Szegedi Jobbik: végre elismerte a városvezetés, hogy betegeskedik Szeged gazdasága

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jobbik_sajttaj01_gs

Botka Lászlónak szakítania kell csőlátású gazdaságpolitikájával – közölte a jobbikos Rácz Tibor, aki a baloldali városvezetés egyik legőszintébb vallomásának nevezte a Szeged gazdaságfejlesztési stratégiájáról szóló előterjesztést, ami elismeri, hogy gyenge lábakon áll a város gazdasága.

„Az, amit Szeged gazdaságfejlesztési stratégiájáról összeállított a város a közgyűlésnek, az elmúlt évek egyik legőszintébb vallomása a városvezetésnek. Végre eljutottak odáig, hogy beismeri Botka László és az általa vezetett közgyűlési többség, hogy a város gazdasága jelenleg gyenge és szerkezete beteges” – jelentette ki Rácz Tibor, a Jobbik szegedi választókerületi elnöke. Az anyagból kiderül, hogy Szeged gazdasági szinte kizárólag a szolgáltatásokra épül, ezen belül is az önkormányzatra, az államra, az egyetemre és a közműszolgáltatókra. A magánszektor, a termelőszektor szinte alig létezik, a helyi kis- és középvállalkozások vergődnek, az ipari szektor pedig hanyatlik. Rácz hozzátette, az előterjesztés is elismeri, hogy alig van jelen a városban a könnyűipar és a feldolgozóipar is visszaszorul. A turizmussal kapcsolatban az található az anyagban, hogy sokkal jobban teljesíthetnek, jelenleg Szeged egy, maximum kétnapos város a turisták szemében.

A gazdaságfejlesztési stratégiája terveket és célokat is megfogalmaz, amivel a szegedi Jobbik egyet tud érteni, ám Rácz szerint egyoldalú a stratégia és emiatt rossz is, ugyanis kizárólag tudásalapú gazdaságfejlesztésben hisz. „A Jobbik programja nemcsak a tudásalapú gazdaságot fejlesztené, hanem hasonlóan nagy hangsúlyt fektetne a feldolgozóipar és a könnyűipar fejlesztésére is. Ezt a két területet egymással párhuzamosan kell fejleszteni, különben azt fogjuk megélni, hogy a fiatalok elvándorolnak, mert nem tudnak elhelyezkedni. Azt valljuk, ha munka van, minden van, ha nincs munka, nincs semmi” – jelentette ki a választókerületi elnök. Arról is beszámolt, hogy Szeged öregségi indexe 184, amivel meghaladja a magyarországi átlagot, vagyis jól látszik, hogy elöregedő a helyi társadalom, melyhez hozzájárul, hogy a fiatalok más városban, netán országban keresik a boldogulásukat.

„A Jobbik szerint Botka Lászlónak és a városvezetésnek szakítania kell egyoldalú, csőlátású gazdasági koncepciójával, egy sokrétű koncepcióval kell előállnia, ami nemcsak az ELI lézerközpontra épít” – szögezte le Rácz Tibor. Megjegyezte, örömmel vették, hogy a város fejlesztési tervébe több jobbikos javaslatot beemeltek, s azt javasolta, hogy bátran még többet vegyen át a baloldali városvezetés. Tóth Péter jobbikos önkormányzati képviselő a gazdaságfejlesztési stratégiával kapcsolatban arról beszélt, hogy ipari parki fejlesztésekre lenne szükség ahhoz, hogy Szeged vonzóbb legyen a nagy cégek számára.

A költségvetés módosításáról szóló előterjesztésben foglaltakat üdvözölte Tóth, mindet szükségesnek nevezte, kiváltképp az újszegedi toronyház ügyével kapcsolatos részt. Mint ismeretes a Temesvári körúti önkormányzati épület nagyfogyasztónak számít, így az ottani bérlők rendkívül sokat fizettek a fűtésért. Az előterjesztésben az szerepel, hogy 9,5 millió forintból rákapcsolják az épületet a geotermikus kaszkádrendszerre, de meghagyják a gázfűtést is, így egy vegyes rendszer jön létre. Tóth Péter elmondta, Szeged esetében az lesz az első alkalom, amikor egy lakóházat kapcsolnak a rendszerhez, eddig ugyanis csak intézmények fűtését látták el geotermikus energiával. „Mi továbbra is azt mondjuk, hogy a vegyes fűtési rendszereken érdemes gondolkodni, a gazdasági tervünkben is szerepel a biomassza felhasználásának a lehetősége. Mezőgazdasági területen vagyunk, jó adottságaink vannak, és a vegyes erőművek kialakításával pedig elérhető, hogy a 40-50 fokos kitermelt termálvizet ráfűtéssel lehessen hasznosítani” – magyarázta a jobbikos képviselő, hozzátéve, hogy Szeged egy külön utas rezsicsökkentési akcióba kezd, hogyha megvalósít ilyen beruházást. A sajtótájékoztatón Tóth megjegyezte, a migrációs kérdésben ugyan tűz és víz a Jobbik és az MSZP álláspontja, ám a szegediek érdekében tervezett fejlesztéseket támogatja a párt.

A jobbikos Rácz Tibor a baloldali városvezetés egyik legőszintébb vallomásának nevezte a Szeged gazdaságfejlesztési…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 24.

Előző sztori

Glattfelder: szigorodnak a K+F támogatás feltételei

Következő sztori

Lázár: a kormány a parlamentben vitatná meg a kvótarendszer kérdését (FRISSÍTVE)