A Csongrád megyei iparkamara 125 éve + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

csmkik_12515kfKöztéri kiállítással és egész hónapban tartó rendezvénysorozattal ünnepli a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 125 éves fennállását. Az évfordulón a REÖK előtt felállított szabadtéri fotókiállítással emlékeznek meg a kamara jelentős pillanatairól.

Már több mint száz éve, hogy a szegedi díszközgyűlés keretében megalakult a mai Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elődje, ám ekkor még olyan vidékek tartoztak alá, mint Szabadka, Baja, Újvidék és természetesen Szeged. Habár Magyarországon 200 éves hagyományokra tekintenek vissza a kamarákhoz hasonló szerveztek, a Dél-Alföldön csak az iparosok és kereskedők céhrendszerének felszámolásával jelent meg a gazdasági tevékenységet összefogó érdek-képviseleti szervezet – tekintett vissza a fotókiállítás megnyitóján az iparkamara múltjába Nemesi Pál, a megyei kamara elnöke. Mint mondta, a szervezet eszmeisége alapjaiban nem változott az idők folyamán, hiszen ma is a gazdasági folyamatok és a társadalmi elvárás mentén szerveződik, azonban a vállalkozások érdekképviselete és érdekérvényesítése mellett kiegészült a szakképzéssel, valamint a hálózat- és üzletfejlesztéssel. Nemesi Pál arra is utalt, az iparkamarának és vele a Csongrád megyei cégeknek fel kellett ismerniük a tényt, együttműködésbe kell lépniük a térség legnagyobb kutatói és tudásbázisával, a Szegedi Tudományegyetemmel.

csmkik_12507kf

A kapcsolat fontosságára helyezte a hangsúlyt köszöntőjében Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora is. Szerinte erről a kiállított fotók jelentős része is tanúskodik, mint például a 265 ágyas klinikai központ felépítése, az ELI lézeres kutatóközpont, vagy a 2012-ben átadott biogáz-erőmű. A rektor azt mondta, az iparkamarai funkciót betöltő érdekvédelmi szervezethez hasonlóan a tudományegyetem is állandó változásokon megy át, hiszen folyton képes megújulni. A gazdaság fejlődésének elengedhetetlen kulcsa a Tisza-parti felsőoktatási intézmény kapacitása, jelenleg azonban nem kiforrott az együttműködésük. Szabó Gábor kiemelte, az egyetem harmadik missziója kell legyen a tudományos potenciál hasznosítása akadémiai környezeten kívül is.

A REÖK előtt felállított szabadtéri kiállítás anyaga az elmúlt száz év legjelentősebb iparkamarai pillanatait veszi górcső alá a korabeli sajtón és fényképes dokumentációkon keresztül. A 125 éves évfordulóra hetekig tartó rendezvénysorozattal készülnek a szervezők.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pillanatai fotókon. http://szegedma.hu/?p=577408

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 5.

Default thumbnail
Előző sztori

Magyarországra jön a horvát államfő kedden

Következő sztori

Az Elbától a Dunáig - konferencia a magyar-német kapcsolatokról az Emlékpontban

Legutóbbi hasonló cikkek