Közélet

A Csongrád megyei iparkamara 125 éve + FOTÓK

A Csongrád megyei iparkamara 125 éve + FOTÓK

2015. október 5., hétfő
A Csongrád megyei iparkamara 125 éve + FOTÓK
csmkik_12515kf

Köztéri kiállítással és egész hónapban tartó rendezvénysorozattal ünnepli a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 125 éves fennállását. Az évfordulón a REÖK előtt felállított szabadtéri fotókiállítással emlékeznek meg a kamara jelentős pillanatairól.

Már több mint száz éve, hogy a szegedi díszközgyűlés keretében megalakult a mai Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elődje, ám ekkor még olyan vidékek tartoztak alá, mint Szabadka, Baja, Újvidék és természetesen Szeged. Habár Magyarországon 200 éves hagyományokra tekintenek vissza a kamarákhoz hasonló szerveztek, a Dél-Alföldön csak az iparosok és kereskedők céhrendszerének felszámolásával jelent meg a gazdasági tevékenységet összefogó érdek-képviseleti szervezet - tekintett vissza a fotókiállítás megnyitóján az iparkamara múltjába

Nemesi Pál

, a megyei kamara elnöke. Mint mondta, a szervezet eszmeisége alapjaiban nem változott az idők folyamán, hiszen ma is a gazdasági folyamatok és a társadalmi elvárás mentén szerveződik, azonban a vállalkozások érdekképviselete és érdekérvényesítése mellett kiegészült a szakképzéssel, valamint a hálózat- és üzletfejlesztéssel. Nemesi Pál arra is utalt, az iparkamarának és vele a Csongrád megyei cégeknek fel kellett ismerniük a tényt, együttműködésbe kell lépniük a térség legnagyobb kutatói és tudásbázisával, a Szegedi Tudományegyetemmel.

csmkik_12507kf

A kapcsolat fontosságára helyezte a hangsúlyt köszöntőjében

Szabó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem rektora is. Szerinte erről a kiállított fotók jelentős része is tanúskodik, mint például a 265 ágyas klinikai központ felépítése, az ELI lézeres kutatóközpont, vagy a 2012-ben átadott biogáz-erőmű. A rektor azt mondta, az iparkamarai funkciót betöltő érdekvédelmi szervezethez hasonlóan a tudományegyetem is állandó változásokon megy át, hiszen folyton képes megújulni. A gazdaság fejlődésének elengedhetetlen kulcsa a Tisza-parti felsőoktatási intézmény kapacitása, jelenleg azonban nem kiforrott az együttműködésük. Szabó Gábor kiemelte, az egyetem harmadik missziója kell legyen a tudományos potenciál hasznosítása akadémiai környezeten kívül is. A REÖK előtt felállított szabadtéri kiállítás anyaga az elmúlt száz év legjelentősebb iparkamarai pillanatait veszi górcső alá a korabeli sajtón és fényképes dokumentációkon keresztül. A 125 éves évfordulóra hetekig tartó rendezvénysorozattal készülnek a szervezők.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pillanatai fotókon. http://szegedma.hu/?p=577408

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.