Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

A közösségi ház egy új otthon – Soltész Miklós adta át az ÁGOTA Közösségi és Kulturális Központját + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

agota_kozossegi_haz54_gsHúsz éve dédelgetett álom vált valóra azzal, hogy csütörtökön megnyithatta kapuit az ÁGOTA Alapítvány saját közösségi és kulturális centruma Szegeden. A Csongor téri komplexum egy olyan hely, ahol az alapítvány otthonra talált, ahol bárki megérezheti a valahová való tartozás érzését, ahol nem kell félni a magánytól. Az időseknek szabadidős elfoglaltságot, a gyerekeknek korrepetálási lehetőséget, a családoknak pedig segítséget kínál a felújított épület.

Több évtizedes álom elevenedett meg, ugyanis csütörtökön kitárhatta kapuit az ÁGOTA Alapítvány saját Közösségi és Kulturális Központja Szegeden, ahol több ezer rászorulónak, nyugdíjasnak és fiatalnak szerveznek rendszeres kulturális és szabadidős tevékenységet. A tarjáni központban kap helyet a jövőben a nevelőszülők klubja, itt zajlanak majd szakemberek és önkéntesek bevonásával a fejlesztő és prevenciós programok, valamint a veszélyeztetett fiataloknak is innen nyújtanak segítő kezet. A 600 négyzetméteres Csongor téri központ 300 vendég befogadására alkalmas, 17 ezer kötetes könyvtárral és megszámlálhatatlan fejlesztő és társasjátékkal rendelkezik, ezenfelül pedig itt dolgoznak majd a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, az ÁGOTA Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász munkatársai. Az önkéntesek munkája mellett rengeteg magánszemély, cég, szervezet támogatta a megvalósítást, melyhez a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács is segítséget nyújtott Hatala József miniszteri biztos vezetésével.

Vigyázni a gyerekekre, közösséget építeni

agota_kozossegi_haz25_gs

“Igen hosszú utat jártunk be az elmúlt 20 évben, és ebből a 20 évből az elmúlt 15 különösen nehéz volt. Azért, mert olyan ingatlanban végezhettük azt az önkéntes, karitatív munkát, mely ingatlan nem volt a sajátunk. Ezért minden évben azon izgultunk, vajon mikor jön el az a pillanat, amikor azt mondják: köszönjük, de egy piacképesebb szervezetnek szeretnénk átadni a helyet. Generációk nőttek fel ebben a házban, amit korábban ÁGOTA-játszóháznak hívtak” – emlékezett vissza a körülményekre Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány elnöke, a gyermekvédelmi szolgáltató főigazgatója. De mint mondta, a mostoha körülmények sem tántorították el az önkénteseket és a munkatársakat attól, hogy több éve megkezdett munkát, az utcán csellengő gyerekek és krízishelyzetben lévő fiatalok felkarolását folytassák, illetve annak sem szabott gátat, hogy az azóta Bulgáriában és Németországban is alkalmazott pedagógiai módszertanukat (KÁSZPEM) megteremtsék. “Az elmúlt húsz 20 minket arra kötelez, hogy az elkövetkező 20-30-40 és a többi évben is ugyanazt végezzük, mint ezidáig. Vigyázzunk a ránk bízott gyermekekre, fiatalokra, és közösséget építsünk” – folytatta.

agota_kozossegi_haz17_gs

A tenni akarás új otthona

A közösségi és kulturális centrumban délelőttönként klubfoglalkozásokat tartanak az időseknek, iskolaidő után pedig azokat a gyerekeket várják, akiknek szabadidejükben nincs hová menniük. A házban korrepetitori tanoda lesz olyan foglalkozásokkal, melyek a gyerekek javát szolgálják, a rendezvényhelyszín zsúrok és ballagási ünnepségek lebonyolítására is alkalmas, a fejlesztő játékok révén pedig gyógypedagógiai foglalkozásokat is szerveznek. Mivel az épületben kapott helyet a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató módszertani intézménye, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász is, összesen 21 munkatárs és 60 önkéntes tölti meg a mindennapokban az irodahelyiségeket. Utóbbi szervezet – mely a déli határon jelentkező migrációs nyomás idején is helytállt – a hajléktalan programon túl olyan tevékenységeket is ellát a jövőben, mint a szegény sorsú roma családok segítése, a szenvedélybetegekért létrehívott prevenciós kör, vagy az utcán csellengő gyerekek felkarolása. “Ahogyan az elmúlt évtizedekben is több százan, sőt, több ezren éltek ezzel, úgy reményeink szerint a jövőben is otthonuk lehet mindazoknak, akik szükségét érzik. Annak örülünk, hogy önkéntességünket a maga méltóságában végezhetjük és annak örülünk, hogy végre korszerű körülmények közé hozhatjuk mindazokat, akikkel együtt építjük ezt a közösséget” – zárta gondolatait Kothencz János, majd hozzátette, a partneri együttműködés szeretete és a tenni akarás otthona a Csongor téri intézmény.

A püspöki háromság

“A keresztény kultúrkörben ismerős fogalom a szentháromság. Ezúttal szerényen levesszük a “szent” jelzőt és marad a “háromság”, tudniillik ez az ÁGOTA Alapítvány, a gyermekvédelmi szolgáltató és az egyházmegyei karitász. Az analógia folytatására utalva mondom, hogy a kiindulópont az alapítvány, ami magához emelte a másik kettőt. E három együttműködve valóban csodálatos eredményekkel dolgozik, emberfeletti módon összefogva dolgoznak az önkéntesek és alkalmazottak” – dicsérte a szervezetek munkáját Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, aki Isten áldását kérte az új közösségi központra. Köszöntőjében úgy fogalmazott, a közösségi ház többek között azért fontos a környéken élő, elsősorban időseknek, mert az emberi kapcsolatok az informatika fejlődésével párhuzamos gyorsasággal elkopnak. Az ÁGOTA Alapítvány azonban képes olyan közösséget kovácsolni, mely újraépíti a kapcsolatokat.

agota_kozossegi_haz29_gs

Köszönet, elismerés és bizalom

“Kothencz János arra kért, hogy ne hivatalos beszédet mondjak, hanem beszéljek a szívemből. Püspök úr hármasságát követve három szó jut eszembe: a köszönet, mégpedig azért, hogy létre jött ez a szervezet, ez a közösségi centrum, hogy épít, teremt és tart az alapítvány; elismerés, az emberfeletti példaértékű munkáért az elmúlt 20 évben; és biztatás, hogy ez az érték, amit teremtettek, soha el ne múljon” – ezt már Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott tette hozzá, így fejezve ki háláját az ÁGOTA Alapítvány munkatársainak és több tucat önkéntesének. “A karitatív szervezetek fontos küldetése, hogy kibontakoztassa a tehetségeket” – fűzte tovább Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, az intézménynek ugyanis több évre visszamenő partnerkapcsolata van a szegedi alapítvánnyal. Számos területen működnek együtt, így például a szociális munkás szakképzésben, ami a rektor szerint azért fontos, mert a hallgatók a való életben szerezhetnek gyakorlatot szakterületükön.

Azt követően, hogy a vendégek felszólalásikban köszöntötték az alapítvány fáradtságot nem ismerő munkatársait és nem utolsósorban az önkéntes segítőket, Kothencz János, Juhász Tünde és Kiss-Rigó László a nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is átadta az épületet a tarjáni közösségnek. Nem kellett sokáig várni az első érdeklődőkre, a megnyitót követően ugyanis a lakosok birtokba vehették a Csongor téri központot. Mivel óriási volt az érdeklődés, a szervezők két szekcióra bontották az ünnepi megnyitót: 11 órakor Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Kothencz János alapító tartott beszédet és vezette körbe a tömeget az új épületben.

Soltész Miklós: Sokkal nagyobb figyelmet érdemel a gyermekjólét

agota_kozossegi_haz49_gs

Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az elmúlt négy év ÁGOTA-s pillanataiból hozott el egyet-egyet a megnyitóra. Visszaemlékezéseiben szólt arról az ópusztaszeri karácsonyról, amikor az ÁGOTA Alapítvány állami gondoskodásban élő és veszélyeztetett fiataljai határon túli nehéz sorsú gyerekeken segítettek, illetve arról az ÁGOTA Tábor megnyitóról is mesélt, amikor ő is beállt focizni a fiatalok közé, maga mögött hagyva rangját és titulusát. “Több mint 20 ezer gyermek él állami gondoskodásban Magyarországon. 2010-ben, amikor elkezdtük a kormányzást, az arányok úgy alakultak, hogy közel 2/3 élt otthonokban és 1/3 nevelőszülőknél. Közös munka eredményeképpen ezt az arányt négy év alatt megfordítottuk” – tekintett a számok mögé Soltész Miklós. Hangsúlyozta, a gyermekek lelki és szellemi fejlődése szempontjából fontos, hogy családban nevelkedjenek, tehát nem mindegy, hogy az állami gondoskodásban élő fiatalok árvaházakban vagy befogadó famíliákban találnak otthonra. Azzal a példával élt, hogy a képzőművészeti remekművekre akár dollármilliókat is képesek költeni a művészetek szerelmesei, ellenben a sokkal fontosabb gyermekjólét még mindig nincs a figyelem középpontjában. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kezdeményezése Soltész szerint irányt mutatott a hazai és külföldi intézményeknek is. “Az átadó üzenete országos jelentőségű, amire büszkék lehetnek a szegediek, a Tarján városrészszben élők és mindenki, aki segített és dolgozott ebben, fellépett érdekében a kulturális területen és mindenki, aki használni fogja. Márpedig azért, mert sokszor mondják azt és érzik is főleg a lakótelepeken élők közül, hogy nincs közösség” – mondott köszönetet a hozzájárulóknak, szponzoroknak és támogatóknak.

“Befejezésül kicsit másképp, ám mégis a közösség erejét mutatja az elmúlt hónapok nagyon nehéz migrációs nyomása, ami Szegedre és Szeged környékére helyeződött, mégis türelemmel, megértéssel, szeretettel viselték. Tudom, hogy nem volt könnyű, sokszor jártam önök között, és tudom, milyen mélységeket kellett a városnak és a környékén élőknek átvészelnie, elviselnie. Mégis megtették és ezt köszönöm önöknek. Mindamellett pedig köszönöm azoknak, akik hivatásukat végezték, határozottan védték az országot, városukat attól, amire az elmúlt évtizedekben nem számítottunk” – tekintett ki a Tisza-parti város határain túlra Soltész Miklós.

agota_kozossegi_haz68_gs

Végezetül Kothencz János ismertette a lakosok előtt az 1996-ban indult ÁGOTA Alapítvány kezdeményezésének sikereit. Kiderült, a Csongor téri épületet 52 millió forintért vette a szervezet, és további 60 millió forintot költöttek a felújítására, korszerűsítésére. Az alapítvány 20 éves fennállása alatt 10 ezer gyermeket támogatott, az elmúlt 6 évben pedig 500 önkéntes bekapcsolódásával segítik a rászoruló lakosságot. A modern keresztény katolikus közösség üzenete, hogy fel kell karolni az elesetteket, ennek eleget téve az árva gyermekek ügyén túl az idősek felé is nyitott a szervezet. 2010-ben megalakult a L.É.T. Egyesület, mely többek között klubdélutánokkal, élelmiszerosztással, s munkahelykereséssel segít a rászorulókon. A Csongor tér 8. szám alatti intézmény arra hivatott, hogy áthidalja a generációs különbségeket, hogy kulturális és szabadidős helyet kínáljon mindazoknak, akik szeretnék igényesen és jó közösségben eltölteni délutánjaikat. A kívül-belül megszépült épület október 12-től fogadja a látogatókat.

A Csongor téri komplexum egy olyan hely, ahol az alapítvány otthonra talált, ahol bárki megérezheti a valahová való tartozás érzését, ahol nem kell félni a magánytól.http://szegedma.hu/?p=578267

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 8.

Hírzóna

Iparművészeti kiállítást és vásárt rendeznek Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Szegedi Iparművészeti Szalon (Szegedi IPART) szervezésében.

Tovább olvasom

Hírzóna

Délvidéki magyar tanároknak szerveztek továbbképzést Újvidéken

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Előadást tartott Miklós Péter, a vásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója is.

Tovább olvasom

Egészség

Nincs újabb elhunyt hazánkban, nincs új fertőzött megyénkben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tizenegy újabb beteget diagnosztizáltak.

Tovább olvasom

Aktuál