115 forintos Barcsay akció a Tornyai-múzeumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Barcsay_akcio_TJM_20150904-06

Barcsay Jenő festőművész a 20. századi magyar művészet egyik legmeghatározóbb egyénisége 1900-ban látta meg a napvilágot az erdélyi Katonán. A mester születetésének 115. évfordulója alkalmából szeptember 4-étől 115 forintos akciót hirdet a Tornyai János Múzeum a Barcsay életmű kiállítás záró hétvégéjén.

Barcsay Jenő (1900-1988) festőként és tanárként is jelentős hatást gyakorolt művészgenerációk sorára. A Tornyai János Múzeum kiállításán, mely a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a szentendrei Ferenczy Múzeum és hódmezővásárhelyi közgyűjtemény közös tárlataként jött létre, közel 280 műtárgyon keresztül elevenednek meg Barcsay Jenő hatalmas életművének állomásai. A hazai múzeumokból, műgyűjteményekből és művészeti intézményekből válogatott, monografikus igényű műtárgyegyüttes átfogóan mutatja be Barcsay korszakait korai útkeresésétől, a francia kubizmus szellemében fogant tájképein, az ötvenes években készített művészeti anatómia rajzain keresztül, egészen a monumentális mozaikokig és a késői geometrikus-absztrakt festményekig bezárólag.

A Barcsay-kiállítás záró hétvégéjén (péntektől vasárnapig) a belépő egységesen 115 Ft a Tornyai János Múzeumba; 14 éven aluliaknak ingyenes a látogatás. A tárlat ajándéktárgyai szintén 115 forintért vásárolhatóak meg, és a Szabó Noémi kurátor szerkesztésében megjelent Barcsay Jenő kötethez is akciót hirdet a vásárhelyi közgyűjtemény. Aki megvásárolja a három fejezetre osztott, mintegy háromszáz színes reprodukciót és archív fotót tartalmazó katalógust, az szintén 115 forintért választhat a Tornyai-múzeum akcióban szereplő kiadványai közül.

A múzeumban szeptember 5-én, szombaton rendezik a Barcsay-tárlat finisszázsát: délelőtt gyerekfoglalkozásokkal, kvízekkel és tárlatvezetéssel, délután a pedagógus Barcsayt megidéző beszélgetéssel várják az érdeklődőket.

Előző sztori

Embercsempészet: Autós üldözés volt csütörtök reggel Ásotthalmon (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Ivóvízhálózat ellenőrzés Tápén és a Tápéi kiskertek területén