Közélet

Botka: Andy Vajna rendezte a röszkei zavargásokat

Botka: Andy Vajna rendezte a röszkei zavargásokat

2015. szeptember 17., csütörtök
Botka: Andy Vajna rendezte a röszkei zavargásokat
mszp_sajttaj01kf

Tóbiás József és Botka László tartott sajtótájékoztatót a migránskérdésben. Botka szerint a kormány szándékosan generálja a problémát.

Két napos frakcióülést tartott a Magyar Szocialista Párt Szegeden, ahol a migránskérdés mellett a frakció őszi és téli tervei is előkerültek, a sajtótájékoztatón azonban legfőképpen az előbbiről volt szó.

Tóbiás József

, az MSZP elnöke és frakcióvezetője szerint az erőszak semmilyen formája nem elfogadható, csupán pár tucat menekült dobálta kövekkel a rendőröket, az egyenruhásokat pedig a kormány elhibázott döntései miatt küldtek a határhoz. „A szomszédos államokkal folytatott diplomáciai háború hosszútávon fog problémát jelenteni, európai barátaink is elfordulnak tőlünk. Vajon a kormány megtett-e mindent a szerb és a magyar kormány közös stratégiájáért? – kérdezte Tóbiás. „Közös európai megoldás kell, amely közép- és hosszútávon is működőképes” – vélekedett a politikus, aki örül, hogy a kormány is ez irányba tett lépéseket Görögország határvédelme érdekében, s reméli, hogy kiterjed Magyarországra is ez. „Az elmúlt kilenc hónap rossz kormányzati intézkedései vezettek kialakult helyzethez” – mondta a frakcióvezető. „Ma a magyar rendőrök olyan helyen teljesítenek szolgálatot, ahol a magyar emberek alapvető biztonság érzete sérülhet, ezért elvárom, hogy a miniszterelnök tájékoztasson minket a kialakult helyzetről, megoldási javaslatairól” – szólította fel pártja nevében Orbán Viktort Tóbiás. Azt ígérte, a szocialisták támogatják a kormányt, ha olyan javaslattal áll elő, amely európai közös megoldást hoz.

mszp_sajttaj02kf

„Vitán felül áll, hogy nekünk van a legtöbb személyes tapasztalatunk arról, hogy mit jelent ez a migrációs hullám” – állította a szegediek nevében

Botka László

. „A magyar emberek két dolgot nem akarnak pártállástól és világnézettől függetlenül: nagyszámú bevándorlót, s nem akarnak olyan kormányt, akik az életüket mentő, háborús övezetből érkező menekültekkel embertelenül bánik” – mondta a szegedi polgármester. „Azonban Magyarországon nincs bevándorlási válság, mert nem akar egyetlen ember sem közülük letelepedni nálunk. Ma a Fidesz-kormány az embertelenség szimbóluma a világban, mert nem tartjuk be a genfi konvenciókat és a legősibb civilizációs szabályt, azt, hogy a keresztény európai embernek segítséget kell nyújtania mindenkinek, aki bajba jutott” – beszélt tőle szokatlan módon Európa keresztény gyökereiről Botka László. „Ez a helyzet nem az elmúlt néhány hónapban alakult ki, januárban naponta ezerötszáz-kétezer migráns érkezett, de akkor két különbség volt: a magyar hatóságok tökéletesen kezelték a problémát és gazdasági bevándorlókról, koszovóiakról volt szó az érkezők többsége esetében” – mondta az MSZP-s polgármester. Szerinte szándékosan generálja a konfliktusokat a kormány, mert a plakátkampánnyal párhuzamosan elkezdtek alulteljesítésre utasítani a hatóságokat, s a káosz csak a MigSzol önkéntesei miatt nem alakult ki Szegeden, akik étellel, itallal és információval látták el a migránsokat. „A kormány szándéka egyértelműen a káosz és a félelem növelése volt, de Szegeden ennek ellenére nem volt konfliktus a migránsok számának növekedésével, egyetlen egy bűncselekményt sem követtek el a menekültek” – állította Botka László. Úgy gondolja, ha a kormány felelősségteljesen lépett volna fel, meg tudta volna csinálni a regisztrációt, a migránsok pedig együttműködtek volna, mert egyetlen céljuk áthaladni az országon, s minél kevesebbet Szegeden tartózkodni. „Most pedig előállították ezt a nagyszerű TV-filmet, amit megnézhettünk a televízióban, gondolom

Andy Vajna

rendezte, amelyben hőskormányunk védi a hont az agresszív migránsokkal szemben” – mondta az MSZP választmányi elnöke a tegnapi röszkei zavargásokról, ahol 14 rendőr sérült meg. Botka szerint csupán az MSZP öt pontból álló javaslatát kellett volna elfogadni, s megoldódott volna minden probléma.

Szándékosan generálja a konfliktusokat a kormány, most pedig előállították ezt a nagyszerű TV-filmet, amit megnézhettünk...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.