat és egymásnak sem beszélnek a tragédiáról.

A szerkesztő tájékoztatása szerint a film keretét annak a fiatalembernek a története adja, aki autójával indult menteni Kolontár vörösiszappal elöntött részére. A Torna-patak hídján kellett volna átkelnie, de nem láthatta, hogy a vörösiszap kimosta a híd előtti medret, így belezuhant, az ár elsodorta és csak órákkal később találták meg. Barátai a kabátjáról ismerték föl, a dokumentumfilmben ők is beszélnek a tragédiáról.

A filmben megszólal és elmondja megrázó történetét a 70 fölötti Olga néni is, aki a katasztrófa idején három órát kapaszkodott a kerítésbe a mellmagasságig érő vörösiszapban. A mentést irányító polgármester arra emlékezik, hogy tömegével jelentkeztek és jöttek az ország minden részéről segíteni, lapátolni a hétköznapi hősök. A mentősök irányítója azt idézi fel, amikor a szabadnapos munkatársak értesültek a történtekről, azonnal jelentkeztek szolgálatra.

A film kicsengése pozitív, hiszen szó esik az újjáépítésről és az újrakezdésről is – fogalmazott a szerkesztő. Véleménye szerint azonban azért is fel kell idézni ezt a megrázó eseményt, mert az “emberi emlékezet különös” és fontos eseményeket is töröl, egy felmérés szerint három és fél év alatt – fűzte hozzá.

Az 52 perces dokumentumfilmet – amelynek előkészítő munkálatai már augusztusban elkezdődtek – szeptember első felében forgatták. A nézők vasárnap 16 órától tekinthetik meg a Duna Televízióban.

Default thumbnail
Előző sztori

A koszovói ellenzék továbbra is akadályozza a parlament munkáját

Default thumbnail
Következő sztori

Pénteki programajánló: Margaret Island, Real Lies, John Lennon Tribute

Legutóbbi hasonló cikkek