Novemberi Szerencsenapok Extra
/

Paprikaünneppel és design fröccsel vár Alsóváros

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

paprika_sajttaj02_gs

Szent Ferenc napja alkalmából kolostori ispotály, paprikapiac, kézműves vásár és paprikás ételek főzőversenye is várja az érdeklődőket Alsóvároson, ahol immár harmadízben rendeznek paprikafesztivált. A ferenceseknél és a tájházban egyaránt színes családi programokat kínálnak, október ötödikétől pedig a SZGD DESIGN FRÖCCS-re invitálnak mindenkit, melynek fő témája a szegediség és ezen belül is a paprika lesz.

Október 3-án Szeged piros színű aranyát, vagyis a fűszerpaprikát ünneplik az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban és az Alsóvárosi Tájházban. A rendezvény nem titkolt célja, hogy felelevenítsék a régi hagyományokat, és paprikát, mint gyógynövényt minél több emberrel megismertessék. Petri Márta, a látogatóközpont vezetője elmondta, a kolostori játszóházban a ferences gyógyító hagyományokat elevenítik fel, a téren fűszer- és paprikapiac, valamint főzőverseny is várja a családokat. Kevéssé köztudott, hogy a valószínűleg a ferencesek balkáni vándorlásaik során gyűjtöttek és hoztak Szegedre paprikamagokat, amit eleinte dísz- majd gyógynövényként termesztettek. „A ferencesek hamar rájöttek, hogy gyógyító hatása van a paprikának, de még több évszázadnak kellett eltelnie, mire a paraszti gazdaságokba is kikerült a legmagyarabbnak tartott fűszernövényünk. Eleinte pálinkába áztatták a paprikát, külsőleg mérges rovarcsípések gyógyítására használták, míg belsőleg a maláriának volt jó ellenszere” – tudtuk meg Petri Mártától. A látogatóközpont vezetője hozzátette, egyes kutatások szerint a járványok idején Szegeden és környékén 30-40%-kal kevesebben haltak meg, mint az ország más részein, ami elsősorban a paprika, mint fűszer, másrészt a paprikapálinka fogyasztásnak volt köszönhető.

paprika_sajttaj01_gs

Nem véletlen, hogy az állatok világnapját 1931 óta Szent Ferenc emléknapján, október 4-én ünnepelik. A paprikafesztiválon ezzel a legendával is megismerkedhetnek a látogatók, és a rendezvényen a madaraknak is nagy figyelmet szentelnek. A Magyar Madártani Egyesület játszóházában bárki megtudhatja, miként alakíthat ki madárbarát kertet, és hogyan gondoskodjon télen róluk. Közben az ügyes kezű gyerekek és felnőttek a madaras játszóházban különböző kézműves technikákkal készíthetnek madarakat. „A rendezvény egyik fénypontja a 15 órakor kezdődő paprikaszentelés lesz, az Alsóvárosi Tájházból egy zenés-táncos menet hozza át a templom elé az idei termést, ahová a környékbeli termelőket is várjuk, egész éves munkájukra áldást kaphatnak a szertartás keretében” – mondta el Petri Márta.

Az Alsóvárosi Tájházban a népi hagyományoké és a zenés-táncos mulatságé lesz a főszerep – tájékoztatott Kulik Melinda, a tájház vezetője. Bárki megismerkedhet a fűszerpaprika-termesztés, valamint feldolgozás eszközeivel és néhány mozzanatot, így például a paprikafűzést és hasítást ki is lehet próbálni. A játszóházban rendezett programok zöme is kapcsolódik a paprikához, régi cégéreket lehet majd festeni, monogramos paprikazsákokat hímezni, és természetesen paprikajancsit is készíthetnek a gyerekek. A tájházi programsort paprikabál zárja, mellyel kapcsolatban Kulik Melinda elmondta, hogy egykor – igaz februárban, a paprikához kötődő munkák befejeztével – tartottak bált, ezt a hagyományt elevenítik fel a Délikert Táncegyüttes közreműködésével.

Design Fröccs: Pop up shop és műhelymunkák a paprika és a szegediség jegyében

Október 5-e és 10-e között rendezik meg a SZGD DESIGN FRÖCCS rendezvénysorozatot, melynek egyik célja, hogy a szegediség mibenlétére keressen válaszokat. Wertheim Mátyás ferences szerzetes portálunknak elmondta, ahogy a nyári nagy melegben egy fröccs felfrissít, úgy szeretnék ők is felfrissíteni a szegedi formákat és motívumokat, például a fűszerpaprika-csomagolás új vagy éppen régi és újra alkalmazható formáit keresik. A rendezvény ötletét részben a ferencesek tapasztalatai adták, a látogatóközpont vendégei a városhoz kötődő ajándéktárgyakat keresnek náluk is, ám ilyenekből – kiváltképp az igényes munkákból – kevés található.

paprika_sajttaj03_gs

Wertheim Mátyás hozzátette, három témát választottak, hiszen Szeged városát a paprika, a Tisza és a kerékpározás egyaránt meghatározza, ezért a paprikatermesztés, a turizmus, valamint a formatervezés közötti kapcsolat kérdéskörét boncolgatják a hét folyamán. A „Frissítő ötletek!” alcímű programsorozat keretében konferenciát rendeznek a ferences látogatóközpontban és három regisztrációköteles workshopot is hirdetnek. „Ezeken a programokon a szegedi mintákat fogjuk feldolgozni és próbáljuk azokat újraértelmezni is, például a szegedi bőgőshajót fogjuk egyik alkalommal szétszedni és újraalkotni, és azon fogunk gondolkodni, hogy minként tudjuk ismét behozni mindennapjainkba. Egy másik műhelymunka során pedig azt vizsgáljuk meg, hogy ezeket a tipikus szegedi mintákat miként lehet a mai öltözködésben megjeleníteni” – részletezte. Október 8-án Pop Up Shop nyílik a Kölcsey utcában egyetlen napra, ahol formatervezők és fiatal alkotók munkáit lehet megvásárolni. Szeged belvárosában üres üzletek kirakatait is „kikölcsönzik” például a Híd és a Victor Hugo utcákban, ahol fiatal alkotóknak biztosítanak bemutatkozási lehetőséget.

A hetet október 5-én egy koccintással nyitják a Kapcában, majd október 10-én ott is zárják, ahol egy fűszeres este keretében bemutatják azokat a koncepciókat, melyekről a SZGD DESIGN FRÖCCS szólt, illetve kerékpár szépségverenyt is rendeznek. A Szent Ferenc-napi Paprikafesztivál részletes programjairól ITT tájékozódhat, míg a SZDG DESIGN FRÖCCS kínálata ITT olvasható.

Szent Ferenc napja alkalmából kolostori ispotály, paprikapiac, kézműves vásár és paprikás ételek főzőversenye is várja az érdeklődőket Alsóvároson – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=575536

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 29.

Előző sztori

Futsal: döntetlent játszott Debrecenben az SZTE EHÖK SE

Következő sztori

Hasznosítható projektekkel kapaszkodna fel a szegedi egyetem

Legutóbbi hasonló cikkek