Közélet

Szegedi Jobbik: végre elismerte a városvezetés, hogy betegeskedik Szeged gazdasága

Szegedi Jobbik: végre elismerte a városvezetés, hogy betegeskedik Szeged gazdasága

2015. szeptember 24., csütörtök
Szegedi Jobbik: végre elismerte a városvezetés, hogy betegeskedik Szeged gazdasága
jobbik_sajttaj01_gs

Botka Lászlónak szakítania kell csőlátású gazdaságpolitikájával – közölte a jobbikos Rácz Tibor, aki a baloldali városvezetés egyik legőszintébb vallomásának nevezte a Szeged gazdaságfejlesztési stratégiájáról szóló előterjesztést, ami elismeri, hogy gyenge lábakon áll a város gazdasága.

„Az, amit Szeged gazdaságfejlesztési stratégiájáról összeállított a város a közgyűlésnek, az elmúlt évek egyik legőszintébb vallomása a városvezetésnek. Végre eljutottak odáig, hogy beismeri

Botka László

és az általa vezetett közgyűlési többség, hogy a város gazdasága jelenleg gyenge és szerkezete beteges” – jelentette ki

Rácz Tibor

, a Jobbik szegedi választókerületi elnöke. Az anyagból kiderül, hogy Szeged gazdasági szinte kizárólag a szolgáltatásokra épül, ezen belül is az önkormányzatra, az államra, az egyetemre és a közműszolgáltatókra. A magánszektor, a termelőszektor szinte alig létezik, a helyi kis- és középvállalkozások vergődnek, az ipari szektor pedig hanyatlik. Rácz hozzátette, az előterjesztés is elismeri, hogy alig van jelen a városban a könnyűipar és a feldolgozóipar is visszaszorul. A turizmussal kapcsolatban az található az anyagban, hogy sokkal jobban teljesíthetnek, jelenleg Szeged egy, maximum kétnapos város a turisták szemében. A gazdaságfejlesztési stratégiája terveket és célokat is megfogalmaz, amivel a szegedi Jobbik egyet tud érteni, ám Rácz szerint egyoldalú a stratégia és emiatt rossz is, ugyanis kizárólag tudásalapú gazdaságfejlesztésben hisz. „A Jobbik programja nemcsak a tudásalapú gazdaságot fejlesztené, hanem hasonlóan nagy hangsúlyt fektetne a feldolgozóipar és a könnyűipar fejlesztésére is. Ezt a két területet egymással párhuzamosan kell fejleszteni, különben azt fogjuk megélni, hogy a fiatalok elvándorolnak, mert nem tudnak elhelyezkedni. Azt valljuk, ha munka van, minden van, ha nincs munka, nincs semmi” – jelentette ki a választókerületi elnök. Arról is beszámolt, hogy Szeged öregségi indexe 184, amivel meghaladja a magyarországi átlagot, vagyis jól látszik, hogy elöregedő a helyi társadalom, melyhez hozzájárul, hogy a fiatalok más városban, netán országban keresik a boldogulásukat. „A Jobbik szerint Botka Lászlónak és a városvezetésnek szakítania kell egyoldalú, csőlátású gazdasági koncepciójával, egy sokrétű koncepcióval kell előállnia, ami nemcsak az ELI lézerközpontra épít” – szögezte le Rácz Tibor. Megjegyezte, örömmel vették, hogy a város fejlesztési tervébe több jobbikos javaslatot beemeltek, s azt javasolta, hogy bátran még többet vegyen át a baloldali városvezetés.

Tóth Péter

jobbikos önkormányzati képviselő a gazdaságfejlesztési stratégiával kapcsolatban arról beszélt, hogy ipari parki fejlesztésekre lenne szükség ahhoz, hogy Szeged vonzóbb legyen a nagy cégek számára. A költségvetés módosításáról szóló előterjesztésben foglaltakat üdvözölte Tóth, mindet szükségesnek nevezte, kiváltképp az újszegedi toronyház ügyével kapcsolatos részt. Mint ismeretes a Temesvári körúti önkormányzati épület nagyfogyasztónak számít, így az ottani bérlők rendkívül sokat fizettek a fűtésért. Az előterjesztésben az szerepel, hogy 9,5 millió forintból rákapcsolják az épületet a geotermikus kaszkádrendszerre, de meghagyják a gázfűtést is, így egy vegyes rendszer jön létre. Tóth Péter elmondta, Szeged esetében az lesz az első alkalom, amikor egy lakóházat kapcsolnak a rendszerhez, eddig ugyanis csak intézmények fűtését látták el geotermikus energiával. „Mi továbbra is azt mondjuk, hogy a vegyes fűtési rendszereken érdemes gondolkodni, a gazdasági tervünkben is szerepel a biomassza felhasználásának a lehetősége. Mezőgazdasági területen vagyunk, jó adottságaink vannak, és a vegyes erőművek kialakításával pedig elérhető, hogy a 40-50 fokos kitermelt termálvizet ráfűtéssel lehessen hasznosítani” – magyarázta a jobbikos képviselő, hozzátéve, hogy Szeged egy külön utas rezsicsökkentési akcióba kezd, hogyha megvalósít ilyen beruházást. A sajtótájékoztatón Tóth megjegyezte, a migrációs kérdésben ugyan tűz és víz a Jobbik és az MSZP álláspontja, ám a szegediek érdekében tervezett fejlesztéseket támogatja a párt.

A jobbikos Rácz Tibor a baloldali városvezetés egyik legőszintébb vallomásának nevezte a Szeged gazdaságfejlesztési...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 24.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.