A szezont és a fazont keverték a városüzemeltetési bizottság ülésén

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bizottsagi_ules01_gs

Szentmihályi és subasai csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítéséről, valamint a távhő túlfizetések rendezéséről vitáztak a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésén.

A települési támogatásokról szóló önkormányzati rendelet módosításával kapcsolatban Solymos László elmondta, az IKV Zrt.-nél a 353 lakbértámogatásban részesülő közül 228 bérlőnek volt hátraléka 2015 első felében, és a hátralék 74 esetben a három havi lakbér összegét is meghaladta. „Azt szeretnénk elérni, hogy a 12 hónapra megállapított lakbértámogatást háromhavonta felülvizsgáljuk, nézzük meg, hogy a bérlő fizeti-e a lakbért vagy legalább részletfizetési megállapodással rendelkezik-e” – ismertette Solymos a települési támogatásokról szóló önkormányzati rendelet módosításának egyik elemét. A javaslat tartalmazza, hogy lakbértámogatást csak abban az esetben kapjon a három havinál magasabb lakbér vagy óvadék hátralékot felhalmozó kérelmező, ha az IKV Zrt.-vel részletfizetési megállapodást kötött. Amennyiben a későbbiekben az ebben foglaltakat nem tartja be az ügyfél, akkor a támogatást megszüntetik.

Az előterjesztésből kiderül, hogy az önkormányzat a büdzsében 400 millió forintot különített el segélyezésre, részint a márciustól megszűnt ellátások további biztosítására. A szegedi önkormányzat rendszeres települési támogatásként lakhatási támogatást, hátralékcsökkentési támogatást, valamint gyógyszertámogatást biztosít. A hátralékcsökkentési támogatás esetében az előterjesztés szerint a jelenlegi 57 ezerről 71.250 forintra emelik a jogosultság feltételeként meghatározott értéket, így bővül a hátralékcsökkentési támogatásra jogosultak száma. Gyógyszertámogatás kérelmek benyújtása esetén a korábbi támogatás lejártának hónapja helyett már az ellátás megszűnését megelőző három hónapban lehetőség lenne benyújtani a kérelmeket, így a kérelmező hamarabb juthat a megállapított támogatáshoz.

bizottsagi_ules03_gs

A költségvetéshez módosító indítványt nyújtott be Nógrádi Tibor, Kosik Dénes és Mihálffy Béla, mely két területet érint, Szentmihályon a Mikes Kelemen utcában és Kiskundorozsma külterületén Subasán a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítására csoportosítanának át összesen 45 millió forintot. A bizottsági ülésen Mihálffy elmondta, mindössze 10 millió forintot szánnak az idei büdzsében a csapadékvíz-elvezető rendszerekre, miközben mintegy 3 milliárdnyi az igény, és 10 milliónként nagyon nehéz lesz ezeknek a munkáknak a végére érni a képviselő szerint. Hozzátette, az őszi csapadékos idő beköszönte előtt érdemes lenne Subasán, az M5-ös autópálya alatti áteresznél az átsajtolást megcsinálni, az ottani áteresz okozta 4-5 éve a súlyos belvizet. Ménesi Imre bizottsági elnök megjegyezte, hogy 2013-ban a parlament döntött arról, hogy a vízügyi építési alapból ilyen beruházásokat nem lehet végrehajtani. Solymos László alpolgármester azt javasolta Mihálffynak, hogy forduljon az ügyben B. Nagy Lászlóhoz, Szeged fideszes országgyűlési képviselőjéhez, mivel a Fidesz-kormány döntött a vízügyi építési alap felhasználási lehetőségeiről. Hozzátette, 2013 óta ráadásul az eljáró hatóságok állandó átszervezése miatt a mai napig nincs jogerős engedély a munkálatok elkezdéséhez, ami szerinte a módosító indítványban szereplő 45 millió forint többszörösébe kerülne.

Mint ismeretes, a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nek a lakosság felé fennálló túlfizetését a jelenlegi szolgáltató, az IKV Zrt. kifizette. Ezzel kapcsolatban az LMP-s Szentistványi István elmondta, 800 millió forintos tagi kölcsönt kapott az IKV a várostól, melyből 100 milliót csoportosítottak át a lakossági túlfizetések rendezésére, amiből 93-at használtak fel. Megjegyezte, igaz nem az IKV hibája, de a szegediek egy része nem látja át a szolgáltatóváltást, nem érti az IKV-s számlákat. Szentistványi ismertette módosító indítványát, melyben utal a közgyűlés augusztusi döntésére, mely szerint az IKV-nak az elszámolással kapcsolatos lakossági panaszokat azok megtételétől számított 8 napon belül kivizsgálja, és levélben értesítse a vizsgálat eredményéről a fogyasztókat. Az LMP-s politikus úgy látja, hogy a lakossági panaszok kivizsgálása még nem történt meg megnyugtatóan, ezért a reklamációs időszak meghosszabbítását javasolja október végéig. Amennyiben jogos panaszok lennének, akkor azok fedezetére a közgyűlésnek kell többletforrást biztosítani. „Keveri a szezont a fazonnal” – vetette oda az LMP-s politikusnak Solymos László, hozzátéve, hogy az IKV Zrt. az április közepéig, vagyis a szolgáltatóváltásig meglévő lakossági túlfizetéseket rendezte most, s ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy a lakosság esetlegesen nem érti a számlákat.

no images were found

Szentmihályi és subasai csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítéséről, valamint a távhő túlfizetések rendezéséről vitá…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 24.

Előző sztori

Szegeden ad koncertet a Gen Verde

Következő sztori

Menyasszonyi ruha feketén