A Létezés Karcsijai: Olvasni jobb, mint a pornó

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

slam_poetry_letezes_karcsijai
“Emberekkel ellentétben, minden könyvnek van self-indentitása
Úgyhogy tölts fel te is egy bookshelfiet instára
Lehet ezzel többre mennél, mint a hashtag mik-kel
És végre ezzel frenkiznél, nem pedig a reggeliddel.”

Bagoly mondja… No, persze nem a verébnek, hanem nekünk, akik nem olvasunk vagy legalábbis nem eleget. A Létezés Karcsijai szegedi slam poetry formáció, Mikos “Csodatorkú” Ákos, Ragályi-Szabó “Gyémántszavú” Dávid, Sipos “Aranytollú” Laci és (“beugróként”) Gömöri Eszti többrészes videósorozatba vágta a fejszéjét, hogy arra sarkallja a fiatalokat, gyakrabban nyissák ki a könyveket.

“Régóta terveztük már, hogy videó formájában a netre lépjünk, de ebben az esetben tulajdonképpen a téma talált meg minket. Az Antikvárium.hu olvasásnépszerűsítő kezdeményezéséhez csatlakoztunk ilyen módon” – mondta portálunknak Ragályi-Szabó Dávid, a szegedi slam poetry csapat tagja első, az Olvasás éjszakájára kiadott filmjükről. Érdekes anomália, hogy az olvasásnépszerűsítés éppen videó formát kapott, ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) egyre többen csatlakoznak a Bagoly mondja… Facebook-közösséghez, ahol “rímbe szedett okosságok irodalomról, olvasásról és az élet nagy dolgairól” várnak a műfajokkal még csak ismerkedő tizenéves fiatalokra és a kultúrára éhező idősebb csoporttagokra.

Merthogy: az élet nem teljes könyvek nélkül és olvasni jó – vallják a slam poetry-s fiúk, akik küldetésüknek tekintik, hogy visszatereljék a fiatalokat a könyvespolcokhoz. Bár nem szépirodalmi igényű szövegektől hangos a Létezés Karcsijai mostani kezdeményezése, a lényeg mégsem vész el a szavak között, hiszen a misszió nem más, mint figyelemfelkeltően kampányolni az olvasás mellett. Ragályi-Szabó Dávid szerint a közelmúltban sok hasonló törekvés elindult, például a Nuheadztv sorozata, amiben többek között Csuja Imre szavalta el az UFO együttes Napolaj című számát.

Ragályi-Szabó Dávid, lévén pedagógusnak készül, saját tanóráira is szeretné majd beemelni a slam poetry-t, hogy ne csak kötelező műelemzésekből és kívülről fújt versszakokból álljon a magyaróra. Egyébként, a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban már az irodalomérettségi tételei között is szerepelt a költészet sajátos formája mint az irodalom egyik határterülete.

Magyarországra alig tíz éve kúszott be a slam poetry mozgalom, gyakorlói között van például Simon Márton és Laboda Róbert költő, valamint Süveg Márk Saiid is, kinek neve elsősorban a raprajongók számára csenghet ismerősen. A szegedi fiúk is egyre ismertebbek: májusban a III. Országos Team Slam Bajnokságon mérették meg magukat, s a fővárosi Trafó – Kortárs Művészetek Házában 30 slammerrel küzdöttek a döntőbe jutásért.

Hogy pontosan milyen bejegyzések látnak napvilágot a közeljövőben a Bagoly mondja… oldalon, arról a szegedi csapat tagja nem szeretett volna részletekbe bocsátkozni. Annyit azért elárult, az idén még több alkalommal is jelentkeznek, aktualitásokhoz igazítva az olvasásnépszerűsítő videósorozatot. Íme, egy rövid kiragadott részlet a fiúktól:

“Mert olvasni tényleg szuper érzés, jobb mint a pornó,
és lehet, hogy itt nem csak a végén lesz neked pont jó.
Egy könyv magával ragad, mint a törököt Dugovics
Élvezheted úgy is, hogy a végét már előre tudod is.
Ebben is hasonlít kicsit a felnőtt filmekre
de van, hogy itt hiába vársz happy finishre.”

Bagoly mondja, hogy olvasni jó. A Létezés Karcsijai szegedi slam poetry formáció olvasásnépszerűsítő videósorozatba kezdett.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=579489

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 12.

Előző sztori

Csepreghy: az új uniós pályázati ciklusban csökken a bürokrácia

Következő sztori

Becsüljük meg, amink van!