Közélet

A szezont és a fazont keverték a városüzemeltetési bizottság ülésén

A szezont és a fazont keverték a városüzemeltetési bizottság ülésén

2015. szeptember 24., csütörtök
A szezont és a fazont keverték a városüzemeltetési bizottság ülésén
bizottsagi_ules01_gs

Szentmihályi és subasai csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítéséről, valamint a távhő túlfizetések rendezéséről vitáztak a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésén.

A települési támogatásokról szóló önkormányzati rendelet módosításával kapcsolatban

Solymos László

elmondta, az IKV Zrt.-nél a 353 lakbértámogatásban részesülő közül 228 bérlőnek volt hátraléka 2015 első felében, és a hátralék 74 esetben a három havi lakbér összegét is meghaladta. „Azt szeretnénk elérni, hogy a 12 hónapra megállapított lakbértámogatást háromhavonta felülvizsgáljuk, nézzük meg, hogy a bérlő fizeti-e a lakbért vagy legalább részletfizetési megállapodással rendelkezik-e” – ismertette Solymos a települési támogatásokról szóló önkormányzati rendelet módosításának egyik elemét. A javaslat tartalmazza, hogy lakbértámogatást csak abban az esetben kapjon a három havinál magasabb lakbér vagy óvadék hátralékot felhalmozó kérelmező, ha az IKV Zrt.-vel részletfizetési megállapodást kötött. Amennyiben a későbbiekben az ebben foglaltakat nem tartja be az ügyfél, akkor a támogatást megszüntetik. Az előterjesztésből kiderül, hogy az önkormányzat a büdzsében 400 millió forintot különített el segélyezésre, részint a márciustól megszűnt ellátások további biztosítására. A szegedi önkormányzat rendszeres települési támogatásként lakhatási támogatást, hátralékcsökkentési támogatást, valamint gyógyszertámogatást biztosít. A hátralékcsökkentési támogatás esetében az előterjesztés szerint a jelenlegi 57 ezerről 71.250 forintra emelik a jogosultság feltételeként meghatározott értéket, így bővül a hátralékcsökkentési támogatásra jogosultak száma. Gyógyszertámogatás kérelmek benyújtása esetén a korábbi támogatás lejártának hónapja helyett már az ellátás megszűnését megelőző három hónapban lehetőség lenne benyújtani a kérelmeket, így a kérelmező hamarabb juthat a megállapított támogatáshoz.

bizottsagi_ules03_gs

A költségvetéshez módosító indítványt nyújtott be

Nógrádi Tibor

,

Kosik Dénes

és

Mihálffy Béla

, mely két területet érint, Szentmihályon a Mikes Kelemen utcában és Kiskundorozsma külterületén Subasán a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítására csoportosítanának át összesen 45 millió forintot. A bizottsági ülésen Mihálffy elmondta, mindössze 10 millió forintot szánnak az idei büdzsében a csapadékvíz-elvezető rendszerekre, miközben mintegy 3 milliárdnyi az igény, és 10 milliónként nagyon nehéz lesz ezeknek a munkáknak a végére érni a képviselő szerint. Hozzátette, az őszi csapadékos idő beköszönte előtt érdemes lenne Subasán, az M5-ös autópálya alatti áteresznél az átsajtolást megcsinálni, az ottani áteresz okozta 4-5 éve a súlyos belvizet.

Ménesi Imre

bizottsági elnök megjegyezte, hogy 2013-ban a parlament döntött arról, hogy a vízügyi építési alapból ilyen beruházásokat nem lehet végrehajtani. Solymos László alpolgármester azt javasolta Mihálffynak, hogy forduljon az ügyben

B. Nagy Lászlóhoz

, Szeged fideszes országgyűlési képviselőjéhez, mivel a Fidesz-kormány döntött a vízügyi építési alap felhasználási lehetőségeiről. Hozzátette, 2013 óta ráadásul az eljáró hatóságok állandó átszervezése miatt a mai napig nincs jogerős engedély a munkálatok elkezdéséhez, ami szerinte a módosító indítványban szereplő 45 millió forint többszörösébe kerülne. Mint ismeretes, a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nek a lakosság felé fennálló túlfizetését a jelenlegi szolgáltató, az IKV Zrt. kifizette. Ezzel kapcsolatban az LMP-s

Szentistványi István

elmondta, 800 millió forintos tagi kölcsönt kapott az IKV a várostól, melyből 100 milliót csoportosítottak át a lakossági túlfizetések rendezésére, amiből 93-at használtak fel. Megjegyezte, igaz nem az IKV hibája, de a szegediek egy része nem látja át a szolgáltatóváltást, nem érti az IKV-s számlákat. Szentistványi ismertette módosító indítványát, melyben utal a közgyűlés augusztusi döntésére, mely szerint az IKV-nak az elszámolással kapcsolatos lakossági panaszokat azok megtételétől számított 8 napon belül kivizsgálja, és levélben értesítse a vizsgálat eredményéről a fogyasztókat. Az LMP-s politikus úgy látja, hogy a lakossági panaszok kivizsgálása még nem történt meg megnyugtatóan, ezért a reklamációs időszak meghosszabbítását javasolja október végéig. Amennyiben jogos panaszok lennének, akkor azok fedezetére a közgyűlésnek kell többletforrást biztosítani. „Keveri a szezont a fazonnal” – vetette oda az LMP-s politikusnak Solymos László, hozzátéve, hogy az IKV Zrt. az április közepéig, vagyis a szolgáltatóváltásig meglévő lakossági túlfizetéseket rendezte most, s ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy a lakosság esetlegesen nem érti a számlákat.

Szentmihályi és subasai csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítéséről, valamint a távhő túlfizetések rendezéséről vitá...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 24.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.