Közélet

Tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja

Tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja

2015. szeptember 10., csütörtök
Tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja

Országszerte tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja, ezért az Országos Közegészségügyi Központ (OKI) fenntartja az egy hete kiadott másodfokú riasztást - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az ország legnagyobb részén átlagosan 200-499 pollenszemet észleltek a levegőben légköbméterenként, de egy-egy napon kiugró értéket, akár 1000 pollenszemet is mértek légköbméterenként. Valamivel jobb a helyzet a zalaegerszegi és a szekszárdi mérőállomás környékén, valamint az Északi-középhegységben és a Nyírségben, de az átlagos pollenkoncentráció még ezeken a területeken is meghaladta a légköbméterenkénti százas értéket. Az OKI előrejelzése szerint a parlagfű virágzása most van a csúcsán, a következő napokban már enyhülés várható. A parlagfűre érzékenyek enyhíthetik tüneteiket, ha minden este lefekvés előtt hajat mosnak, gyakran és alaposan porszívóznak a lakásban, és nedves ronggyal letörlik a port. Érdemes ilyenkor az ágyneműt is gyakrabban cserélni, különösen a párnahuzatot. Ruhát is gyakrabban kell cserélni és mosni, továbbá kerülni kell a szabadban történő szárítást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.