Színes kínálattal jelentkezik a szegedi színház – Jön A varázsfuvola is

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sznsz_sajttaj07kfGazdag műsorkínálattal készül szeptemberben és októberben a Szegedi Nemzeti Színház. Tragikomédia, játékos egyfelvonásos, daljáték és roma musical is színesíti a műsorfüzetet.

A Szegedi Nemzeti Színház falai között emlékeznek meg szeptember 19-én Baka István költő halálának 20. évfordulójáról. Özvegye, Baka Tünde a keddi sajtótájékoztatón kiemelte, a számos szállal Szegedhez kötődő költő hagyatékár őrző alapítvány egyik legfontosabb szegmense lesz a Yorick utolsó monológja címet viselő előadás. Jordán Tamás és Huzella Péter közös estjének gerincét a Yorick-versek, valamint a szerelmes és halálversek adják. A vereseket Jordán Tamás előadásában hallhatják majd az érdeklődők, aki azt mondta, szegényebb lenne a Baka-versek nélkül. Elektromos bőgőn és harmonikán Huszár Mihály működik közre.

Mint azt már portálunk is megírta, szeptember 20-án Szegedre utazik a 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztivál nagy sikerű produkciója a Somnakaj című gypsy musical. Stromajer Andrea producer felhívta a figyelmet, az zenés előadás célja, hogy hidat építsen a nemzetiségek és a többségi társadalom között. Lehet-e úgy kiteljesedni cigányként, hogy nem kell feladni a gyökereket? – erre a kérdésre keresi a választ Müller Péter Sziámi író, akivel korábban a Somnakaj keletkezéséről, fogadtatásáról és az országjáró körútról beszélgettünk.

sznsz_sajttaj03kf

A magyar dráma napján tragikomikus fantáziálással folytatódik a színházi évad, mégpedig Zalán Tibor és Merő Béla gondozásában. A Szása i Szása a rendszerváltás körüli időknek, egykori pártitkároknak és kisembereknek állít görbe tükröt, ami a rendező szerint napjainkban is félt téma a drámaírók között. Az előadás, amit a POSZT keretein belül felolvasó-produkcióként láthatott a közönség a szegedi bemutatóra új színezetet kapott, így stúdiókörülmények között, a Szent-Györgyi Albert Agórában mutatják be szeptember 21-én.

Két világhírű egyfelvonásossal, két világhírű zseni első művével folytatódik a szeptember a Kisszínházban. Bodolay Géza rendezi Jean Genet A cselédek és Nyikolaj Vasziljevics Gogol Kártyások című műveit. Megtudtuk, előbbi a XX. század alapvető szociális lázadását fogalmazza meg a cselédek és az úrnők között, utóbbi pedig a képmutatásról szól. Bodolay szerint az alapvető emberi kérdést feszeget A cselédek, mégpedig, hogy “ki tisztítsa ki a wc-t és ki az, aki ezt másra bízná?”.

Alföldi Róbert rendezése, A varázsfuvola nyitja az októberi műsorkínálatot. Még a nyáron az Armel Nemzetközi Operaverseny és Fesztiválon debütáló produkcióban szereplő Marléne Assayag elnyerte a legjobb előadónak járó díjat, ráadásul a közönségszavazáson is óriási sikert aratott a Mozart-feldolgozás – emlékeztetett Gyüdi Sándor főigazgató. Igaz, az Éj királynőjét játszó elismert énekesnő nem utazik Szegedre, szerepét Barabás Annamária kapja. A varázsfuvola nem hagyományos daljáték köntösében elevenedik meg a Nagyszínház színpadán, Alföldi a fiatalok vágyait, az idősek ármánykodásait emeli középpontba.

sznsz_sajttaj05kf

A szegedi teátrum több vendégelőadásnak is helyet ad: október 16-án a Benkó Dixieland Band koncertezik az alapító 75. születésnapja alkalmából, valamint az Állami Operaház is beköltözik egy előadás erejéig a Nagyszínházba a Figaro 2.0 című újragondolt kétrészes vígoperával. Idén sem marad el a szegedi egyetemisták kedvelt programja, 8. alkalommal rendezik meg ugyanis a színházi tárlatvezetéssel, kulisszatúrával és műhelymunka látogatással fűszerezett nyílt napot.

no images were found

Tragikomédia, játékos egyfelvonásos, daljáték és roma musical is színesíti a műsorfüzetet. Íme a szeptemberi és októberi kínálat:http://szegedma.hu/?p=570226

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 15.

Előző sztori

Asztalitenisz: nyílt versenyt rendezett a MOAC

Következő sztori

Tizenegy évre ítéltek egy makói férfit a felesége meggyilkolása miatt