Közélet

Tovább halasztották a halaszthatatlant – baloldali nem a szentmihályi és a subasai csapadékvíz-elvezetésre

Tovább halasztották a halaszthatatlant – baloldali nem a szentmihályi és a subasai csapadékvíz-elvezetésre

2015. szeptember 30., szerda
Tovább halasztották a halaszthatatlant – baloldali nem a szentmihályi és a subasai csapadékvíz-elvezetésre
belviz01_gs

Még mindig retteghetnek a belvíztől a Szentmihályon és a Subasán élők: a szegedi Fidesz-L.É.T. frakció 45 millió forintot csoportosított volna át a két külső városrész csapadékvíz-elvezetési problémáinak orvoslására, a közgyűlés balliberális többsége nem támogatta a kezdeményezést.

Botka László

polgármesterrel az élen határozott nemet mondott múlt pénteken a szegedi közgyűlés baloldali többsége a Fidesz-L.É.T. költségvetés-módosító javaslatára. A

Kosik Dénes, Mihálffy Béla

és

Nógrádi Tibor

képviselők által jegyzett indítvány két halaszthatatlan probléma mielőbbi megoldására csoportosított volna át 45 millió forintot. Ahogy a SZEGEDma.hu többször beszámolt róla, Szentmihály területén a Mikes Kelemen utcában és Kiskundorozsma külterületén Subasán az utóbbi években egyaránt elmaradt a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása, javítása, így a lakosoknak rendre súlyos és komoly gondokat okoztak a hosszan tartó, kiadós esőzések. A Mikes Kelemen utcában a zárt csapadékvíz elvezető szűk keresztmetszete, Subasán az M5 számú autópálya töltése alatti, túlságosan magasra tervezett és kivitelezett áteresz vezetett jelentős beázásokhoz, belvizekhez – rendkívüli mértékben sújtva az ott élőket, nem mellesleg tízmilliókkal terhelve a különböző kárelhárítási alapokat. A fideszes politikusok megjegyezték: a két beruházás korábban szerepelt a város megoldandó feladatai között (az M5-ös alatti új, a meglévőnél mintegy 1 méterrel alacsonyabban történő átsajtolás 2013-ban külön soron szerepelt is a város büdzséjében), ám a kivitelezés minden esetben elmaradt, így a helyiek érdekében ezen azonnal változtatni kell. Kosik, Mihálffy és Nógrádi azt szerették volna elérni, hogy az idei költségvetésben Szeged 15 millió forintot fordítson a szentmihályi felújításra, 30 milliót pedig a subasai fejlesztésre. A balliberális koalíció tagjai ezt nem támogatták, leszavazták, ezzel tovább halasztották a halaszthatatlant. Botka László polgármester a közgyűlésen elmondta, a Mikes Kelemen utcai munkálatokra van érvényes építési engedély, így a város 2016-ban uniós forrásokat igyekszik e célra pályázni. A subasai ügyben még bonyolultabb a helyzet, bár a tervek évekkel ezelőtt elkészültek, nincs jogerős építési engedély, és a városvezető kifejtette: 2013-ban az Országgyűlés döntött úgy, hogy az önkormányzat vízügyi és építési alapjából nem lehetett csapadékvíz-elvezetésre költeni. Ez igaz ugyan - ismerték el a jobboldali képviselők, ám portálunknak rögtön hozzá is fűzték: senki és semmi nem akadályozta meg a város vezetését abban, hogy a kivitelezésre - az ügy fontosságára való tekintettel - más forrást találjon.

kult_biz06kf

Az amúgy is feszült dorozsmai-subasai helyzetet tovább rontotta – nyilatkozta portálunknak Kosik Dénes –, hogy a Délmagyarország napilapban a közgyűlés előtt címoldalas cikkben az jelent meg: a Fidesz a szentmihályi és a subasai korszerűsítésre együttesen javasol 15 millió forintot. „A dorozsmaiak teljes joggal érezték úgy, hogy ez az összeg magára az autópályás átereszre sem lenne elegendő, és ezért bennünket, előterjesztőket is felelősségre vontak. Igaz ugyan, hogy a napilap közgyűlés utáni cikkeiben már jól szerepelt az összeg, ám sajnálatos módon kérésünk ellenére címoldalas helyesbítést nem közöltek. Ez véleményünk szerint ugyanúgy rossz üzenet a körzetben élők számára, ahogy a szegedi balliberális oldal politikusainak nem szavazata is. Botka Lászlóék a kormányra is feleslegesen mutogatnak, mert több év állt már rendelkezésükre ahhoz, hogy a városházi szakirodákkal valamiféle megnyugtató megoldást találjanak. Úgy gondolom, ha a fent nevezett érintetteknek kellett volna vagy kellene heteken keresztül a belvíz fogságában élniük, elviselve például, hogy a pincékben tárolt élelmiszer, a hűtők és minden más tönkremegy, és ugyanúgy rettegnének a túlzott esőzéstől, mint a subasaiak, akkor biztosan másként állnának ehhez az érzékeny témához. Számunkra, fideszes képviselők számára elfogadhatatlan, hogy bárki is másodrendűeknek tekintse a külterületi városrészekben élőket, és minden eszközünkkel minden lehetséges fórumon küzdünk tovább ezekért az elengedhetetlen beruházásokért!” – szögezte le Kosik.

Továbbra sem oldódnak meg Subasa és Szentmihály csapadékelvezetési gondjai - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=575621

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.