Kultúra

Paprikaünneppel és design fröccsel vár Alsóváros

Paprikaünneppel és design fröccsel vár Alsóváros

2015. szeptember 29., kedd
Paprikaünneppel és design fröccsel vár Alsóváros
paprika_sajttaj02_gs

Szent Ferenc napja alkalmából kolostori ispotály, paprikapiac, kézműves vásár és paprikás ételek főzőversenye is várja az érdeklődőket Alsóvároson, ahol immár harmadízben rendeznek paprikafesztivált. A ferenceseknél és a tájházban egyaránt színes családi programokat kínálnak, október ötödikétől pedig a SZGD DESIGN FRÖCCS-re invitálnak mindenkit, melynek fő témája a szegediség és ezen belül is a paprika lesz.

Október 3-án Szeged piros színű aranyát, vagyis a fűszerpaprikát ünneplik az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban és az Alsóvárosi Tájházban. A rendezvény nem titkolt célja, hogy felelevenítsék a régi hagyományokat, és paprikát, mint gyógynövényt minél több emberrel megismertessék.

Petri Márta

, a látogatóközpont vezetője elmondta, a kolostori játszóházban a ferences gyógyító hagyományokat elevenítik fel, a téren fűszer- és paprikapiac, valamint főzőverseny is várja a családokat. Kevéssé köztudott, hogy a valószínűleg a ferencesek balkáni vándorlásaik során gyűjtöttek és hoztak Szegedre paprikamagokat, amit eleinte dísz- majd gyógynövényként termesztettek. „A ferencesek hamar rájöttek, hogy gyógyító hatása van a paprikának, de még több évszázadnak kellett eltelnie, mire a paraszti gazdaságokba is kikerült a legmagyarabbnak tartott fűszernövényünk. Eleinte pálinkába áztatták a paprikát, külsőleg mérges rovarcsípések gyógyítására használták, míg belsőleg a maláriának volt jó ellenszere” – tudtuk meg Petri Mártától. A látogatóközpont vezetője hozzátette, egyes kutatások szerint a járványok idején Szegeden és környékén 30-40%-kal kevesebben haltak meg, mint az ország más részein, ami elsősorban a paprika, mint fűszer, másrészt a paprikapálinka fogyasztásnak volt köszönhető.

paprika_sajttaj01_gs

Nem véletlen, hogy az állatok világnapját 1931 óta

Szent Ferenc

emléknapján, október 4-én ünnepelik. A paprikafesztiválon ezzel a legendával is megismerkedhetnek a látogatók, és a rendezvényen a madaraknak is nagy figyelmet szentelnek. A Magyar Madártani Egyesület játszóházában bárki megtudhatja, miként alakíthat ki madárbarát kertet, és hogyan gondoskodjon télen róluk. Közben az ügyes kezű gyerekek és felnőttek a madaras játszóházban különböző kézműves technikákkal készíthetnek madarakat. „A rendezvény egyik fénypontja a 15 órakor kezdődő paprikaszentelés lesz, az Alsóvárosi Tájházból egy zenés-táncos menet hozza át a templom elé az idei termést, ahová a környékbeli termelőket is várjuk, egész éves munkájukra áldást kaphatnak a szertartás keretében” – mondta el Petri Márta. Az Alsóvárosi Tájházban a népi hagyományoké és a zenés-táncos mulatságé lesz a főszerep – tájékoztatott

Kulik Melinda

, a tájház vezetője. Bárki megismerkedhet a fűszerpaprika-termesztés, valamint feldolgozás eszközeivel és néhány mozzanatot, így például a paprikafűzést és hasítást ki is lehet próbálni. A játszóházban rendezett programok zöme is kapcsolódik a paprikához, régi cégéreket lehet majd festeni, monogramos paprikazsákokat hímezni, és természetesen paprikajancsit is készíthetnek a gyerekek. A tájházi programsort paprikabál zárja, mellyel kapcsolatban Kulik Melinda elmondta, hogy egykor – igaz februárban, a paprikához kötődő munkák befejeztével – tartottak bált, ezt a hagyományt elevenítik fel a Délikert Táncegyüttes közreműködésével.

Design Fröccs: Pop up shop és műhelymunkák a paprika és a szegediség jegyében

Október 5-e és 10-e között rendezik meg a SZGD DESIGN FRÖCCS rendezvénysorozatot, melynek egyik célja, hogy a szegediség mibenlétére keressen válaszokat.

Wertheim Mátyás

ferences szerzetes portálunknak elmondta, ahogy a nyári nagy melegben egy fröccs felfrissít, úgy szeretnék ők is felfrissíteni a szegedi formákat és motívumokat, például a fűszerpaprika-csomagolás új vagy éppen régi és újra alkalmazható formáit keresik. A rendezvény ötletét részben a ferencesek tapasztalatai adták, a látogatóközpont vendégei a városhoz kötődő ajándéktárgyakat keresnek náluk is, ám ilyenekből – kiváltképp az igényes munkákból – kevés található.

paprika_sajttaj03_gs

Wertheim Mátyás hozzátette, három témát választottak, hiszen Szeged városát a paprika, a Tisza és a kerékpározás egyaránt meghatározza, ezért a paprikatermesztés, a turizmus, valamint a formatervezés közötti kapcsolat kérdéskörét boncolgatják a hét folyamán. A „Frissítő ötletek!” alcímű programsorozat keretében konferenciát rendeznek a ferences látogatóközpontban és három regisztrációköteles workshopot is hirdetnek. „Ezeken a programokon a szegedi mintákat fogjuk feldolgozni és próbáljuk azokat újraértelmezni is, például a szegedi bőgőshajót fogjuk egyik alkalommal szétszedni és újraalkotni, és azon fogunk gondolkodni, hogy minként tudjuk ismét behozni mindennapjainkba. Egy másik műhelymunka során pedig azt vizsgáljuk meg, hogy ezeket a tipikus szegedi mintákat miként lehet a mai öltözködésben megjeleníteni” – részletezte. Október 8-án Pop Up Shop nyílik a Kölcsey utcában egyetlen napra, ahol formatervezők és fiatal alkotók munkáit lehet megvásárolni. Szeged belvárosában üres üzletek kirakatait is „kikölcsönzik” például a Híd és a Victor Hugo utcákban, ahol fiatal alkotóknak biztosítanak bemutatkozási lehetőséget. A hetet október 5-én egy koccintással nyitják a Kapcában, majd október 10-én ott is zárják, ahol egy fűszeres este keretében bemutatják azokat a koncepciókat, melyekről a SZGD DESIGN FRÖCCS szólt, illetve kerékpár szépségverenyt is rendeznek. A Szent Ferenc-napi Paprikafesztivál részletes programjairól

ITT

tájékozódhat, míg a SZDG DESIGN FRÖCCS kínálata

ITT

olvasható.

Szent Ferenc napja alkalmából kolostori ispotály, paprikapiac, kézműves vásár és paprikás ételek főzőversenye is várja az érdeklődőket Alsóvároson - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=575536

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.