Megnyílt az európai mobilitási hét

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány elkötelezett a kerékpárutak építése mellett, 2010 és 2014 között 530 kilométer ilyen út épült, és nemrég megnyílt egy tízmilliárd forintos keret a további fejlesztésre – mondta Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az európai mobilitási hét megnyitóján szerdán Budapesten.

Az Európai Bizottság környezetvédelmi és közlekedési főigazgatóságának támogatásával évente szeptember 16. és 22. között rendezik meg 42 országban a mobilitási hetet.

Az idei kampány jelmondata – a multimodalitás és az intermodalitás jegyében – a következő: Válassz, válts, variálj! – tette hozzá az államtitkár, utalva a többféle közlekedési mód váltott alkalmazására.

A most induló kerékpárút-építés az egy-, két- és három számjegyű utak mellett 80 helyszínen történik. Megyei önkormányzatok is pályázhatnak támogatásra, a cél az, hogy a meglévő és az új kerékpárutak rendszerbe szerveződjenek – ismertette Tasó László.

Az idei mobilitási hét arra is felhívja a figyelmet, hogy az önkormányzatok könnyebben fenntartható közlekedési rendszereket fejlesszenek. Az emberek pedig válasszanak kevésbé környezetterhelő közlekedési módot, például a kerékpárt – tette hozzá az államtitkár.

Idén 177 település regisztrált a rendezvényre, 32-vel több a tavalyinál – emelte ki Tasó László.

Budapesten szeptember 19-20-án, az Andrássy úton lesz az idei autómentes nap. A fővárosi rendezvények várhatóan csaknem félmillió látogatót vonzanak majd – olvasható a rendezvény sajtóanyagában.

Előző sztori

A migrációs válság miatt elmarad a szegedi légiparádé

Következő sztori

Labdarúgás: nagy arányú vendégsikerek a női bajnokságok hétvégi fordulóiban