LMP: Hosszabbítsák meg a reklamációs időszakot a távhő elszámolás ügyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lmp_sajttaj01kf

Az LMP-s politikusok szerint a lakosság nem érti a különböző időpontokban küldött számlákat, egyes lakások esetében meglepően magas összegeket kellett az elszámolás után befizetni. Szentistványi módosító indítványt is benyújtott a témában.

Szentistványi István és Tanács Eszter tartott sajtótájékoztatót az LMP módosító indítványáról, amelyben javaslatot tesznek, hogy hosszabbítsák meg a távhő elszámoláshoz kapcsolódó reklamációs időszakot. Az esetleges újabb panaszosok kifizetését szolgáló többletköltség forrását, a korábbiakhoz hasonlóan, közgyűlési döntés alapján biztosítanák.

„28 500 távhőszolgáltatásban érintett lakásból 6600-nál jóváírással, 600-nál visszafizetéssel kompenzálták a korábban a Szehő részére adott túlfizetéseket” – mondta Tanács Eszter. „Sokan nem értették a számlákat a Szehő-IKV váltás idején, sok lakásra mutattak ki komoly fűtésdíj hátralékot augusztus végén. Tudunk olyan másfél szobás lakásról, ahol 48 ezer forintos befizetési kötelezettségről küldtek ki elszámoló számlát. Egyesek vitatják a tartozásaik jogosságát, velük mi lesz?”- kérdezte.

„Az LMP egy barátságos gesztusnak tartja az általa benyújtott módosító indítványt, amely egy kivezető lehetőséget jelent a kialakult káoszból” – tette hozzá Szentistványi István. A képviselő szerint az idei tél rendkívül enyhe volt, általában ilyenkor visszafizetéseket kapott a lakosság a korábbi években, ezért nem értik, hogy miért történhetett most az ellenkezője. „Miután az IKV átvette a Szehőtől a távhőszolgáltatást, hol kaptak több számlát, hol nem kaptak egyet sem, miközben eddig évenkénti fix átalányszámlákhoz voltak hozzászokva” – vélekedett a városatya.

lmp_sajttaj04kf

„Felmerült bennünk, hogy azokat az ügyeket, amiket a nyári erőltetett folyamatban nem sikerült végigvinni, valahogy kezeljék, javaslatunk is ezt kívánta elősegíteni. A közgyűlés augusztus 31-i döntése szerint IKV-nak nyújtott 800 millió forintos hitelkeretből a cég maximum százmilliót szánhat a kompenzációs költségekre, ebből elköltött 93 milliót, így a maradék hétmilliót költheti már csak erre” – magyarázta Szentistványi.

„Az IKV vezetője megnyugtató módon tájékoztatott róla, hogy azokat a panaszokat, amelyek a váltás után merültek fel, kezelik továbbra is. Azonban probléma lehet, hogy ez nem vonatkozik az április 15. előtti időszakra, hiszen az esetleges későbbi panaszok miatti újabb Szehő-tartozások a lakosság felé kifizetetlenek maradnának. Ez utóbbi személyeknek egyedüli esélye lehetne az, hogy az IKV-n keresztül kapják vissza a pénzüket” – vélekedett a képviselő.

Az LMP-sek emellett javasolják, hogy hosszabbítsák meg a fellebbezési (reklamációs) időszakot október 31-ig, amíg az IKV Zrt. a feladatát teljesítheti, mert tudomásuk szerint rengeteg fogyasztói panaszt nem vizsgáltak ki megnyugtató módon, s a pénzügyi és városüzemeltetési bizottságok sem kapták meg az írásbeli beszámolót a rendezésről. Úgy gondolják, az esetleg felmerülő (jogos) panaszokból adódó többletköltség forrását a közgyűlésnek kellene biztosítania.

A módosító indítvány a városüzemeltetési bizottság reggeli ülésén is előkerült, akkor Solymos László alpolgármester azt mondta a dokumentumról, hogy „keveri a szezont a fazonnal”, s hozzátette, az IKV Zrt. az április közepéig, vagyis a szolgáltatóváltásig meglévő lakossági túlfizetéseket rendezte most, s ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy a lakosság esetlegesen nem érti a számlákat.

Indítványban tesz javaslatot a szegedi LMP arra vonatkozóan, hogy hosszabbítsák meg a távhő elszámoláshoz kapcsolódó reklamációs időszakot – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=573805

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 24.

Előző sztori

Illegális bevándorlás – polgárőrség: megérkezett a váltás a déli határra

Következő sztori

Glattfelder: szigorodnak a K+F támogatás feltételei