Egészség

Szikáncs, Baks, Ópusztaszer, Balástya: ismét megérkeznek az egészségügyi szűrőbuszok

Szikáncs, Baks, Ópusztaszer, Balástya: ismét megérkeznek az egészségügyi szűrőbuszok

2015. szeptember 7., hétfő
Szikáncs, Baks, Ópusztaszer, Balástya: ismét megérkeznek az egészségügyi szűrőbuszok
fonendoszkop

A hét második felében Szikáncs, Baks, Ópusztaszer és Balástya lakosait várják ingyenes szűrésekkel, tanácsadással, foglalkozásokkal.

egy_lepes_az_egeszsegunkert

Szeretné felmérni egészségi állapotát? Aggódik saját vagy szerettei egészségéért? Ne habozzon, most itt a nagy lehetőség, hiszen a szűrés a legjobb megelőzés, az időben felismert betegség pedig nagyobb eséllyel gyógyítható! Útnak indulnak az egészségügyi szűrőbuszok, és a következő hetekben ingyenes szűrővizsgálatokkal várják Csongrád megye településein. A komplex szűrésre berendezett buszokban a hét Csongrád megyei járás összesen huszonegy helyszínén lehetőség nyílik többek között vérvételre, hallás-, látás-, UH-, EKG-vizsgálatok elvégzésére, koleszterin- és vércukorszintmérésre, valamint diétás és mozgásterápiás tanácsadást is kapnak, és egészségfejlesztő előadásokon is részt vehetnek az érdeklődők. A buszokon a méréseket végző asszisztenseken kívül szakorvosok is jelen lesznek, ezáltal helyben elérhetővé válik a szakorvosi konzultáció. A szűrvizsgálatok mellett pedig szintén ingyenes jóga- és gyógytorna-foglalkozásokat is tartanak (ehhez kényelmes ruha viselését javasolják a szervezők). Azok, akik vércukor- és koleszterinszűrést szeretnének, éhgyomorral érkezzenek a helyszínre, és fontos, hogy mindenki vigye magával a TAJ-kártyáját is!

Frame on eye chart

A road show-t a Területi emberi erőforrás fejlesztési komplex programok támogatása felhíváson nyertes „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című, TÁMOP-6.1.5-14-2015-0004 azonosítószámú projekt keretében szervezik meg a konzorciumvezető Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. és partnerei, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szegedi Tudományegyetem. Az együttműködő partnerek az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 798,46 millió forintból fejlesztik a Csongrád megyei lakosság testi és lelki egészségét. A projekt fő célja a Csongrád megyei lakosság egészségtudatosságának fejlesztése.

A szűrőbuszok részletes kínálata:

- Anamnézisfelvétel, részletes kérdőív lappangó cukorbetegség kimutatására, testsúly-, testmagasság-, testzsír-mérés, BMI (testtömegindex) meghatározás, végtagkeringés vizsgálata (doppler), vérnyomásmérés. - Ujjbegyből történő vérvétel, vizeletvizsgálat. Vércukor, koleszterin, triglicerid, húgysav, vizelet: vér, feh., fvs, cukor, PH mérése. - A szív működésének elektromos vizsgálata légzésfunkciós vizsgálat, véroxigén-telítettség (szaturáció) mérése. - Hasi szervek (máj, epehólyag, epeutak, lép, hasnyálmirigy, vesék, bélrendszer, kismedencei szervek) vizsgálata. - Nyaki lágyrész (nyirokcsomók), pajzsmirigy, nyálmirigyek, nyaki erek vizsgálata. - Hasi szervek (máj, epehólyag, epe utak, lép, hasnyálmirigy, vesék, bélrendszer, kismedencei szervek) vizsgálata. - Hallásélesség vizsgálata, halláscsökkenés mérése. Hallójárat vizsgálata. - Látásélesség, szemfenék vizsgálata, a szem belnyomásának mérése. - Az alkar csont denzitásának vizsgálata. - Egészségmegőrzés és egészséges életmódra nevelés ösztönzése, egyéni és csoportos elődadások, beszélgetések alkalmával. Diétás tanácsadás. - Előadások a mozgás jótékony hatásairól/a mozgáshiány negatív hatásairól, csoportos gyógytorna és jógafoglalkozások, bemutatók. - Összefoglaló állapotértékelés – egyéni egészségterv.

A road show további állomásai:

Szeptember 10., csütörtök, Szikács

(8-15 óra között)

Szeptember 11., péntek, Baks

(8-15 óra között)

Szeptember 12., szombat, Ópusztaszer

(8-15 óra között)

Szeptember 13., vasárnap, Balástya

(8-15 óra között)

Szeptember 24., csütörtök, Székkutas Szeptember 25., péntek, Eperjes Szeptember 26., szombat, Ruzsa Szeptember 27., vasárnap, Nagytőke

Szeptember 12., Makó - Sport- és életmódprogramok

Helyszín: Návay Lajos Szakképző Iskola és Kollégium (tornaterem) Makó, Posta u. 4-6. A program célja az egészségtudatos életmód népszerűsítése aktív, élménydús sportos mozgásformák gyakorlásával és játékos versenyek végrehajtásával. A program során a résztvevők előadásokon vehetnek részt életmóddal, sportedzéssel kapcsolatosan, melyek az egészséges életmódhoz, benne a mozgások helyes, szakszerű gyakorlásához adnak alapvető útmutatást. 8-12 óráig sportversenyekkel várják a résztvevőket, 14 órától pedig sportbemutatókat láthatnak az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.